Walkerski 09.05.2019 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Witam serdecznie, Chciałbym zasięgnąć porady jak rozwiązać kwestię przejścia rury od kominka przez ścianę z bali. Czy są jakieś gotowe patenty do przejścia przez ścianę drewnianą? Widziałem sporo zdjęć z kozami czy kominkami i wyprowadzeniami rur przez drewniane stropy czy ściany, ale jak to prawidłowo wykonać aby było zrobione bezbłędnie i bezpiecznie. W załączniku podsyłam projekt. Chciałem, aby ta ścianka pomiędzy kominami, a kominkiem wewnętrznym była wymurowana i z kilku cm przerwa na opadanie domu, ale ekipa stawiająca dom poradziła, że ścianka ta musi być z bali, aby podtrzymywać bale od spodu. Trzeba więc tak ogarnąć to przejście przez ścianę aby było bezpieczne. Zarówno kominy jak i kominek będą oddalone od tej ściany z przerwą wentylacyjną, a ścianka będzie odseparowana płytami krzemianowo-wapniowymi. Sam oczywiście robić tego nie będę, tylko zlecę zdunowi z doświadczeniem, ale dobrych rad i uwag nigdy za wiele, jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Pozdrawiam Edytowane 9 Maja 2019 przez Walkerski zmiana zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts