trach 29.11.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Dzięki za uzupełnienie. Zdażyłem jeszcze widzieć "na chodzie" tradycyjne trzony kuchenne, piece kaflowe, palenisko z wylepianym z gliny sklepieniem, piec pralniczy, i tym podobne śliczności, i potwierdzam, że nie ma to jak tradycja. Muszę się przyznać, że nawet wciąż "łamię się" czy w swoim kominku zastosować wkład, czy zostawić "historyczną" komorę spalania, w cegłach... Oczywiście, to drugie rozwiązanie byłoby zbyt nieekonomiczne i niestety, nieekologiczne, w sensie zużycia drewna, gdyby kominek miał być elementem systemu ogrzewania a nie tylko sporadycznie używanym rekwizytem. To jak z parowozami: są przepiękne i powinny pozostać na chodzie ciągnąc składy muzealne, tym niemniej zupełnie bez sensu byłoby pozostawienie ich na normalnych trasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.11.2004 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Czesto zapominamy o jeszcze innym rozwiazaniu BIOPALENISKU ... W tym przypadku mamy widok ognia i ciepłe powirzchnie całej obudowy . Dodtkowy atut to dokładanie do kominka-pieca co 10-12 godzin . Spalanie drewna jest ekonomiczne i ekologiczne , dym z takiego paleniska jest praktycznie biały co swiadczy o optymalnym spalaniu . Żywotność takiego biopaleniska siega 40 lat . Jaki wkład tyle pociagnie ??? Piece kaflowe budujemy w wielu nowych domach a i kuchnie "klasyczne" z piekarnikiem bywaja seriami po kilka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Odgrzewam! Mamy w planie samodzielne zbudowanie kuchni na drewno, najchętniej w połączeniu z piecem chlebowym i z podkową do ogrzewania CWU. Pytanie: Skąd wziąć jakieś materiały z rysunkami konstukcyjnymi takich kuchni? A może ktoś, kto taki piec sam zbudował mógłby podzielić się swoim doświadczeniem? Z góry dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 09.08.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Matka, jak pisałem wcześniej był opis trzonu z piecem chlebowym w jednym z numerów Muratora. Myślałem, że mam go w chałupie, ale nie. Pewnie dostał nóżek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.08.2005 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 No ja wiem, ze pisałeś, tylko jak mam treaz ten numer zlokalizować? A może to był ten dodatek, o którym pisał brzoza, "Dom Letni" nr 1/99 wydawany przez "Muratora"? Ciekawe, czy mają jeszcze ten numer w archiwum, muszę wystosować prośbę do Redakcji. Tym niemniej, liczę jeszcze na inne źródła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 22.09.2005 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Robiłam dzisiaj wycenę pieca chlebowego.Ceny jakie usłyszałam 1000zł do 8ooozł.Hmmmm...A piec chcę mieć w piwnicy nie na pokaz na użytek dość intensywny,szamot i klinkier ,który zresztą pozostał mi po budowie.Hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Heliodor podam Ci coś dla porównaniasam piec chlebowy jest o wiele prostszą konstrukcją niż kuchnia z piekarnikiem (czasem dodatkowo i piecem chlebowym) mieszcząca w palenisku podkowe ... u mnie jako materiał był tak samo (jak planujesz) - klinkier i szamot kuchnie postawił mi murarz na "dniówkę"robił stosunkowo wolno ... po 8 godzin dziennie ... zeszło mu 2 (dwa) dni ... a teraz podstaw sobie kwote i czas ... a wyliczysz dniówke "Pana zduna" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 23.09.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Ten za 8 tys upadł na głowę.Szukam dalej.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2005 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 faktycznie ... ciężki przypadek ... Heliodor on uznał sie chyba za ostatniego zduna w Polsce ... a moze nawet w Europie ! no i pewno zna rozmar bochenka chleba ....a musi to przecież przemnożyć przez ilość bochnów jakie chcesz upiec jednorazowo ...czuje sie wiec jednocześnie projektantem projektu indywiualnego ...a za to sie płaci architektowi ... i to słono ... pozdrówka i powodzenia w szukaniu normalnego zduna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 24.09.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Panu wdusiłam escape i tyle.Dzwoniąc do zdunów dostawałam takie pytanie : na ile chlebów ,na jakie potrzeby ,na ile osób?Odpowiedź: "na bieżące potrzeby rodziny wielodzietnej ,pieczenie raz w tygodniu" i sprawa jasna 500zł za robociznę ,materiały moje.Podkreślam,że moje słowa to prawda w domu gromada,ale dom duży 420m2 i irytuje mnie to,że wycena na sucho odbiega od tej wykonywanej na miejscu.Znacznie odbiegam od głównego tematu wątku.pozdrawiam.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 i tak oferujesz duzo w porównaniu z tego co ja płaciłem pozatym jesli piec ma byc w piwnicy - to tym samym zakładasz, ze obudowa z klinkieru nie musi byc wymuskana na pokaz, a piec ma słuzyc do pieczenia a nie oglądania go ... ma być typowo uzytkowy mam taki piec chlebowy w domu mojej Mamy ... ale o ile piekę - pieke na bieżaco w piekarniku zwykłej kuchni chleb na zakwasie w brytfannie ... taki chleb na zakwasie nie wyrasta wysoki ale waga jego waha sie w granicach 2,5 - 3 kg ... wiec mimo, ze rodzince smakuje ... i to baaaardzo smakuje ... to nie są w stanie zjeśc wiecej niz jeden bochen dziennie ... paląc pod kuchnia i gotując obiad Jesteś w stanie co dzień upiec świeży ... (mimo ze ten na zakwasie nie traci świerzości przez tydzień ... co z pewnościa sama dobrze wiesz ) musiałabyś tylko zakiszać w dwu lub trzech dzieżkach (z poslizgiem dziennym w stosunku do poprzedniego zakiszenia) Heliodor ... życze Ci zebyś trafiła na fachowca zduna od pieców, a nie zmanierowanego wykonawce obudów kominków którego ambicją jest nie wkład a skorupa ... jednocześnie majacego pojęcie o cenach ... pozdrówka serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 26.09.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 A może to był ten dodatek, o którym pisał brzoza, "Dom Letni" nr 1/99 wydawany przez "Muratora"? Jasne że przez Muratora... Jeżeli jesteście dalej zainteresowani - to mam ten numer mogę zeskanować i przesłać są chętni ? tak tylko pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2005 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 No pewnie! Namiary podałam na priv. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.09.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 matka wysłałam choć nie jestem przekonana że spełni on wasze oczekiwania.... ale mi się zrymowało właśnie mi odbiło, prześlij jeszcze raz ten adres bo piszą że nie ma takiego użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Sorki, właśnie zauważyłam, że w tamtym adresie zrobiłam literówkę, powinno być oczywiście "matka@........" Już poprawiłam i wysłałam jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.09.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Bingo! Doszło, już widzę, że na pewno przyda się! Ewusiu, jesteś de best! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.09.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 cieszę się że się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 27.09.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Ewusia,a ja mogę poprosić? adres w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 28.09.2005 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 katja, poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.