BGDM 07.05.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Mam nadzieje, że to odpowiednie miejsce na moje pytanie. Chce kupić działkę na mazurach, mam upatrzone dwie propozycje, pierwsza jest świetnie położona, blisko jeziora i plaży, jest objęta mpzp ale niestety jest to skarpa. Druga jest położona nieco dalej od jeziora ale jest idealnie płaska. Ta ze skarpą jest 20tyś zł tańsza, ale ciekawi mnie ile orientacyjnie może kosztować wyrównanie tej skarpy. Najlepiej było by ją wyrównać poprzez nawiezienie ziemi, postawienie domku na górze da piękny panoramiczny widok na jezioro. Mam pytanie czy Waszym zdaniem da się wyrównać tę skarpę w tych 20k? Jeżeli ta działka+wyrównanie nie będzie dużo droższa od tej nieco gorzej położonej to zdecydował bym się na jej zakup. Załączam schematyczny rysunek jak wygląda skarpa oraz jak chciałbym ją wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BGDM 07.05.2019 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Jest ok 20m za granicą obszaru chronionego, także nie jest to problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 07.05.2019 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 A jak duża ta działka? Bo jak 800m to pewnie za 20tys można bardzo dużo zmienić a jak ma hektar to inaczej to wygląda. Najlepiej zapytać jakiegoś koparkowego ile takie coś może kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BGDM 07.05.2019 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Na rysunku dalem wymiary, ma wlasnie ok 800m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BGDM 09.05.2019 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 jestem po rozmowie z ochroną środowiska, można nasypać skarpę ale trzeba zadbać żeby nie naruszyć gospodarki wodnej, tj żeby woda nie "schodziła" do sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 09.05.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Bez przywożenia ziemi z zewnątrz to wyrównasz to za pare tysiecy jesli natomiast chcesz nawozić te tony ziemi to kasy braknie. Wywrotka ziemi gorszrgo gatunku to z 500zł, jak chcesz humus to z 1000zł. Do tego koparka i zageszczanie... tanio nie bedzie. Co z obszarem poza granicami dzialki? To dzialki zabudowane? masz sąsiadow? nie mozna tak po prostu obniżyć/podnieść terenu... poza tym przy wiekszych różnicach wysokosci powyżej kilkadziesięciu cm to juz trzeba mysleć o murach oporowych itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BGDM 16.05.2019 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 rysunek jest dość uproszczony, po bokach chciałbym zostawić pasy po 4-5 metrów gdzie zachowany byłby obecny kształt działki, sąsiadów po bokach nie ma, jest sąsiad graniczący z dolną krawędzią, ale przy granicy z nim chcę zostawić 8 metrów tak jak jest teraz więc woda opadowa powinna zostawać na tej działce, oczywiście liczę się z wykonaniem murku oporowego, a nawet zrobienia skarpy "tarasowanej". W gminie twierdzą że jak zostawię 8m od granicy z sąsiadem to nie powinno być problemu. Interesują mnie bardziej koszty tej operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 16.05.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 moze wez sobie to najpierw rozrysuj w kilku rzutach bo cos mi sie wydaje ze to chcesz zrobić jest niewykonalne. To malutka dzialka a ty jeszcze mówisz o zachowaniu 8m od jednej strony, 4-5m od innych stron... przeciez nic w srodku nie zostanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts