Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany działowe, cegła pełna czy bk+ceglane płytki

Recommended Posts

Proszę o opinie i o pomoc w oszacowaniu kosztów 1m3, marzy mi się ceglany korytarz z jednej strony w parterowym domku oraz w kilku innych miejscach pojedyncze ściany. Reszta ścian biała.

Na razie jestem na etapie fundamentów więc mogę wybudować z czego chcę, ale budżet mocno napięty.

Opcja 1: Wszystko gazobeton, tam gdzie chce mieć cegłę dać ceglane płytki.

Opcja 2: Wybudować te ściany ceglane ze zwykłej cegły i nie tynkować, zagruntować jakimś lakierem. Reszta gazobeton + tynk.

Opcja 3: Wszystko wymurować z cegły, część zatynkować część nie, niezatynkowane zagruntować.

Która opcja jest najbardziej ekonomiczna? Jak duża różnica jest akustycznie między cegłą a gazobetonem (że jest na korzyść cegły już wiem)?

Stosując zwykłą cegłę budowlaną można liczyć na dobry efekt? Trzeba jakiś specjalnych zabiegów? A może trzeba jakieś specjalne cegły dekoracyjne by to dobrze wyglądało?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Mam u siebie opcje nr2. Część ścian działowych widocznych z cegły, tynkowane z gazobetonu. Jak szukałem materiału na te działówki zaczynaliśmy od klinkierów, skończyło się na zwykłej cegle pełnej ze względu na wygląd. Jako zabezpieczenie nie lakier a używałem preparatu Sarsil do impregnacji cegły. Nie zrobiło się "lustro"

Co do ceny nie pomiatam dokładnie ale drożej brali za murowanie , gazobeton działowy coś koło 15-20 zł a te 30-35za m2. Jakoś tak. Robilem to ze 4 lata temu. Murujesz trochę drożej ale nie tynkujesz. Warto dobrze elektrykę przewidzieć. Mam spro tych wstawek, nam to pasuje.

P1010008.jpg

P1010020.jpg

P1010103.jpg

Edytowane przez jajmar

Faktycznie słabe te fotki, jeśli możesz cyknąć lepsze będę bardzo wdzięczny. Może w jakimś dobrym oświetleniu?

Podałeś niskie ceny to koszt samych materiałów?

Na cenę ściany z cegły składa się: cegła+zaprawa+impregnat+robocizna

na cenę ściany z gazobetonu: pustaki+klej+tynk+gładź+farba+robocizna

Mam problem żeby to policzyć, nie wiem ile zaprawy/kleju, tynku gładzi.

Po niedzieli będę się układał z wykonawcami odnośnie kosztów robocizny.

• 2 weeks później...

Po rozmowie z budowlańcami, wstępnie wycenili mi robotę na 1,5zł od cegiełki, nie wiedzą ile powiedzieć bo to dla nich nietypowe zlecenie.

Namierzyłem też cegielnie gdzie mają cegiełki tradycyjnie wyrabiane, ręcznie formowane wypiekane w piecu.

A nie z foremki suszone na słońcu, muszę się wybrać i to obejrzeć, liczę że będą nierówne i o różnych odcieniach, 1,1zł netto za sztukę.

Jeszcze tego nie przedyskutowałem z budowlańcami ale chciałbym żeby fuga była w puszczona z 1cm, tak by cegła trochę wystawała.

Tak jest u Ciebie? Czy na równo? Słabo widać na zdjęciach, nie jestem pewien.

1,5złza sztukę to strasznie drogo........m2 wyjdzie cię ponad 80zł za robotę. Nie wiem jak sobie wyobrażasz te ściany ale my zdecydowanie nie chcieliśmy ani wyglądu ani "technologii" klinkierowej - idealna fuga itd..........ściany miały być bardziej surowe.

m2 ściany na gotowo wyjdzie cię ze 180-200 zł , wg mnie bardzo drogo.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Po co mam mieć imitację jak mogę mieć oryginalną prawdziwą cegłę.

Cenowo lepiej i tak nie wyjdzie, do tego akustyka gorsza.

Rozumiem jak remont ale ja te ściany stawiam od zera.

Cegłę mam już zresztą kupioną, piękny mocny kolor o wielu odcieniach.

Ręcznie formowana, wypiekana w piecu.

I dwie palety takiej mocno wypieczonej lekko popękanej, na co 4/5 cegiełkę.

Słabych fachowców widocznie miałeś. Moi się nie śmiali i chcą się podjąć, ale na jesieni, w tedy więcej czasu mają.

Między czasie znalazłem gości co stawiają tylko z cegły i w niej się specjalizują ale najbliższe terminy za rok.

Prawdopodobnie zdecydujemy się na biały cement do tej cegiełki.

Edytowane przez 55555

IMG_20190624_192232.jpg

Cena cegły 3zł/szt, robota własna. Nie liczę piasku, cementu, wapna i prądu. Pięknie wychodzi, żadna fuga, cegła nie jest idealna, żadna nie jest taka sama. Ale... ile roboty z tym....

Oczywiście całość potraktuję szczotką drucianą na szlifierce lub wypiaskuję i polakieruję żeby odcień violetu wydobyć

No ładnie, nie wiedziałem że można bez fugi. Twoja cegła taka mocno ciemna tak?

Dużo czyszczenia będziesz miał. Przetarłbyś kawałek/kilka cegieł i zrobił zdjęcie z bliska?

Moje cegiełki na razie leżakują, na zdjęciach zwykła tradycyjna i druga mocno wypieczona/spękana.

img_20190521_153708.jpgimg_20190521_153616.jpg

ślubnej cegła z białą fugą się podoba, coś takiego

http://www.bordelet.com.pl/kominki-z-cegly/foto/kominek_z_cegly_14m.jpg

Więc chyba w coś takiego będę celował, ale jest jeszcze trochę czasu może się zmienić.

Teraz na dach czekam, a działówki potem.

• 5 weeks później...
  • 9 months później...
Podejrzewam, że już wybudowałeś z tej cegły. Ale przestrzegam innych, bo te białe kropki, które widzisz w cegle to jest margiel. Dlatego ta cegła jest taka tania. Margiel to najbardziej szkodliwa domieszka, bo rozsadza cegłę. Właśnie jestem po lekturze mnóstwa opracowań, bo chcę budować dom z cegły i jak tak dalej pójdzie to będę się doktoryzowała z ceramiki :)