Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwyższenie dachu i przekształcenie poddasza w mieszkanie

netpoint

Recommended Posts

Witam

Mam poddasze ktore będę podwyższał zeby zrobić*tam dodatkowe mieszkanie pod wynajem, powierzchnia dachu to ok 60m2 wiec malo dach jest jednospadowy (stary budynek z lat 40stych),

Budowlaniec zaleca pełne deskowanie, kryty będzie blachodachówką, pytanie czy jest sens robic pelne deskowanie i jak bardzo zwiekszy to koszty całkowite.

Czy fakt ze poddasze jest przekształcane w pełnoprawne mieszkanie jest czyms przez co deskowanie jest niezbedne ?

Jako ocieplenie zaproponowano mi przy takiej konstrukcji wełnę mineralną.

Będę wdzięczny za Wasze opinie bo nie mam w tym najmniejszego doświadczenia i nie wiem czy jest to uzasadnione ekonomicznie w tym konkretnym przypadku (dach jednospadowy o bardzo małej powierzchni)

Jeszcze jedna rzecz, budowlaniec z uwagi na to ze konstrukcja tego "poddaasza" ma byc podwyzszona o ok 1 metr mowil tez cos o wieńcu i wycieciu fragmentów ścian zeby to jakoś zakotwiczyć, czy to jest standard w przypadku podwyzszania takiego poddasza (kotwiczenie w taki sposób) ?

Czy moglbym prosic o jakies sugestie uzytkownikow forum ktorzy orientują się w tych tematach ?

Jestem informatykiem i o budowlance mam raczej mgliste pojęcie. (((:

Reaasumując

1. dach jednospadowy o powierzchni ok 60m2

2. adaptacjaa poddasza na mieszkanie pod wynajem z podniesieniem murów o 1 metr i polozeniem nowego dachu z blachodachówką

budowlaniec zaproponował pełne deskowanie, inny budowlaniec mowił coś o zwykłej konstrukcji ktora jest najpowszechniej stosowana czyli to sie nazywa chyba łaty i kontrłady plus membrana

Ten od deskowania mówił zeby ocieplić to wełną zrobić jakaś szczelinę i papę pod tą blachodachowką i zeby się nie bawic w zadne membrany czy izolacje natryskową lub styropianową tylko wełna, pełne deskowanie, szczelina papa i blachodachowka na wierzch

Czy jest na forum ktos kto miał podobny temat aranzacji poddasza pod mieszkanie ?

Plusy i minusy zwyklej klasycznej (nie deskowanej) konstrukcji dachy przy takim zagospodarowaniu poddasza ?

Czy warto płacić*więcej za pełne deskowanie ?

Jakiego kalibru są*to koszty (materiał i robocizna) przy takim dachu (budowlaniec mi to będzie wyliczał ale chciałbym miec jakies porównanie) ?