Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt-wcze?niejsza sp?ata

arnold

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim

Mam pytanie do forumowiczów którzy spłacają lub spłacili kredyt.

Byłem w PKO BP. kobieta która zastępowała koleżankę w dziale kredytów nie odpowiedziała (nie chciała :roll: ) mi na to pytanie :cry: a może ja nie zrozumiałem bo mówiła jakimś enigmatycznym językiem??????

Pytanie brzmi:

Biorę kredyt na 100000zl na 10 lat i chcę go wcześniej spłacić na przykład po 2 latach.

Załóżmy:

kredyt bez odsetek| kredyt z odsetkami

----------------------|----------------------

100000zl |200000zl

po 2 latach

kredyt bezz odsetek| kredyt z odsetkami

-----------------------|----------------------

80000zl | 170000zl

Moje pytanie dotyczy:

Jaką kwotę będę musiał spłacić?Czy tą bez odsetek ?Czy tą z odsetkami?

Arnold

ps.

Wiem że większość forumowiczów moje pytanie rozśmieszy ale czyż forum nie jest do zadawania pytań na które niezna się odpowiedzi?

Jeśli dobrze zrozumiałem w czym jest problem, to już ci mówię co mi powiedziała babka na takie samo pytanie i w tym samym banku:

1. Bierze pan 50.000 na 30 lat, tj. 360 miesięcy

2. dzieli pan 50.000 przez 360 i wychodzi panu stała część kredytu - 138,89 zł

3. przez pierwszy miesiąc przy dajmy np. 5% kredycie od kwoty 50.000 urosło 208, 33 złotego, więc pierwszą ratę płacisz 347,22 zł

Druga rata wynosi odpowiednio:

- część stała 138,89 złotych

- odsetki od kwoty 50.000 pomniejszonej o 138,89 (co już zapłaciłaś)

itd, itd, aż wyjdzie zero

I teraz w sytuacji kiedy chcesz spłacić więcej masz dwie możliwości:

1. załóżmy żez kwoty 50.000 spłaciłaś 20.000 w ratach i pozostało ci 30.000: zanosisz do manku 10.000 (jednorazowej wpłaty) i zostaje ci 20.000. Wówczas rata to część stała 138,09 plus odsetki za jeden miesiąc od kwoty 20.000 (wówczas spłacisz kredyt szybciej)

2. taka sama sytuacja, prosisz o przeliczenie kredytu od nowa (patrz początek postu) - w tym przypadku spłacasz mniejsze raty

Taki jest stan mojej wiedzy

Pozdrowka