daguska 05.05.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Witajcie, mam instalacje z kotlem na paliwo stale, buforem 900/200l, i podlogowka. Dom ok. 140m2. Pierwotnie na wyjsciu z bufora, przed pompa obiegowa podlogowki, byl zawor mieszajacy powrot z podlogowki z wyjsciem z bufora, ustawiany 1-10, manualnie. Nie bylo to super rozwiazanie, bo w zaleznosci od stopnia naladowania bufora puszczal ow zawor albo za zimna albo za goraca wode w podlogowke. Pomyslalem wiec, by zmienic zawor na termostatyczny. W sklepie hydraulicznym sprzedali takowy, firmy WATTS.Oto karta katalogowa: https://www.wattsindustries.com/images1/WIPL/Literatura%20po%20polsku/Karty%20katalogowe%20-%20ogrzewanie%20i%20woda/pl_Aquamix_63C_karta_130708.pdf I tu jest problem!! Z niego nie jestem wcale zadowolony! Gdy ustawie na 40°C, z bufora wychodzi np. 45°C, w powrocie jest kolo 10°C (zimny dom), to zawor puszcza ledwo 20°C. Przy ustawieniu maksymalnym, tj. 10 (odpowiednik 50°C), zmieszana woda ma ok. 25°C. Czyli znacznie mniej, nioz powinna! Dopiero po 1-2 dniach grzania, gdy w buforze jest np. 65°C, wychodzi zmieszanej tylko ok. 35°! Czyli: niewazne jak nastawiam, zawsze woda zmieszana jest za zimna. A celem tego zaworu bylo przeciez, by wlasnie termostatycznie regulowal temperature na wyjsciu, by zawsze byla taka sama.. Dziekuje za kazda rade! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 05.05.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Weź wklej fotkę jak zawor zamontowany lub schemat bo ja wrozbita nie jestem opcje są dwie albo źle zamontowany albo popsuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daguska 05.05.2019 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Zawor zamintowany dobrze, z lewej cold, z praweh hot, do gory mix. Schemat wyrysowalem na komorce, nie mam nic innego pod reka:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter620 18.05.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 na zaworze są oznaczenia A B i AB zdjęcie lub rysunek z tymi oznaczeniami poproszę gdzie która rura wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daguska 29.05.2019 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Na moim zaworze nie ma A i B i AB tylko hot cold i mix. I jest tak podlaczone, jak powinno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 30.05.2019 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 aby ten zawór działał prawidłowo, to na wejściu "hot" musi być wyższa temperatura o jakieś 10-15*C niż na wyjściu "mix". Taki jest urok tych(termostatycznych) zaworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts