kinga93 09.05.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Witam, planujemy ocieplać poddasze użytkowe wełną mineralną w czerwcu (18+20cm). Problem polega na tym, że nie mamy jeszcze dachu pokrytego blachą, jest pełne deskowanie, papa, a blacha dopiero w październiku. Chcemy ocieplać już teraz żeby wszystko było szybciej. Wszystko byłoby ok, ale w niektórych miejscach gdzie przybita jest łata, jak pada deszcz to woda zacina pod łatę i przecieka w miejscu gdzie wbity jest gwóźdź i widać, że woda dostaje się do środka (mokre deski w tych miejscach i czasami kapie). Zależy nam na tym żeby robić ocieplenie teraz ale nie chcę mieć zalanej wełny w niektórych miejscach. Ktoś może ma jakieś propozycje? A może mam sie nie martwić bo padać dzień w dzień przez 4 miesiące nie będzie a wełna ma to do siebie, że wysycha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.05.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Rozwiązaniem byłoby rozłożenie na deskach foli dachowej, zabezpieczyło by to również przed późniejszym przedostaniem się wilgoci na deski, jak również skraplaniem się pary wodnej na powierzchni spodniej pokrycia z blachy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinga93 09.05.2019 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Rozwiązaniem byłoby rozłożenie na deskach foli dachowej, zabezpieczyło by to również przed późniejszym przedostaniem się wilgoci na deski, jak również skraplaniem się pary wodnej na powierzchni spodniej pokrycia z blachy . Rozumiem. A coś takiego aby nie musieć ściągać papy? Bo tak szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie ściągać z dachu całej papy (woda zacieka zaledwie w 3-4 miejscach), kłaść folię a potem spowrotem papę. Myślałam nawet czy możnaby na tych 3-4 łatach uciąć pasek papy, zgrzać (termozgrzewalna) z 3 stron, a potem przed wejściem dekarza uciąć nie naruszając pierwszej warstwy papy - tylko to pewnie jest nieprofesjonalne :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.05.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) PRZEPRASZAM nie zauważyłem że jest tam papa Pokryć jakimś uszczelniaczem do papy miejsca gdzie przecieka i po sprawie , spokojnie ocieplać do pojawienia się blachy. Twoje rozwiązanie tez jest spotykane, ma być szczelnie i tak całość ładnie przykryje blacha czyli pokrycie właściwe. Edytowane 9 Maja 2019 przez CityMatic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinga93 09.05.2019 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 PRZEPRASZAM nie zauważyłem że jest tam papa Pokryć jakimś uszczelniaczem do papy miejsca gdzie przecieka i po sprawie , spokojnie ocieplać do pojawienia się blachy. Twoje rozwiązanie tez jest spotykane, ma być szczelnie i tak całość ładnie przykryje blacha czyli pokrycie właściwe. Nie pomyślałam, o żadnych uszczelniaczach i silikonach dekarskich Bardzo dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 11.05.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Witam, planujemy ocieplać poddasze użytkowe wełną mineralną w czerwcu (18+20cm). Problem polega na tym, że nie mamy jeszcze dachu pokrytego blachą, jest pełne deskowanie, papa, a blacha dopiero w październiku. Chcemy ocieplać już teraz żeby wszystko było szybciej. Wszystko byłoby ok, ale w niektórych miejscach gdzie przybita jest łata, jak pada deszcz to woda zacina pod łatę i przecieka w miejscu gdzie wbity jest gwóźdź i widać, że woda dostaje się do środka (mokre deski w tych miejscach i czasami kapie). Zależy nam na tym żeby robić ocieplenie teraz ale nie chcę mieć zalanej wełny w niektórych miejscach. Ktoś może ma jakieś propozycje? A może mam sie nie martwić bo padać dzień w dzień przez 4 miesiące nie będzie a wełna ma to do siebie, że wysycha? A co z wentylacją pod deskami? I dlaczego wata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 11.05.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 wełną nie watą uszczelnić miejsca gdzie jest papa labo oderwać te kawałki i położyć na nowo ale skoro kapie to ktoś źle położył i niech poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts