Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec chlebowy


mar_rad

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 8 months później...

Witam.

Temat brzmi jednoznacznie - "zrób to sam".

Ale jakby ktoś chciał skorzystać z usług lub zrobić projekt to zapraszam :)

Zarówno samych pieców chlebowych, jak i "kombajnów", kuchni, kominków z piecami chlebowymi, itp., itd.

Beatki - w przyszłym tygodniu jestem w Lublinie.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

 

Tylu nas interesuje sie budowa pieca chlebowego i nie ma nikogo kto by chcial temu sprostac! Nie ma juz ani jednego zduna budujacego dawnymi metodami? Ewciu! Przeslij i mnie ten scan muratora o ktorym jest tak glosno! Ale potrzeba zdunaaaa!

 

Pozdrawiam serdecznie.

 

Jest na Forum prawdziwy mistrz zduństwa z Żabiej Woli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Witam.

Temat brzmi jednoznacznie - "zrób to sam".

Ale jakby ktoś chciał skorzystać z usług lub zrobić projekt to zapraszam :)

Zarówno samych pieców chlebowych, jak i "kombajnów", kuchni, kominków z piecami chlebowymi, itp., itd.

Beatki - w przyszłym tygodniu jestem w Lublinie.

Pozdrawiam.

 

Zrob to sam? No tak, temat fajny ale jak to wykonac?:) Projekt tez by sie przydal ale bardziej chodzi mi o kogos kto to wykona! Mam spora kuchnie i chcialabym wiedziec czy uda sie ten wymarzony piec chlebowy tam zmiescic a potem oczywiscie go tam wybudowac. Jest to mozliwe? Masz doswiadczenie w tym temacie?

 

Wyjezdzalismy w czasie ferii i nie bylo nas w Lublinie dlatego nie odpowiedzialam.

 

Pozdrawiam i czekam na zduna?!!!!!:bash:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Witam

 

Zajrzałem tu jak wszyscy w poszukiwaniu projektu pieca, znalazłem zamiast tego masę opinii porad i uwag odnośnie wypieków w takim piecu rozumiem więc każdy z krytykujących pomysł budowy, ma taki piec i ma doświadczenie jak to się robi więc fajnie było by jeśli ktoś podzieliłby się informacjami o samym piecu.

 

Po drugie w moim odczuciu dla większości taki piec byłby rodzajem ozdoby i hobby a nie celem zarobkowym, tak jak grila używa się kilka razy do roku podobnie w większości przypadków działałby piec

Ma ktoś kaprys wybudować piec do wytapiania stali, niech buduje nie trzeba go uswiadamiać że są huty i że stal bedzie kiepskiej jakości ( chociaż w przypadku chleba wlasnej produkcji bedzie zawsze lepszy od kupnego) djmy dla gościa projekt niech buduje, bedzie miał chłopisko zajęcie :)

 

pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy :)))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 months później...

Witam.

Ja pragnę mieć piec w domu w kuchni połączonej z salonem.

W związku z tym mam dwa pytania:

1) Jak połączyć kominek z komorą pieca chlebowego - czy da radę paląc w kominku ogrzać cegłę szamotową w komorze pieca chlebowego ?

2) Czy to w ogóle dobry pomysł wypiekać chleb w kuchni ? Podobno para ze szmat przy wychładzaniu pieca rozniesie sie po całym pomieszczeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 months później...
Witam.

Ja pragnę mieć piec w domu w kuchni połączonej z salonem.

W związku z tym mam dwa pytania:

1) Jak połączyć kominek z komorą pieca chlebowego - czy da radę paląc w kominku ogrzać cegłę szamotową w komorze pieca chlebowego ?

2) Czy to w ogóle dobry pomysł wypiekać chleb w kuchni ? Podobno para ze szmat przy wychładzaniu pieca rozniesie sie po całym pomieszczeniu.

 

Wywaliłem piec kaflowy (taki do ogrzewania, pokojowy) i postawiłem na tym miejscu chlebowy, jakie są warunki postawiania pieca chlebowego w domu (POKOJU);

1. Popielnik, jest to element niezbędny, bo nie będzie jak wyciągnąć żaru.W komorze pieca (w palenisku, w przedniej części) musi być szczelina przez którą zgarniesz żar do popielnika.

2.nie ogrzejesz kominkiem komory pieca, tam musi się palić żywy ogień,przez 1,5-2,5 godz.

3.czyszczenie pieca, szmata wcale nie śmierdzi, jak jest dobry ciąg wszystko leci do komina,łącznie pyłem .

4.Drzwiczki, muszą być małe (szerokie, a niskie), nie mogą sięgać do sklepienia,bo się będzie dymić z pieca.

5.Piec trzeba zaizolować wełną mineralna(skalną)

6, wylot spalin robi się w sklepieniu w przedniej części, musi mieć szyber.

Minimalne wymiary komory jak dal mnie to jakieś 110,x50 cm,wysokość przy tym rozmiarze to max 35 cm,raczej 30.

Nie jestem zdunem, murarzem,piec zrobiłem sam na podstawie doświadczeń z piecem "polowym", mam 2, letni i zimowy,w lecie pieczenie chleba w domu jest strasznie uciążliwe, długo trzyma ciepło i je emituje.

A ,wysokość pieca, to bardzo ważne, ma być na wysokości łokcia stojącej osoby, u mnie palenisko jest na wysokości 130 cm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 years później...
Oczywiście taki piec można wybudować samodzielnie. Potrzebne są do tego odpowiednie materiały wysokotemperaturowe i odpowiednio przygotowane podłoże. Jednak obecnie rynek oferuje już gotowe piece. Piece marki VITCAS są wyjątkowo łatwe i szybkie w montażu. Całość konstrukcji jest bowiem wykonana z pojedynczych elementów. Taki piec, w zależności o potrzeb, może pomieścić nawet 7 pizz. Ważne jest również to, że wykonano je ze specjalnych materiałów ognioodpornych, które wytrzymają temperatury sięgające nawet 1400 ℃.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...