tomus258 10.05.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Witam, Mam pewien dylemat.Jesteśmy na etapie tworzenia projektu indywidualnego domu. Dom będzie podpiwniczony, piwnice chcemy mieć nieogrzewaną.Przy pierwszych kontaktach z architektem, w projekcie jest 8 cm styropianu na stropie na parterze + 5cm wylewki teraz nasuwa się pytanie czy to nie za mało?Tym bardziej, że chcemy ogrzewać dom pompą ciepła. Dom ok 160 m2 powierzchni użytkowej do ogrzania.Czytając forum widziałem że teraz nawet i 20 cm daje się w podłogę i te 8cm wydaje się dość mało.Architekt twierdzi że rzeczywiście daje się 20 ale to w domach niepodpiwniczonych aby lepiej odciąć się od gruntu, przy piwnicach podobno można dać mniej i mówi że można zwiększyć do 13 cm. Czy 13 cm wystarczy przy pompie ciepła?Jak to wygląda u innych, którzy mają podpiwniczone domy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.05.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Mam podpiwniczenie i mam 10cm na tym stropie. Mam 10 cm bo częśc jest niepodpiwniczona i nie chciałem motać się z wysokościami grubościami. Ile dać to się liczy zakładana temp. w piwnicy i na parterze i można wyliczyć otymalną grubość izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomus258 13.05.2019 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Mam podpiwniczenie i mam 10cm na tym stropie. Mam 10 cm bo częśc jest niepodpiwniczona i nie chciałem motać się z wysokościami grubościami. Ile dać to się liczy zakładana temp. w piwnicy i na parterze i można wyliczyć otymalną grubość izolacji. A jakie źródło ciepła masz w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wczymzecz 26.05.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 u mnie dwie warstwy po 8 cm, ale dom w budowie i nie mam pojęcia co z tego wyjdzie. chciałem więcej, lecz wszyscy wyśmiewali mnie. Ściany piwnicy 15 cm, aby odcięło się od reszty domu, gdzie będzie styro 20cm. Podłoga piwnicy tak samo, czyli 2 x 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.05.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 A jakie źródło ciepła masz w domu? Kocioł kondensacyjny na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts