Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie bo nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi. Czy kable z elektryką jak i z innymi instalacjami SAT - Internet, układać na chudziaku i na to folia, i dalej styropian, oraz wylewki czy położyć najpierw folie a na niej kable. Co wtedy z wilgocią ? Czy kable obowiązkowo w peszlach/korytach ?, jeżeli tynki były by po wylewkach.

Pozdrawiam

Edytowane przez masiarek80
https://forum.murator.pl/topic/247100-uk%C5%82adanie-elektryki-na-chudziaku/

Witam,

Mam pytanie bo nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi. Czy kable z elektryką jak i z innymi instalacjami SAT - Internet, układać na chudziaku i na to folia, i dalej styropian, oraz wylewki czy położyć najpierw folie a na niej kable. Co wtedy z wilgocią ? Czy kable obowiązkowo w peszlach/korytach ?, jeżeli tynki były by po wylewkach.

Pozdrawiam

Izolacja przeciwwilgociowa (folia/papa) od razu na chudziak, na to cała reszta. Inaczej się nie da zapewnić ciągłości izolacji.

A nie myślałeś, żeby rodzielić instalacje na kable zasilające (gniazdka, światło) po ścianach a kable sygnałowe (sat, internet, alarm) po chudziaku? Dobrze jest zachować separację, a że obecnie jest tyle instalacji do prowadzenia, że robiąc tylko na chudziaku albo tylko na ścianach zaczyna być ciasno.

https://forum.murator.pl/topic/247100-uk%C5%82adanie-elektryki-na-chudziaku/#findComment-7681142