Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja stropu i Pompa Ciepła w domu z piwnicą,

Recommended Posts

Witam,

Mam pewien dylemat.

Jesteśmy na etapie tworzenia projektu indywidualnego domu. Dom będzie podpiwniczony, piwnice chcemy mieć nieogrzewaną.

Przy pierwszych kontaktach z architektem, w projekcie jest 8 cm styropianu na stropie na parterze + 5cm wylewki teraz nasuwa się pytanie czy to nie za mało?

Tym bardziej, że chcemy ogrzewać dom pompą ciepła. Dom ok 160 m2 powierzchni użytkowej do ogrzania.

Czytając forum widziałem że teraz nawet i 20 cm daje się w podłogę i te 8cm wydaje się dość mało.

Architekt twierdzi że rzeczywiście daje się 20 ale to w domach niepodpiwniczonych aby lepiej odciąć się od gruntu, przy piwnicach podobno można dać mniej i mówi że można zwiększyć do 13 cm.

Czy 13 cm wystarczy przy pompie ciepła?

Jak to wygląda u innych, którzy mają podpiwniczone domy?

Mam podpiwniczenie i mam 10cm na tym stropie. Mam 10 cm bo częśc jest niepodpiwniczona i nie chciałem motać się z wysokościami grubościami.

Ile dać to się liczy zakładana temp. w piwnicy i na parterze i można wyliczyć otymalną grubość izolacji.

Mam podpiwniczenie i mam 10cm na tym stropie. Mam 10 cm bo częśc jest niepodpiwniczona i nie chciałem motać się z wysokościami grubościami.

Ile dać to się liczy zakładana temp. w piwnicy i na parterze i można wyliczyć otymalną grubość izolacji.

A jakie źródło ciepła masz w domu?

• 2 weeks później...