bodzio_g 22.10.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Witam Dziś (22.10.04) usłyszałem w wiadomościach, że sejm zdecydował likwidować ulgę remontową od przyszłego roku. Na onecie też tak pisze o tym . Co o tym myslicie , a może ja źle to zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.10.2004 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Sejm wcale nie musi likwidować ulgi remontowej.Ulga ta została zniesiona już w ubiegłym roku. To, że w obecnym i przyszłym roku będzie można jeszcze z tej ulgi "wyjątkowo" skorzystać jest tylko i jedynie zasługą przestrzegania zasady prawnej o zachowaniu praw nabytych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 22.10.2004 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Cześć WowkaAle ja to rozumiem, że nie będzie można korzystać z tych praw nabytych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.10.2004 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 WitajNie, to jest niemożliwe. Jest to mało prawdopodobne by Sejm (rząd) zdecydował się na taki krok. Tym bardziej, że za rok i kilka miesiecy ta ulga będzie już tylko miłym wspomnieniem. Czy możesz przytoczyć (wskazać) tekst przeczytanej informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas matla 22.10.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 ulga remontowa przyznawana jest na okres trzyletni(2003-2005),w 2003 została zlikwidowana czyli nie będzie nast. okresu(2006-2009),ale nie można jej zmienić w trakcie trwania- tak jak nie można zmienić np. wysokości podatków wdanym roku, zatem ulga remontowa będzie obowiązywać na 100% do końca 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 25.10.2004 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Nie mogę znaleźć tego fragmentu ( chyba wycięty, ale na pewno był), więc jednak to ja narobiłem zamieszania Z drugiej strony to po naszym sejmie wszystkiego można sie spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysieK 27.10.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 CześćBodzio_g więcej wiary w siebie. Faktycznie w wiadomościach zostało powiedziane i na onecie napisane, że ulga nie obowiązuje od 2005, niestety na głupotę dziennikarzy nie ma rady. RysieK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 27.10.2004 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Dzieki Rysiu za słowa otuchy, mało co a wyszłoby , że sobie to wymyśliłem.Chociaż bezpośrednio mnie to nie dotyczy (buduje a nie remontuje), to jednak troche sie zbulwersowałem.A może to tak interpretować , ze kto nie zacznie do końca tego roku ulgi rem. to w przyszłym roku już nie może rozpocząć i skorzystac z niej ( jako 3-letniej ulgi rem. do końca 2005r.)?A czy kolega , który skorzystał z ulgi budowłanej do wykonania nadbudowy(gdzie już mieszka ) na istniejącym budynku może teraz wykorzystać ulgę remontową ( w przyszłym roku ) do remontu i ocieplenia parteru na którym nie mieszka on tylko rodzice, ale on jest właścicielem całego domu?Czy ktoś jest na tyle biegły w tych sprawach , żeby jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.10.2004 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 ...A może to tak interpretować , ze kto nie zacznie do końca tego roku ulgi rem. to w przyszłym roku już nie może rozpocząć i skorzystac z niej ( jako 3-letniej ulgi rem. do końca 2005r.)? Nie, tak interpretować nie można. Ulga jest "trzyletnia" i odliczać wydatki na remont można w dowolnym przedziale czasu w okresie od 1 stycznia 2003 r do 31 grudnia 2005 r. Nawet całośc ulgi mozna skonsumowac w sylwestra 2005 r. A czy kolega , który skorzystał z ulgi budowłanej do wykonania nadbudowy(gdzie już mieszka ) na istniejącym budynku może teraz wykorzystać ulgę remontową ( w przyszłym roku ) do remontu i ocieplenia parteru na którym nie mieszka on tylko rodzice, ale on jest właścicielem całego domu? .... Oczywiście, ze tak. Te dwie ulgi w niczym ze soba nie kolidowały. Ważny jest tytuł prawny do lokalu. Jeśli taki tytuł posiada Twój kolega to moze wykorzystac ulge na remont lokalu zamieszkałego przez rodziców. Oczywiście pod warunkiem, że z rodzicami nie sporzadził żadnej umowy najmu lub uzyczenia. Pamiętać należy, że w takim wypadku rodzice tego kolegi nie moga wykorzystać przysługującego im limitu ulgi na ten zamieszkały przez nich lokal (parter tego budynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 27.10.2004 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Dzieki Wowka za odpowiedzi. Kolega obawia sie reakcji urzędnika skarbowego ( że niby dopiero co skończył budowac i oddał budowe , a tu już remontuje ) Jedno jest pewne - albo on albo jego rodzice mogą korzystać z ulgi remontowej. No chyba że rodzice będą remontować wnętrze, a kolega na zewnątrz tego parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.10.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 ... Jedno jest pewne - albo on albo jego rodzice mogą korzystać z ulgi remontowej. No chyba że rodzice będą remontować wnętrze, a kolega na zewnątrz tego parteru Nie, jest to niemożliwe. Pamiętaj o warunku posiadania tytułu prawnego do lokalu. Taki tytuł (uprawniający do odliczeń w PIT) może w stosumku do jednego lokalu (części lokalu) posiadać tylko jedna osoba (małżeństwo). I obojętne jest czy remontujesz ten lokal po stronie wewnętrznej czy też zewnętrznej ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 28.10.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 W przyszłym roku jeszcze jest, ale nie jestem pewen czy będzie warto bo handlarze się zmówia i w IV kw. 2005 ceny na pewno podniosą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts