Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbudowa pod kostkę z betonu.

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam zamiar w tym roku wykonać taras, ścieżkę od bramy do drzwi, oraz caly podjazd z kostki brukowej.

Czytając forum widziałem że zalecany jest podkład wykonany z odpowiedniego kruszywa.

Problem w tym że w mojej okolicy kruszywa 0-31, 0-64 kosztuja ok 100/tone. Do tego nie ma dostepu do odpowiedniej zageszczarek 220kg wzwyż.

Dlatego też rozważam wykonanie podbudowy z betonu, z uwagi że betoniarnie mam 500m od chaty. Grunt wokół domu jest dość mocno gliniasty.

Czy wykonanie podbudowy w poniższego zda Waszym zdanien egzamin ? :

Taras i scieżka :

-geowłoknina

- 10cm piasek

- 15cm betonu B10

-3-5cm podsypki piaskowej.

- kostka brukowa.

Co do podjazdu to beton mialby grubość 25cm.

Na stronie jednego z producentów czytalem też zalecenie żeby beton pokryć np lepikiem na zimno.

Z większości postów wynika wnioskuję, że kruszywo jwst lepszym rozwiązaniem,jednak ograniczaja mnie koszty i troche w tyn przypadku sprzęt dostepny, a chciałbym żeby to przetrwało kilka lat.

Dodatkowo pytanie w jaki sposób wykonać spadek na ścieżce o szerokości 1m i długości ok 8m. Czy robic spadek tylko po dlugosci, czy wykonać też poprzeczny spadek ?