kammaje 13.02.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Ja u siebie planuje coś takiego http://www.muratordom.pl/images/kominek_z_kamienia1_1_.jpg palenisko wyłorzone szamotem i do tego dopasowane zamknięcie i powinno hulac no i szyber w kominie A co to właściwie jest?? Jeżeli grill to po cholerę tam cegła szamotowa?? Szamot na "podłodze" a ściany z piaskowca (a jest napisane, że komora z szmotu??)?? -> piec to to nie jest. Wędzarnia napewno nie. tylko szukam jeszcze jakiegos ladnego polaczenia pieca a zarazem grilla z wedzarnia jak znajdziesz to daj znać, bo jestem bardzo zainteresowany. Szukam takiego projektu od dobrego miesiąca i nic. Grill to zawsze można zrobić na dostawkę, ale jak połaczyć piec z wędzarnią?? Pomysły mam, ale wolę zobaczyć coś co działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispodkarpacie 14.02.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 komora z szamotu i masz piec do chleba dzwiczki zdejmujesz i masz po włorzeniu rusztu grilla a piaskowiec do srodka sie nie nadaje tylko na zewnatrz na wykonczenie co do wedzarni myslalem zeby dorobic tylko palenisko z boku i w spodzie tego pieco grilla zrobic wyjmowane powiedzmy dwie cegly dzwiczka mamy od pieca ew.termometr w dzwiczki zamontowac i ma chulac tylko koncepcje trzeba dopracowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.03.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Kto mnie wołał czego chciał? Po przeczytaniu kilku informacji o budowaniu z kafli postanowiłem jednak powrócić na forum. Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
italodisco 24.06.2008 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Kto mnie wołał czego chciał? Po przeczytaniu kilku informacji o budowaniu z kafli postanowiłem jednak powrócić na forum. Darek B http://www.kafle-kominki.pl Darek napisz ile jest w stanie utrzymać temp. taki piec . planuje budowę -wewnątrz z szamotki póxniej warstwa gliny i na zewnatrz bardzo dużo stłuczki szklanej . i chce jeszcze dogrzewać spod spodu . i co sądzisz o takich produktach zamiast klasycznej szamotki i gliny http://www.cebudkominki.pl/index.php?page=news&kid=3&pkid=32&ppkid=47&pppkid=87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okosdawid 29.06.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 ja tesz chcem zbudować piec ale niewidem jak się za to zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marwooj 05.08.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 ja tesz chcem zbudować piec ale niewidem jak się za to zabrać zawołać zduna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 14.10.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 ja tesz chcem zbudować piec ale niewidem jak się za to zabrać zawołać zduna a moze tak http://www.brunner.de/zubehoer/br-zubehoer-backoefen.iterra?sid= nacisnij w Donload-Center AA/BA --nazwa dziwiczek do pieca ja pod tym adresem znalazlem wreszcie to co szukalem , no i oczywscie wydrukowalem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 03.11.2008 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Materiały potrzebne do budowy pieca:kamień polny,stłuczka szklanna,płyty szamotowe-palenisko pieca,cegły szamotowe,suchy piach do zagęszczenia kamienia i szkla,cement,wapno,piach,wełna mineralna odporna na temeraturę,cegła klasy co najmniej klasy 200.Stawiamy fundament,musi być taki wysoki,aby między jego ściany można było ułożyć kamienie polne.Kamienie układamy jeden przy drugim warstwowo.Każdą warstwę zagęszczamy suchym piachem i szkłem.Warstwy z kamienia szkła i piachu powinny mieć wys.0.5m.Następnie robimy strop pieca z cegły szamotowej formowanej w klina,można taką kupić. Uwaga,strop musi być na tyle wysoki,żeby pomieścił leżącego człowieka,z czasem ktoś będzie musiał naprawiić komorę wypiekową(wymiana płyt szamotowych)Kiedyś w piekarniach w piecach opalanych drewnem ,przy palenisku odbywało to się mniej więcej raz na miesiąc.Jeszcze jedna ważna żecz ścianay boczne muszą być na tyle wysokie aby po włożeniu chleba,chleb po wyrośnięciu nie dotykał do sklepienia.Nie piszę tu o wysokiści ze wzgledu jakie blach będą używane.Uważam że minimum to grubość dwóch cegieł.Komorę pieca izolujemy wełną min. 15cm następnie obuduwujemy cegłą.Żeby komuś nie pszyszło do głowy kłaść blachę między wełnę a cegłę- inna rozszeżalność istnieje groźba popękania pieca,ja bym nie ryzykował,spotkałem się z takim przypadkiem.Jako dzwiczki zamontowałbym dziwiczki od typowego pieca piekarskiego RRK-26.Podaje producenta dzwiczek, robi też inne odlewy żeliwne.Warsztat Odlewniczy Ślusarstwo Usługowe P.E.R.K.MARNY S.C 41-603 Świętochłowice-Zgoda ul.Zielona tel.0322454561.Wypalanie pieca- pierwsze 3 miesiące nie palimy wcale.Następnie przepalamy przez tydzień starymi gazetami.Drugi tydzień miękim drewnem,brzoza,ośika.Do wypalania nie używamy dębiny daje wysoką temp. piec może popękać.Czas wypalania zależy od wielkości pieca,im większy tym dłużej.Długie wypalanie na pewni nie zaszkodz,zbyt krótkie grozi popękaniem.Co do wypalania poradził bym się zaprzyjaźnionega zduna i do tego okresu co pwie wydłużyłbym o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 03.11.2008 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 są dodatki przez młyny zwłaszcza duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewazych 29.06.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Zastanawiam się czy można wybudować piec chlebowy w połączeniu z piekarnikiem elektrycznym pod nim? To znaczy były by one w jednej strukturze budowlanej ale przedzielone (np cegłą?) czy można coś takiego zrobić? http://farm4.static.flickr.com/3585/3670442813_89ee2cb132_o.jpg (przepraszam za rysunek ale mam nadzieje że wyczytacie się bez problemu) Pozdrawiam Ewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewazych 17.07.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 CZY NIKT nic nie wie o takim rozwiązaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preseant 17.09.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 W domu na wsi do którego mam nadzieję się przeprowadzić w niedalekiiej przyszłości znajduje się już piec chlebowy. Rodzice wybudowali go jakieś 15 lat temu. Oczywiście nie sami. Pamiętam ten smak pieczonego chleba, podpłomyków i innych wynalazków.. znakomite rzeczy wychodzą. Jako mały mieszczuch uważałem to całe pieczenie za obciach ale człowiek dorósł i trochę mu się w głowie pozmieniało Niestety nie wiem jak obsługiwać to "urządzenie" i jeszcze do niedawna sądziłem że po prostu go wyburzę bo zajmuje sporą część półpiwnicy. Ale patrząc na dyskusję to nie jest chyba najlepszy pomysł i może dam mu jeszcze szansę. Może spróbuję namówić ciocię która piecze sama chleb od lat żeby mnie nauczyła coś w nim pichcić? Narazie zagracony wygląda z boku tak: http://i542.photobucket.com/albums/gg424/preseant/IMG_0322.jpg Może nie wygląda ale jest naprawdę duży, mama piekła w nim jednocześnie 8 wielkich okrągłych bochnów chleba. 7 szło do zamrażarki i w ten sposób pysznego chlebka starczało na długo. Mąkę kupowaliśmy z nieodległego młyna, co ciekawe zabytkowego, drewnianego, napędzanego siłą rzeki Jeśli chodzi o utrzymanie temperatury to utrzymuje się ona naprawdę długo. Cegły przyjmują całą temperaturę i oddają ją bardzo powoli. Oczywiście piec opalany drewnem. Małym minusem tego pieca są dość niskie drzwiczki i mógłby być problem z włożeniem prosiaka ale te chyba można wymienić... Rzeczywiście, patrząc na coraz gorszą jakość chleba, który kupujemy w sklepach coś takiego może się okazać jednak skarbem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.09.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Witam. No całe szczęści że trafiło na kogoś, kto ma normalnie w głowie poukładane... Piec jest w dobrej kondycji patrząc na zdjęcie. Ma tylko jedną wadę - jest faktycznie duży. Ta wielkość w użytkowaniu nie przeszkadza, jednak do częstszego użytkowania pieca będzie po prostu potrzeba więcej opału. Ot i cały jego mankament. Z chęcią wielką wytłumaczę Ci jak go używać, sprawi mi to tutaj ogromną przyjemność Po pierwsze zanim zaczniesz go używać, wyczyść go solidnie z kurzu i śmieci, jakie mogły się tam zebrać. Wyczyść też komin do którego jest podpięty. Jeżeli chcesz kiedyś wsadzić do niego prosiaka, to śmiało możesz wstawić większe drzwiczki. Dobrze jednak by miały one wtedy izolację, np. z płyty wermikulitowej. Dobrze by wstawić termometr, z długą "sztycą" (termoparą - czujnikiem) w zakresie do 400 stopni C. Niestety termometry takie są drogie i nie można ich kupić "ot tak sobie" w sklepie. Ważne by czujnik termometru był umieszczony pod sklepieniem pieca. Podejrzewam iż jest ono łukowe. Odpuść sobie z początku robienie własnoręczne chleba. Naucz się najpierw go piec. Na własne przepisy przyjdzie czas... Z początku idź do piekarni i kup już gotowe, wyrośnięte już chlebki przygotowane do pieczenia. Jeżeli opanujesz sztukę samego pieczenia, to będziesz wiedział jakie ewentualne błędy popełniasz w komponowaniu własnego ciasta chlebowego i w procesie jego wyrastania. Nagrzewaj palenisko stopniowo i pomału. Przy uchylonych drzwiczkach - musi być swobodny dostęp tlenu. Nagrzanie takiego sporego pieca powinno Ci zająć około 2 godzin. Najpierw rozpalaj ogień przy drzwiach, stopniowo przesuwając ogień w tył paleniska. Nie przekraczaj temperatury 350 stopni - więcej nie będzie Ci potrzebne. Wyższe temperatury działają też destrukcyjnie na samą konstrukcję pieca. Po nagrzaniu pieca, zgarnij żar w jedno miejsce paleniska i zamieć jego dno. Tak nagrzany piec powinien Ci wystarczyć na około 3 godziny pieczenia. Piekąc mięso można dokładać drewno na bieżąco i utrzymywać w ten sposób temperaturę. Dobrze byś wyposażył się w: szczotkę drucianą do zamiatania paleniska z mosiężnymi drucikami, łopatkę do zagarniania żaru (podobną do motyczki ogrodowej) i łopatę do wkładania i wyjmowania wypieków. Przybliżone temperatury wypieków (na początek): - pizza 300-330 stopni C - chleb 280-300 stopni C - mięsko 240-280 stopni C - ciasta 220-240 stopni C Równocześnie możesz piec kilka różnych rzeczy wkładając je kolejno w miarę spadku temperatury w palenisku. Podane wyżej temperatury są optymalne do najszybszego wypieku. W rzeczywistości może to wyglądać tak: pierwszy wsad pieczemy w ciągu 15-20 minut, następny w ciągu 30-50 i kolejny w ciągu 60-90. Tu już musisz poeksperymentować. Przed włożeniem chleba "pomaluj" go z wierzchu wodą - skórka się nie przypali. Sypnij zawsze mąkę na dno paleniska i patrz czy się nie spala - jeżeli będzie czernieć to i chleb się ze spodu przypali. Na początek tyle... I szukaj stron o pieczeniu chleba i mięsiwa. Dużo ich jest. Kup też książki o pieczeniu chleba i użytkowaniu pieców chlebowych. Obecnie można w księgarniach nabyć 2-3 takie książeczki. Piec można pięknie odnowić z zewnątrz tynkując go i ozdabiając wedle gustu użytkowników. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 21.09.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Witam Forest-Natura i chylę czoła przed tak specyficzną a dla mnie obrazową wiedzą - pamietam to z bardzo wczesnego dzieciństwa i wakacji z babcia w jej domu rodzinnym. Zapach i smak chleba i bułek z serem. Mniam... Witam. No całe szczęści że trafiło na kogoś, kto ma normalnie w głowie poukładane... Piec jest w dobrej kondycji patrząc na zdjęcie. Ma tylko jedną wadę - jest faktycznie duży. Ta wielkość w użytkowaniu nie przeszkadza, jednak do częstszego użytkowania pieca będzie po prostu potrzeba więcej opału. Ot i cały jego mankament. Z chęcią wielką wytłumaczę Ci jak go używać, sprawi mi to tutaj ogromną przyjemność Po pierwsze zanim zaczniesz go używać, wyczyść go solidnie z kurzu i śmieci, jakie mogły się tam zebrać. Wyczyść też komin do którego jest podpięty. Jeżeli chcesz kiedyś wsadzić do niego prosiaka, to śmiało możesz wstawić większe drzwiczki. Dobrze jednak by miały one wtedy izolację, np. z płyty wermikulitowej. Dobrze by wstawić termometr, z długą "sztycą" (termoparą - czujnikiem) w zakresie do 400 stopni C. Niestety termometry takie są drogie i nie można ich kupić "ot tak sobie" w sklepie. Ważne by czujnik termometru był umieszczony pod sklepieniem pieca. Podejrzewam iż jest ono łukowe. Odpuść sobie z początku robienie własnoręczne chleba. Naucz się najpierw go piec. Na własne przepisy przyjdzie czas... Z początku idź do piekarni i kup już gotowe, wyrośnięte już chlebki przygotowane do pieczenia. Jeżeli opanujesz sztukę samego pieczenia, to będziesz wiedział jakie ewentualne błędy popełniasz w komponowaniu własnego ciasta chlebowego i w procesie jego wyrastania. Nagrzewaj palenisko stopniowo i pomału. Przy uchylonych drzwiczkach - musi być swobodny dostęp tlenu. Nagrzanie takiego sporego pieca powinno Ci zająć około 2 godzin. Najpierw rozpalaj ogień przy drzwiach, stopniowo przesuwając ogień w tył paleniska. Nie przekraczaj temperatury 350 stopni - więcej nie będzie Ci potrzebne. Wyższe temperatury działają też destrukcyjnie na samą konstrukcję pieca. Po nagrzaniu pieca, zgarnij żar w jedno miejsce paleniska i zamieć jego dno. Tak nagrzany piec powinien Ci wystarczyć na około 3 godziny pieczenia. Piekąc mięso można dokładać drewno na bieżąco i utrzymywać w ten sposób temperaturę. Dobrze byś wyposażył się w: szczotkę drucianą do zamiatania paleniska z mosiężnymi drucikami, łopatkę do zagarniania żaru (podobną do motyczki ogrodowej) i łopatę do wkładania i wyjmowania wypieków. Przybliżone temperatury wypieków (na początek): - pizza 300-330 stopni C - chleb 280-300 stopni C - mięsko 240-280 stopni C - ciasta 220-240 stopni C Równocześnie możesz piec kilka różnych rzeczy wkładając je kolejno w miarę spadku temperatury w palenisku. Podane wyżej temperatury są optymalne do najszybszego wypieku. W rzeczywistości może to wyglądać tak: pierwszy wsad pieczemy w ciągu 15-20 minut, następny w ciągu 30-50 i kolejny w ciągu 60-90. Tu już musisz poeksperymentować. Przed włożeniem chleba "pomaluj" go z wierzchu wodą - skórka się nie przypali. Sypnij zawsze mąkę na dno paleniska i patrz czy się nie spala - jeżeli będzie czernieć to i chleb się ze spodu przypali. Na początek tyle... I szukaj stron o pieczeniu chleba i mięsiwa. Dużo ich jest. Kup też książki o pieczeniu chleba i użytkowaniu pieców chlebowych. Obecnie można w księgarniach nabyć 2-3 takie książeczki. Piec można pięknie odnowić z zewnątrz tynkując go i ozdabiając wedle gustu użytkowników. Pozdrawiam i życzę powodzenia. pozdrawiam i żałuje że nie mam takiego pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 21.09.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Witam Forest-Natura i chylę czoła przed tak specyficzną a dla mnie obrazową wiedzą - pamietam to z bardzo wczesnego dzieciństwa i wakacji z babcia w jej domu rodzinnym. Zapach i smak chleba i bułek z serem. Mniam... Witam. No całe szczęści że trafiło na kogoś, kto ma normalnie w głowie poukładane... Piec jest w dobrej kondycji patrząc na zdjęcie. Ma tylko jedną wadę - jest faktycznie duży. Ta wielkość w użytkowaniu nie przeszkadza, jednak do częstszego użytkowania pieca będzie po prostu potrzeba więcej opału. Ot i cały jego mankament. Z chęcią wielką wytłumaczę Ci jak go używać, sprawi mi to tutaj ogromną przyjemność Po pierwsze zanim zaczniesz go używać, wyczyść go solidnie z kurzu i śmieci, jakie mogły się tam zebrać. Wyczyść też komin do którego jest podpięty. Jeżeli chcesz kiedyś wsadzić do niego prosiaka, to śmiało możesz wstawić większe drzwiczki. Dobrze jednak by miały one wtedy izolację, np. z płyty wermikulitowej. Dobrze by wstawić termometr, z długą "sztycą" (termoparą - czujnikiem) w zakresie do 400 stopni C. Niestety termometry takie są drogie i nie można ich kupić "ot tak sobie" w sklepie. Ważne by czujnik termometru był umieszczony pod sklepieniem pieca. Podejrzewam iż jest ono łukowe. Odpuść sobie z początku robienie własnoręczne chleba. Naucz się najpierw go piec. Na własne przepisy przyjdzie czas... Z początku idź do piekarni i kup już gotowe, wyrośnięte już chlebki przygotowane do pieczenia. Jeżeli opanujesz sztukę samego pieczenia, to będziesz wiedział jakie ewentualne błędy popełniasz w komponowaniu własnego ciasta chlebowego i w procesie jego wyrastania. Nagrzewaj palenisko stopniowo i pomału. Przy uchylonych drzwiczkach - musi być swobodny dostęp tlenu. Nagrzanie takiego sporego pieca powinno Ci zająć około 2 godzin. Najpierw rozpalaj ogień przy drzwiach, stopniowo przesuwając ogień w tył paleniska. Nie przekraczaj temperatury 350 stopni - więcej nie będzie Ci potrzebne. Wyższe temperatury działają też destrukcyjnie na samą konstrukcję pieca. Po nagrzaniu pieca, zgarnij żar w jedno miejsce paleniska i zamieć jego dno. Tak nagrzany piec powinien Ci wystarczyć na około 3 godziny pieczenia. Piekąc mięso można dokładać drewno na bieżąco i utrzymywać w ten sposób temperaturę. Dobrze byś wyposażył się w: szczotkę drucianą do zamiatania paleniska z mosiężnymi drucikami, łopatkę do zagarniania żaru (podobną do motyczki ogrodowej) i łopatę do wkładania i wyjmowania wypieków. Przybliżone temperatury wypieków (na początek): - pizza 300-330 stopni C - chleb 280-300 stopni C - mięsko 240-280 stopni C - ciasta 220-240 stopni C Równocześnie możesz piec kilka różnych rzeczy wkładając je kolejno w miarę spadku temperatury w palenisku. Podane wyżej temperatury są optymalne do najszybszego wypieku. W rzeczywistości może to wyglądać tak: pierwszy wsad pieczemy w ciągu 15-20 minut, następny w ciągu 30-50 i kolejny w ciągu 60-90. Tu już musisz poeksperymentować. Przed włożeniem chleba "pomaluj" go z wierzchu wodą - skórka się nie przypali. Sypnij zawsze mąkę na dno paleniska i patrz czy się nie spala - jeżeli będzie czernieć to i chleb się ze spodu przypali. Na początek tyle... I szukaj stron o pieczeniu chleba i mięsiwa. Dużo ich jest. Kup też książki o pieczeniu chleba i użytkowaniu pieców chlebowych. Obecnie można w księgarniach nabyć 2-3 takie książeczki. Piec można pięknie odnowić z zewnątrz tynkując go i ozdabiając wedle gustu użytkowników. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justitia 12.01.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Z zainteresowaniem prześledziłam wątek. Jesteśmy z mężem na etapie projektowania domu. Mąż jest sceptycznie nastawiony do pomysłu wybudowania pieca chlebowego z kuchnią. Ja wręcz przeciwnie, zwłaszcza że mam doświadczenie w użytkowaniu takiej kuchni u rodziców. Pieca nigdy nie używałam. Ewciu wysłałam Ci na priw prośbę o ten nr muratora. Pozdrawiam wszystkie bratnie dusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grum 13.06.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Jeśli ktoś jest zainteresowany budową pieca chlebowego i nie ma wystarczających umiejętności czy narzędzi polecam artykuł Piec chlebowy najprostszy sposób budowy oraz Piec chlebowy najprostszy sposób budowy - uzupełnienie. Obydwa artykuły traktują o budowie pieca chlebowego z samej gliny, jest to piec chlebowy najprostszej możliwej konstrukcji, z uwagi braku możliwości podłączenia do komina nadaje się tylko do zastosowań na zewnątrz. pozdrawiamGrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Torturro 04.09.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Jesli ktos jest zainteresowany budowa pieca - prosze o kontakt mejlowy - [email protected] - chetnie podziele sie zdjeciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jura12 03.12.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Cześc,jeśli ktoś jeszcze chciałby coś wiedziec o piecach chlebowych,wędzarniach i przepisach na chleby,to podaję adres;http://www.wdlinydomowe.pl oraz http://www.cincin.pl tam są przepisy też na sery .pozdrawiam rajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jura12 03.12.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Przepraszam,nie zauważyłam,że zgubiłam e w adresie teraz poprawnie http://www.wędlinydomowe.pl rajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.