evitare 16.05.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 A ja bym podbiła wątek...Czy zostały gdzieś jeszcze jakieś niedobitki wielbicieli pieców chlebowych...? Ahoo-ooj....!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 18.05.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 taki piękny piecykhttp://www.wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/budowa-pieca-chlebowego/1728-na-prosbe-zadymiaczy-budujemy-z-antonio-piec-chlebowy-od-podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 19.01.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Jakieś nowe pomysły w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 25.01.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Jakieś nowe pomysły w tym temacie? A może ogrodowa grillo-wędzarnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noira 31.01.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Tez jestem na etapie szukania projektu na 3 w 1 wędzarnia, grill i piec chlebowy. Tutaj znalazłam troszkę w temacie http://www.wedlinydomowe.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatki 07.02.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam! Tylu nas interesuje sie budowa pieca chlebowego i nie ma nikogo kto by chcial temu sprostac! Nie ma juz ani jednego zduna budujacego dawnymi metodami? Ewciu! Przeslij i mnie ten scan muratora o ktorym jest tak glosno! Ale potrzeba zdunaaaa! Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatki 07.02.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 I jak ja wybuduje ten moj wymarzony piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 08.02.2012 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Podobno niezle i niedrogie piece chlebowe Zelmer produkuje. Okolo 200 zl i jeszcze ciasto wymiesza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.02.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam. Temat brzmi jednoznacznie - "zrób to sam". Ale jakby ktoś chciał skorzystać z usług lub zrobić projekt to zapraszam Zarówno samych pieców chlebowych, jak i "kombajnów", kuchni, kominków z piecami chlebowymi, itp., itd. Beatki - w przyszłym tygodniu jestem w Lublinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 12.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam! Tylu nas interesuje sie budowa pieca chlebowego i nie ma nikogo kto by chcial temu sprostac! Nie ma juz ani jednego zduna budujacego dawnymi metodami? Ewciu! Przeslij i mnie ten scan muratora o ktorym jest tak glosno! Ale potrzeba zdunaaaa! Pozdrawiam serdecznie. Jest na Forum prawdziwy mistrz zduństwa z Żabiej Woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam. Na FM jest kilku zdunów z tym tytułem. Tylko że jeden się z tym obnosi wszem i wobec, nie "trawiąc" przytem innych ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 12.02.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 O przepraszam, nie wiedziałem, ale bardzo się cieszę że ten fach jeszcze nie zaginął. A że się obnosi to chyba dobrze dla każdego mistrza zduństwa pełen szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatki 22.02.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Witam. Temat brzmi jednoznacznie - "zrób to sam". Ale jakby ktoś chciał skorzystać z usług lub zrobić projekt to zapraszam Zarówno samych pieców chlebowych, jak i "kombajnów", kuchni, kominków z piecami chlebowymi, itp., itd. Beatki - w przyszłym tygodniu jestem w Lublinie. Pozdrawiam. Zrob to sam? No tak, temat fajny ale jak to wykonac? Projekt tez by sie przydal ale bardziej chodzi mi o kogos kto to wykona! Mam spora kuchnie i chcialabym wiedziec czy uda sie ten wymarzony piec chlebowy tam zmiescic a potem oczywiscie go tam wybudowac. Jest to mozliwe? Masz doswiadczenie w tym temacie? Wyjezdzalismy w czasie ferii i nie bylo nas w Lublinie dlatego nie odpowiedzialam. Pozdrawiam i czekam na zduna?!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrThomson 23.04.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Witam Zajrzałem tu jak wszyscy w poszukiwaniu projektu pieca, znalazłem zamiast tego masę opinii porad i uwag odnośnie wypieków w takim piecu rozumiem więc każdy z krytykujących pomysł budowy, ma taki piec i ma doświadczenie jak to się robi więc fajnie było by jeśli ktoś podzieliłby się informacjami o samym piecu. Po drugie w moim odczuciu dla większości taki piec byłby rodzajem ozdoby i hobby a nie celem zarobkowym, tak jak grila używa się kilka razy do roku podobnie w większości przypadków działałby piec Ma ktoś kaprys wybudować piec do wytapiania stali, niech buduje nie trzeba go uswiadamiać że są huty i że stal bedzie kiepskiej jakości ( chociaż w przypadku chleba wlasnej produkcji bedzie zawsze lepszy od kupnego) djmy dla gościa projekt niech buduje, bedzie miał chłopisko zajęcie pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draagon 11.01.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam.Ja pragnę mieć piec w domu w kuchni połączonej z salonem.W związku z tym mam dwa pytania:1) Jak połączyć kominek z komorą pieca chlebowego - czy da radę paląc w kominku ogrzać cegłę szamotową w komorze pieca chlebowego ?2) Czy to w ogóle dobry pomysł wypiekać chleb w kuchni ? Podobno para ze szmat przy wychładzaniu pieca rozniesie sie po całym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdravko1 27.07.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Witam. Ja pragnę mieć piec w domu w kuchni połączonej z salonem. W związku z tym mam dwa pytania: 1) Jak połączyć kominek z komorą pieca chlebowego - czy da radę paląc w kominku ogrzać cegłę szamotową w komorze pieca chlebowego ? 2) Czy to w ogóle dobry pomysł wypiekać chleb w kuchni ? Podobno para ze szmat przy wychładzaniu pieca rozniesie sie po całym pomieszczeniu. Wywaliłem piec kaflowy (taki do ogrzewania, pokojowy) i postawiłem na tym miejscu chlebowy, jakie są warunki postawiania pieca chlebowego w domu (POKOJU); 1. Popielnik, jest to element niezbędny, bo nie będzie jak wyciągnąć żaru.W komorze pieca (w palenisku, w przedniej części) musi być szczelina przez którą zgarniesz żar do popielnika. 2.nie ogrzejesz kominkiem komory pieca, tam musi się palić żywy ogień,przez 1,5-2,5 godz. 3.czyszczenie pieca, szmata wcale nie śmierdzi, jak jest dobry ciąg wszystko leci do komina,łącznie pyłem . 4.Drzwiczki, muszą być małe (szerokie, a niskie), nie mogą sięgać do sklepienia,bo się będzie dymić z pieca. 5.Piec trzeba zaizolować wełną mineralna(skalną) 6, wylot spalin robi się w sklepieniu w przedniej części, musi mieć szyber. Minimalne wymiary komory jak dal mnie to jakieś 110,x50 cm,wysokość przy tym rozmiarze to max 35 cm,raczej 30. Nie jestem zdunem, murarzem,piec zrobiłem sam na podstawie doświadczeń z piecem "polowym", mam 2, letni i zimowy,w lecie pieczenie chleba w domu jest strasznie uciążliwe, długo trzyma ciepło i je emituje. A ,wysokość pieca, to bardzo ważne, ma być na wysokości łokcia stojącej osoby, u mnie palenisko jest na wysokości 130 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LidkaDiD 28.07.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Moja siostra zaczęła piec chleb sama, na zakwasie i z ciemnej mąki na razie piecze w normalnym piekarniku, ale dała znajomemu zdunowi żeby upiekł w piecu chlebowym i wyszedł o niebo lepszy, to super pomysł taki piec, jeśli ma się miejsce i zacięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vitcas Polska 29.03.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Oczywiście taki piec można wybudować samodzielnie. Potrzebne są do tego odpowiednie materiały wysokotemperaturowe i odpowiednio przygotowane podłoże. Jednak obecnie rynek oferuje już gotowe piece. Piece marki VITCAS są wyjątkowo łatwe i szybkie w montażu. Całość konstrukcji jest bowiem wykonana z pojedynczych elementów. Taki piec, w zależności o potrzeb, może pomieścić nawet 7 pizz. Ważne jest również to, że wykonano je ze specjalnych materiałów ognioodpornych, które wytrzymają temperatury sięgające nawet 1400 ℃. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.