Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom 160m2 3-kondygnacje - jaki kocioł?

Agamek12

Recommended Posts

Witam, mam taki domek (a w nim niefunkcjonalny kocioł dwufunkcyjny):

- 160m2, 3 kondygnacje użytkowe (ostatnia to poddasze)

- łazienka na każdym poziomie, kuchnia na parterze, oddzielna kotłownia

- 12 grzejników płytowych (5 na dole, 3 na piętrze, 4 na poddaszu), brak podłogówki, zwykły kominek bez rozprowadzenia ciepła

- budynek z 2013r (mam świadectwo energetyczne, ale nie przy sobie)

- rodzina 2 dorosłych i dwie nastolatki

Jaki kocioł powinienem sobie kupić - to znaczy jakiego używacie i polecacie? Zależy mi na zasobniku CWU, stacji pogodowej, sterowniku montowanym w przedpokoju. Z uwagi na dostępność serwisu jakaś popularna marka.

Kuzyn poleca mi zestaw Viessmann Vitodens 100-W 19kW z zasobnikiem Vitocell 100L (6500zł), znajomy z kolei JUNKERS CERAPUR ACU ZWSB (ale to już koszt powyżej 9000zł i zasobnik tylko 42l). Któryś z nich ma rację?

• 2 weeks później...

Witam,

Wspomniany przez Pana kocioł Cerapur ACU Smart jest kotłem dwufunkcyjnym z wbudowanym zbiornikiem ładowanym warstwowo o pojemności 42l. Zastosowanie takiego typu zasobnika mimo mniejszej pojemności pozwala na uzyskanie wysokiego komfortu przygotowania ciepłej wody użytkowej, jednocześnie przy energooszczędności oraz kompaktowych wymiarach. Ładowany warstwowo zasobnik, szybciej podgrzewa wodę, ma niższe straty postojowe oraz pozwala na wykorzystanie zasobnika o mniejszej pojemności w porównaniu do tradycyjnego zasobnika. Jest to znacznie bardzie ekonomiczne rozwiązanie w porównaniu do tradycyjnego zasobnika. Modulacja mocy cieplnej wynosi od 8,1 do 24,1kW. Może się Pan zastanowić także nad wyborem kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem CWU z rodziny Cerapur lub Bosch Condens. W sprawie doboru kotła o odpowiedniej mocy dla Pana domu, zachęcam do bezpośredniego kontaktu z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów marki Junkers - Bosch. Nasi specjaliści doradzą przy doborze oraz pomogą wykonać instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia, wykonają montaż kotła oraz pierwsze uruchomienie. Aby wyszukać instalatorów z Pana okolicy proszę wpisać w odpowiednie pole miejscowość lub kod pocztowy. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch