netpoint 06.05.2019 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 Witam Mam poddasze ktore będę podwyższał zeby zrobić*tam dodatkowe mieszkanie pod wynajem, powierzchnia dachu to ok 60m2 wiec malo dach jest jednospadowy (stary budynek z lat 40stych), Budowlaniec zaleca pełne deskowanie, kryty będzie blachodachówką, pytanie czy jest sens robic pelne deskowanie i jak bardzo zwiekszy to koszty całkowite.Czy fakt ze poddasze jest przekształcane w pełnoprawne mieszkanie jest czyms przez co deskowanie jest niezbedne ? Jako ocieplenie zaproponowano mi przy takiej konstrukcji wełnę mineralną. Będę wdzięczny za Wasze opinie bo nie mam w tym najmniejszego doświadczenia i nie wiem czy jest to uzasadnione ekonomicznie w tym konkretnym przypadku (dach jednospadowy o bardzo małej powierzchni) Jeszcze jedna rzecz, budowlaniec z uwagi na to ze konstrukcja tego "poddaasza" ma byc podwyzszona o ok 1 metr mowil tez cos o wieńcu i wycieciu fragmentów ścian zeby to jakoś zakotwiczyć, czy to jest standard w przypadku podwyzszania takiego poddasza (kotwiczenie w taki sposób) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 06.05.2019 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 Najlepiej zrob zgodnie z projektem. Inaczej to co planujesz jest samowola budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netpoint 06.05.2019 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 Najlepiej zrob zgodnie z projektem. Inaczej to co planujesz jest samowola budowlana jestem w tej komfortowej sytuacji ze jestem dopiero na etapie tworzenia projektu przez architekta dlatego pytam zeby potem nie poprawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netpoint 07.05.2019 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Czy moglbym prosic o jakies sugestie uzytkownikow forum ktorzy orientują się w tych tematach ?Jestem informatykiem i o budowlance mam raczej mgliste pojęcie. (((: Reaasumując 1. dach jednospadowy o powierzchni ok 60m22. adaptacjaa poddasza na mieszkanie pod wynajem z podniesieniem murów o 1 metr i polozeniem nowego dachu z blachodachówką budowlaniec zaproponował pełne deskowanie, inny budowlaniec mowił coś o zwykłej konstrukcji ktora jest najpowszechniej stosowana czyli to sie nazywa chyba łaty i kontrłady plus membrana Ten od deskowania mówił zeby ocieplić to wełną zrobić jakaś szczelinę i papę pod tą blachodachowką i zeby się nie bawic w zadne membrany czy izolacje natryskową lub styropianową tylko wełna, pełne deskowanie, szczelina papa i blachodachowka na wierzch Czy jest na forum ktos kto miał podobny temat aranzacji poddasza pod mieszkanie ?Plusy i minusy zwyklej klasycznej (nie deskowanej) konstrukcji dachy przy takim zagospodarowaniu poddasza ?Czy warto płacić*więcej za pełne deskowanie ?Jakiego kalibru są*to koszty (materiał i robocizna) przy takim dachu (budowlaniec mi to będzie wyliczał ale chciałbym miec jakies porównanie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netpoint 07.05.2019 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 rozumiem ze nie mogę liczyć na tym forum na jakąkolwiek pomoc ? (: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts