Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo trwają formalności przyłączenia FV w Tauronie?

pierwek

Recommended Posts

Witam

Miesiąc temu złożyłem wniosek z projektem w Tauronie. Data uruchomienia instalacji jest na 08.05 myślałem, że smutni panowie uwiną się wcześniej z przestawieniem lub wymianą licznika a tu nic...

Ile to zwykle trwa? Wydaje mi się że mój licznik energii 16EC3rn/1 można przeprogramować do tego żeby liczył w dwie strony ale na wyświetlaczu nadal nie pokazuje nic więcej niż zużycie i taryfę.

Jak to było u Was?

Przyślą mi jeszcze jakieś papiery do podpisania ? Nową umowę czy coś?

Papiery na pierwszą instalację złożyłem 10.05.2017 r. Ze względu na mały błąd we wniosku wymiana licznika w dn 02.08.2017 r.

Druga instalacja - wniosek w dniu 28.02.2018 r., a licznik wymieniony w dniu 09.03.2018 r.

Wygląda na to, że wczesną wiosną mało kto ma gotową instalację. Potem są spiętrzenia.

Przyślą aneks do umowy. W moim była adnotacja, że nie ma potrzeby go podpisywać.

Drugie przyłącze jest mojego syna. Osobna faza, osobna umowa i osobny licznik. Ja mam taryfę G12W, a tamto drugie G11. Wybudował dom, przeprowadził się, ale przyłącze zostawił, ma garaż i część pomieszczeń.

Jeszcze dodam, że jeśli masz umowę na rozliczanie co 6 miesięcy żebyś się zastanowił, czy nie zmienić ją rozliczanie co 12 miesięcy. Najlepiej zrobić to jeszcze teraz. G12 i pochodne są dla tych, którzy mają stosunkowo duże zużycie w nocy i PV mniejsze od swoich potrzeb na energię.

Tak rozliczanie co 6 miesięcy.

W taryfie G11 w zasadzie nie ma znaczenia, czy rozliczanie jest co 6, czy co 12 miesięcy.

Jednak możesz się zdziwić, gdy pierwsze rozliczenie otrzymasz nie po 6 miesiącach, lecz z odczytu w dniu 30-go czerwca, lub 31-go grudnia, jeśli licznik wymienią w lipcu, lub później.

Jak pisałem - rozliczenie 12-to miesięczne jest korzystne głównie w taryfach G12 i pochodnych. Jeśli Twoje zużycie w nocy jest małe (mniejsze niż 20 % całej pobranej energii) to nie opłaci się taryfa G12. W G12 płacimy więcej w dzień, niż posiadacze G11, natomiast w nocy sporo mniej, niż w G11.

Po co w zgłoszeniu podaje się datę planowanego włączenia instalacji skoro ZE to olewa i nie zmienia licznika? Polska nie spełnia wymagań UE udziału OZE w produkcji energii a ZE olewają temat. Żenada.

W zgłoszeniu, nie tylko w Tauronie jest klauzula, że włączenie nastąpi nie wcześniej, niż po 30 dniach od przyjęcia zgłoszenia.

W Ustawie OZE jest sformułowanie, że podłączenie instalacji powinno nastąpić do 30 dni od przyjęcia przez ZE poprawnie wypełnionego wniosku.

• 1 month później...
U mnie podobnie (Tauron Gliwice). Zgłoszenie przez instalatora to 6-7 maja, wymiana licznika na dwukierunkowy była 24.05

Przyszedł pocztą aneks do umowy, nic nie trzeba zmieniać, ale w systemie (ebok) umowa widnieje jako nieaktywna, a nowej brak....

Wysyłają często z opóźnieniem, ale data może być wcześniejsza od daty podłączenia licznika. Sprawdź datę aneksu. Z umowy wynika, że staje się aktualna od pierwszego dnia wprowadzenia energii do sieci. W systemie Dystrybucji pewnie wszystko już istnieje. Nie znaczy to, że Tauron Sprzedaż w swoich danych ma już odnotowane.

Na moim pierwszym aneksie była adnotacja, że nie potrzeba nic podpisywać.