Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawna izolacja dachu i stropu.

Psil

Recommended Posts

Witam.

Proszę o poradę bo sam już zgłupiałem słuchając różnych ludzi.

Otrzymałem dom który wymaga dużo pracy i serca.

Obecnie chcę powalczyć z dachem.

Otóż na dachu obecnie są dwie warstwy papy. W tym jedna gruba na sbs. Za jakiś tydzień wchodzą ludzie aby kryć blachą.

Chciałbym dobrze ocieplić ten dach.

Obecnie między krokwiami siedzi wata 15 cm, krokwie po 18 cm. Tyle wiem co kawałek rozebralem.

Nie ma żadnej wiatro i paro folii, to wiem. Wata obecnie wisi na sznurkach na równo z krokwiami.

Chciałbym zrobić tam pomieszczenia użytkowe.

Na stropie/podłodze ułożyć jakieś 15 cm waty i podłogę drewnianą na legarach.

Znaczy legar na to OSB, podkład i podłoga.

Poddasze będzie docelowo ogrzewane.

Dach to standardowy trójkąt z długością połaci 7m.

Jak to najlepiej wykonać?

Czy muszę zdjąć istniejącą wate aby zamontować folię?

Czy mogę dać na tą wate jakąś folie i przykryć kolejną warstwą np 5 cm?

Ściany na zewnątrz ocieplone styropianem 10cm do wysokości murłaty.

Jak to najprościej wykonać?

Przyznam bez bicia że nie uśmiecha mi się ściąganie całej waty.

Za wszelkie sugestię będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Przede wszystkim skup sie na izolacji pomieszczeń ogrzewanych czyli w tym wypadku dachu. Oczywiście najlepiej byłoby wymienic stara wełnę na nową ale jeżeli jest ona w dobrym stanie to mozna rozwazyć jej pozostawienie. W tym wypadku powinniśmy skupic sie na drugiej warstwie izolacji i najlepiej byłoby tutaj zastosować ok 10-15cm izolacji pod krokwie (najlepiej 15) o lambdzie 0,035 W/mK np. Toprock Super http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super. Pozwoli ci to na spełnienie wymagań warunków Technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Następnie folia paroizolacyjna np. Rocktect intello climate plus i płyta gk.

Nie zapomnij o tym że między deskowaniem na którym ułożona jest papa a wełną szczelina powina mieć conajmniej 3cm i powinna zostac zwentylowana. Zapewniamy otwory wlotowe w podbitce pod okapem oraz wylotowe w kalenicy dachu (robota dekarzy).

Strop jeżeli jest drewniany belkowy to wówczas zastosuj izolację między belkami stropowymi i tutaj możesz ównież użyć wspomniany wcześniej Toprock Super. Na legarach daj taśmy akustyczne albo podkładki filcowe żeby ograniczyć przenoszenie się dźwięków na konstrukcje .

Cześć.

Dzięki za podpowiedź.

Strop jest lany betonowy.

Dom składa się z dwóch części. Starej z około 1950 i nowej z około 1980.

Nad nową częścią według dokumentacji jest strop terriva albo jakoś podobnie.

Nad starą szyny kolejowe, cegła i beton.

Z racji różnicy poziomów mam do wyboru albo nadlać starą cześć 15cm betonu albo równać legarami. Wybrałem legary,które chciałbym ułożyć na betonie i dać w środek wate.

Co do dachu.

Właśnie tej wentylacji nie jestem pewien. Niby według miary powinno być 3cm luzu ale czy faktycznie jest to tego nie wiem.

Jakie są konsekwencję gdyby tej wentylacji nie było?

Ok. Rozumiem kolejną warstwę.

A z gk to jak domniemuje na wieszakach stelaż i podwieszac?

Wybaczcie durne pytania ale nigdy tego nie robiłem a teraz muszę ze względu na koszta.

Znaczy na gk trochę się znam ale nigdy nie dane mi było robić poddasza.

Dzięki.

Cześć.

Dzięki za podpowiedź.

Strop jest lany betonowy.

Dom składa się z dwóch części. Starej z około 1950 i nowej z około 1980.

Nad nową częścią według dokumentacji jest strop terriva albo jakoś podobnie.

Nad starą szyny kolejowe, cegła i beton.

Z racji różnicy poziomów mam do wyboru albo nadlać starą cześć 15cm betonu albo równać legarami. Wybrałem legary,które chciałbym ułożyć na betonie i dać w środek wate.

Co do dachu.

Właśnie tej wentylacji nie jestem pewien. Niby według miary powinno być 3cm luzu ale czy faktycznie jest to tego nie wiem.

Jakie są konsekwencję gdyby tej wentylacji nie było?

Ok. Rozumiem kolejną warstwę.

A z gk to jak domniemuje na wieszakach stelaż i podwieszac?

Wybaczcie durne pytania ale nigdy tego nie robiłem a teraz muszę ze względu na koszta.

Znaczy na gk trochę się znam ale nigdy nie dane mi było robić poddasza.

Dzięki.

Dach:

Jeżeli wentylacji nie będzie to istnieje duże ryzyko że na deskach wykropli sie woda . Nie wiem jaką masz teraz wełnę i jeżeli jest słabej jakości to może chłonąć wilgoć co przełoży się na pogorszenie izolacjyjności a nawet powstawanie grzybów i pleśni na deskach i potem krokwiach.

Tak druga warstwa wełny ułozona między profilami stelażu GK do którego nastepnie są przykręcone płyty gipsowo kartonowe.

Jak czegoś nie będziesz wiedział pytaj śmiało :) w końcu po to jest to forum

Żeby nie zakładać nowego postu zapytam tutaj. Mam dach z niewielkim spadkiem, pełne deskowanie i z 2 warstwy papy. Ostatnio położyłem kontrłaty, łaty i blachę teraz czas na ocieplenie od wewnątrz wełną. Od góry z tego co mi wiadomo muszę zostawić szczelinę ok 3cm, czy wymagane jest aby ta szczelina była wentylowana? Jeżeli tak to musi być z 2 stron dachu czy wystarczy z 1? Aktualnie nie ma żadnych szczelin (stare budownictwo). Proszę o rady jak to zrobić żeby było ok. Dziękuję i pozdrawiam. Edytowane przez datson0

Żeby nie zakładać nowego postu zapytam tutaj. Mam dach z niewielkim spadkiem, pełne deskowanie i z 2 warstwy papy. Ostatnio położyłem kontrłaty, łaty i blachę teraz czas na ocieplenie od wewnątrz wełną. Od góry z tego co mi wiadomo muszę zostawić szczelinę ok 3cm, czy wymagane jest aby ta szczelina była wentylowana? Jeżeli tak to musi być z 2 stron dachu czy wystarczy z 1? Aktualnie nie ma żadnych szczelin (stare budownictwo). Proszę o rady jak to zrobić żeby było ok. Dziękuję i pozdrawiam.

szczelinę musisz zastosować koniecznie i koniecznie musi być ona wentylowana. Ten dach jest dwuspadowy czy jednospadowy ? Wiesz może jaki jest spadek dachu ?

Witam.

Proszę o poradę bo sam już zgłupiałem słuchając różnych ludzi.

Otrzymałem dom który wymaga dużo pracy i serca.

Obecnie chcę powalczyć z dachem.

Otóż na dachu obecnie są dwie warstwy papy. W tym jedna gruba na sbs. Za jakiś tydzień wchodzą ludzie aby kryć blachą.

Chciałbym dobrze ocieplić ten dach.

Obecnie między krokwiami siedzi wata 15 cm, krokwie po 18 cm. Tyle wiem co kawałek rozebralem.

Nie ma żadnej wiatro i paro folii, to wiem. Wata obecnie wisi na sznurkach na równo z krokwiami.

Chciałbym zrobić tam pomieszczenia użytkowe.

Na stropie/podłodze ułożyć jakieś 15 cm waty i podłogę drewnianą na legarach.

Znaczy legar na to OSB, podkład i podłoga.

Poddasze będzie docelowo ogrzewane.

Dach to standardowy trójkąt z długością połaci 7m.

Jak to najlepiej wykonać?

Czy muszę zdjąć istniejącą wate aby zamontować folię?

Czy mogę dać na tą wate jakąś folie i przykryć kolejną warstwą np 5 cm?

Ściany na zewnątrz ocieplone styropianem 10cm do wysokości murłaty.

Jak to najprościej wykonać?

Przyznam bez bicia że nie uśmiecha mi się ściąganie całej waty.

Za wszelkie sugestię będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Przy długości krokwi 7m 3cm (zgodnie z radą przedmówcy) to STANOWCZO za mało. Jaki ma być linia izolacji? Najlepszym rozwiązaniem byłoby zostawienie przestrzeni nad stropikiem jętkowym żeby stworzyć kolektor wentylujący z wlotami w ścianach szczytowych.

Podstawowe pytanie: dlaczego wata?

Pozdrav,

SM