Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza przed pokryciem blachodachówką - woda.

kinga93

Recommended Posts

Witam, planujemy ocieplać poddasze użytkowe wełną mineralną w czerwcu (18+20cm). Problem polega na tym, że nie mamy jeszcze dachu pokrytego blachą, jest pełne deskowanie, papa, a blacha dopiero w październiku. Chcemy ocieplać już teraz żeby wszystko było szybciej. Wszystko byłoby ok, ale w niektórych miejscach gdzie przybita jest łata, jak pada deszcz to woda zacina pod łatę i przecieka w miejscu gdzie wbity jest gwóźdź i widać, że woda dostaje się do środka (mokre deski w tych miejscach i czasami kapie). Zależy nam na tym żeby robić ocieplenie teraz ale nie chcę mieć zalanej wełny w niektórych miejscach. Ktoś może ma jakieś propozycje? A może mam sie nie martwić bo padać dzień w dzień przez 4 miesiące nie będzie a wełna ma to do siebie, że wysycha? :rolleyes:

Rozwiązaniem byłoby rozłożenie na deskach foli dachowej, zabezpieczyło by to również przed późniejszym przedostaniem się wilgoci na deski, jak również skraplaniem się pary wodnej na powierzchni spodniej pokrycia z blachy .

Rozumiem. A coś takiego aby nie musieć ściągać papy? Bo tak szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie ściągać z dachu całej papy (woda zacieka zaledwie w 3-4 miejscach), kłaść folię a potem spowrotem papę. Myślałam nawet czy możnaby na tych 3-4 łatach uciąć pasek papy, zgrzać (termozgrzewalna) z 3 stron, a potem przed wejściem dekarza uciąć nie naruszając pierwszej warstwy papy - tylko to pewnie jest nieprofesjonalne :/

PRZEPRASZAM nie zauważyłem że jest tam papa :(

Pokryć jakimś uszczelniaczem do papy miejsca gdzie przecieka i po sprawie , spokojnie ocieplać do pojawienia się blachy.

Twoje rozwiązanie tez jest spotykane, ma być szczelnie i tak całość ładnie przykryje blacha czyli pokrycie właściwe.

Edytowane przez CityMatic
  • Like 1

PRZEPRASZAM nie zauważyłem że jest tam papa :(

Pokryć jakimś uszczelniaczem do papy miejsca gdzie przecieka i po sprawie , spokojnie ocieplać do pojawienia się blachy.

Twoje rozwiązanie tez jest spotykane, ma być szczelnie i tak całość ładnie przykryje blacha czyli pokrycie właściwe.

Nie pomyślałam, o żadnych uszczelniaczach i silikonach dekarskich :bash: Bardzo dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam :)

Witam, planujemy ocieplać poddasze użytkowe wełną mineralną w czerwcu (18+20cm). Problem polega na tym, że nie mamy jeszcze dachu pokrytego blachą, jest pełne deskowanie, papa, a blacha dopiero w październiku. Chcemy ocieplać już teraz żeby wszystko było szybciej. Wszystko byłoby ok, ale w niektórych miejscach gdzie przybita jest łata, jak pada deszcz to woda zacina pod łatę i przecieka w miejscu gdzie wbity jest gwóźdź i widać, że woda dostaje się do środka (mokre deski w tych miejscach i czasami kapie). Zależy nam na tym żeby robić ocieplenie teraz ale nie chcę mieć zalanej wełny w niektórych miejscach. Ktoś może ma jakieś propozycje? A może mam sie nie martwić bo padać dzień w dzień przez 4 miesiące nie będzie a wełna ma to do siebie, że wysycha? :rolleyes:

A co z wentylacją pod deskami? I dlaczego wata?