pierwek 08.05.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 WitamMiesiąc temu złożyłem wniosek z projektem w Tauronie. Data uruchomienia instalacji jest na 08.05 myślałem, że smutni panowie uwiną się wcześniej z przestawieniem lub wymianą licznika a tu nic... Ile to zwykle trwa? Wydaje mi się że mój licznik energii 16EC3rn/1 można przeprogramować do tego żeby liczył w dwie strony ale na wyświetlaczu nadal nie pokazuje nic więcej niż zużycie i taryfę. Jak to było u Was?Przyślą mi jeszcze jakieś papiery do podpisania ? Nową umowę czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.05.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Papiery na pierwszą instalację złożyłem 10.05.2017 r. Ze względu na mały błąd we wniosku wymiana licznika w dn 02.08.2017 r.Druga instalacja - wniosek w dniu 28.02.2018 r., a licznik wymieniony w dniu 09.03.2018 r.Wygląda na to, że wczesną wiosną mało kto ma gotową instalację. Potem są spiętrzenia. Przyślą aneks do umowy. W moim była adnotacja, że nie ma potrzeby go podpisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.05.2019 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Drugą instalację robiłeś w innym miejscu?Chciałbym w przyszłym roku dołożyć kolejne 2kW na drugą fazę (i może 2kW na kolejną w kolejnym roku) i zastanawiam się czy procedura "rozbudowy" jest łatwiejsza czy tak samo trzeba złożyć wniosek i projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.05.2019 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Drugie przyłącze jest mojego syna. Osobna faza, osobna umowa i osobny licznik. Ja mam taryfę G12W, a tamto drugie G11. Wybudował dom, przeprowadził się, ale przyłącze zostawił, ma garaż i część pomieszczeń. Jeszcze dodam, że jeśli masz umowę na rozliczanie co 6 miesięcy żebyś się zastanowił, czy nie zmienić ją rozliczanie co 12 miesięcy. Najlepiej zrobić to jeszcze teraz. G12 i pochodne są dla tych, którzy mają stosunkowo duże zużycie w nocy i PV mniejsze od swoich potrzeb na energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.05.2019 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Chodzi o to żeby energia wyprodukowana w lecie przechodziła na zimę? O to chodzi w rocznym rozliczaniu? Myślałem że tak jest automatycznie. Ja mam taryfę G11. Mój licznik spisują raz na pół roku czy to oznacza że mam rozliczanie półroczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.05.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Tak rozliczanie co 6 miesięcy. W taryfie G11 w zasadzie nie ma znaczenia, czy rozliczanie jest co 6, czy co 12 miesięcy. Jednak możesz się zdziwić, gdy pierwsze rozliczenie otrzymasz nie po 6 miesiącach, lecz z odczytu w dniu 30-go czerwca, lub 31-go grudnia, jeśli licznik wymienią w lipcu, lub później. Jak pisałem - rozliczenie 12-to miesięczne jest korzystne głównie w taryfach G12 i pochodnych. Jeśli Twoje zużycie w nocy jest małe (mniejsze niż 20 % całej pobranej energii) to nie opłaci się taryfa G12. W G12 płacimy więcej w dzień, niż posiadacze G11, natomiast w nocy sporo mniej, niż w G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.05.2019 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Po co w zgłoszeniu podaje się datę planowanego włączenia instalacji skoro ZE to olewa i nie zmienia licznika? Polska nie spełnia wymagań UE udziału OZE w produkcji energii a ZE olewają temat. Żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.05.2019 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Po co w zgłoszeniu podaje się datę planowanego włączenia instalacji skoro ZE to olewa i nie zmienia licznika? Polska nie spełnia wymagań UE udziału OZE w produkcji energii a ZE olewają temat. Żenada. W zgłoszeniu, nie tylko w Tauronie jest klauzula, że włączenie nastąpi nie wcześniej, niż po 30 dniach od przyjęcia zgłoszenia. W Ustawie OZE jest sformułowanie, że podłączenie instalacji powinno nastąpić do 30 dni od przyjęcia przez ZE poprawnie wypełnionego wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 08.05.2019 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Witam W Tauron Opole sąsiad zgłaszał pod koniec kwietnia ( o ile pamiętam wpisałem odpalenie instalacji na 1 VI ) i od razu dostał info , że 20 V będzie miał wymieniany licznik. Więc może zależy od rejonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 09.06.2019 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 W okolicach Krakowa kolega zgłaszał 6 maja, bodajże 22 maja wymienili mu licznik. Ja składałem 20 maja, a 6 czerwca wymienili licznik. Czyli około w obu przypadkach około 2,5 tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.06.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 U mnie podobnie (Tauron Gliwice). Zgłoszenie przez instalatora to 6-7 maja, wymiana licznika na dwukierunkowy była 24.05Przyszedł pocztą aneks do umowy, nic nie trzeba zmieniać, ale w systemie (ebok) umowa widnieje jako nieaktywna, a nowej brak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.06.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 U mnie podobnie (Tauron Gliwice). Zgłoszenie przez instalatora to 6-7 maja, wymiana licznika na dwukierunkowy była 24.05 Przyszedł pocztą aneks do umowy, nic nie trzeba zmieniać, ale w systemie (ebok) umowa widnieje jako nieaktywna, a nowej brak.... Wysyłają często z opóźnieniem, ale data może być wcześniejsza od daty podłączenia licznika. Sprawdź datę aneksu. Z umowy wynika, że staje się aktualna od pierwszego dnia wprowadzenia energii do sieci. W systemie Dystrybucji pewnie wszystko już istnieje. Nie znaczy to, że Tauron Sprzedaż w swoich danych ma już odnotowane. Na moim pierwszym aneksie była adnotacja, że nie potrzeba nic podpisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.06.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Sprawdziłem, nie ma żadnej umowy w systemie widocznej. O dziwo, właśnie przed chwilą odkryłem, że elicznik jest już dostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts