55555 10.05.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Proszę o opinie i o pomoc w oszacowaniu kosztów 1m3, marzy mi się ceglany korytarz z jednej strony w parterowym domku oraz w kilku innych miejscach pojedyncze ściany. Reszta ścian biała.Na razie jestem na etapie fundamentów więc mogę wybudować z czego chcę, ale budżet mocno napięty. Opcja 1: Wszystko gazobeton, tam gdzie chce mieć cegłę dać ceglane płytki.Opcja 2: Wybudować te ściany ceglane ze zwykłej cegły i nie tynkować, zagruntować jakimś lakierem. Reszta gazobeton + tynk.Opcja 3: Wszystko wymurować z cegły, część zatynkować część nie, niezatynkowane zagruntować. Która opcja jest najbardziej ekonomiczna? Jak duża różnica jest akustycznie między cegłą a gazobetonem (że jest na korzyść cegły już wiem)? Stosując zwykłą cegłę budowlaną można liczyć na dobry efekt? Trzeba jakiś specjalnych zabiegów? A może trzeba jakieś specjalne cegły dekoracyjne by to dobrze wyglądało? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.05.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Mam u siebie opcje nr2. Część ścian działowych widocznych z cegły, tynkowane z gazobetonu. Jak szukałem materiału na te działówki zaczynaliśmy od klinkierów, skończyło się na zwykłej cegle pełnej ze względu na wygląd. Jako zabezpieczenie nie lakier a używałem preparatu Sarsil do impregnacji cegły. Nie zrobiło się "lustro" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
55555 10.05.2019 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Błagam pokaż zdjęcia A jak mają się koszty ściany z nieotynkowanej cegły do otynkowanego gazobetonu? Liczyłeś to może? Ekipa brała drożej za cegle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.05.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 (edytowane) Co do ceny nie pomiatam dokładnie ale drożej brali za murowanie , gazobeton działowy coś koło 15-20 zł a te 30-35za m2. Jakoś tak. Robilem to ze 4 lata temu. Murujesz trochę drożej ale nie tynkujesz. Warto dobrze elektrykę przewidzieć. Mam spro tych wstawek, nam to pasuje. Edytowane 11 Maja 2019 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
55555 11.05.2019 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Faktycznie słabe te fotki, jeśli możesz cyknąć lepsze będę bardzo wdzięczny. Może w jakimś dobrym oświetleniu? Podałeś niskie ceny to koszt samych materiałów? Na cenę ściany z cegły składa się: cegła+zaprawa+impregnat+robociznana cenę ściany z gazobetonu: pustaki+klej+tynk+gładź+farba+robocizna Mam problem żeby to policzyć, nie wiem ile zaprawy/kleju, tynku gładzi.Po niedzieli będę się układał z wykonawcami odnośnie kosztów robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.05.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 To co podałem to sama robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
55555 19.05.2019 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Po rozmowie z budowlańcami, wstępnie wycenili mi robotę na 1,5zł od cegiełki, nie wiedzą ile powiedzieć bo to dla nich nietypowe zlecenie.Namierzyłem też cegielnie gdzie mają cegiełki tradycyjnie wyrabiane, ręcznie formowane wypiekane w piecu. A nie z foremki suszone na słońcu, muszę się wybrać i to obejrzeć, liczę że będą nierówne i o różnych odcieniach, 1,1zł netto za sztukę.Jeszcze tego nie przedyskutowałem z budowlańcami ale chciałbym żeby fuga była w puszczona z 1cm, tak by cegła trochę wystawała.Tak jest u Ciebie? Czy na równo? Słabo widać na zdjęciach, nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.05.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 1,5złza sztukę to strasznie drogo........m2 wyjdzie cię ponad 80zł za robotę. Nie wiem jak sobie wyobrażasz te ściany ale my zdecydowanie nie chcieliśmy ani wyglądu ani "technologii" klinkierowej - idealna fuga itd..........ściany miały być bardziej surowe. m2 ściany na gotowo wyjdzie cię ze 180-200 zł , wg mnie bardzo drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
55555 20.05.2019 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Jaka cena za robociznę jest właściwa? Chciałbym ścianę o starym wyglądzie, stąd cegła tradycyjnie wyrabiana i trochę cofnięta zaprawa/fuga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.06.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 Ja jak wspomniałem murzarzom o ściance z cegieł to mnie lekko wyśmiali. Poza tym nie mieli czasu już na takie pierdoły.Wybór okładzin kamiennych jest tak duży że chyba lepiej zrobić ściankę z suporexu i potem dać na to jedną z tych okładzin kamiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
55555 21.06.2019 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 (edytowane) Po co mam mieć imitację jak mogę mieć oryginalną prawdziwą cegłę. Cenowo lepiej i tak nie wyjdzie, do tego akustyka gorsza. Rozumiem jak remont ale ja te ściany stawiam od zera.Cegłę mam już zresztą kupioną, piękny mocny kolor o wielu odcieniach. Ręcznie formowana, wypiekana w piecu. I dwie palety takiej mocno wypieczonej lekko popękanej, na co 4/5 cegiełkę. Słabych fachowców widocznie miałeś. Moi się nie śmiali i chcą się podjąć, ale na jesieni, w tedy więcej czasu mają. Między czasie znalazłem gości co stawiają tylko z cegły i w niej się specjalizują ale najbliższe terminy za rok. Prawdopodobnie zdecydujemy się na biały cement do tej cegiełki. Edytowane 21 Czerwca 2019 przez 55555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 27.06.2019 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Cena cegły 3zł/szt, robota własna. Nie liczę piasku, cementu, wapna i prądu. Pięknie wychodzi, żadna fuga, cegła nie jest idealna, żadna nie jest taka sama. Ale... ile roboty z tym.... Oczywiście całość potraktuję szczotką drucianą na szlifierce lub wypiaskuję i polakieruję żeby odcień violetu wydobyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
55555 30.06.2019 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 No ładnie, nie wiedziałem że można bez fugi. Twoja cegła taka mocno ciemna tak? Dużo czyszczenia będziesz miał. Przetarłbyś kawałek/kilka cegieł i zrobił zdjęcie z bliska? Moje cegiełki na razie leżakują, na zdjęciach zwykła tradycyjna i druga mocno wypieczona/spękana. ślubnej cegła z białą fugą się podoba, coś takiego http://www.bordelet.com.pl/kominki-z-cegly/foto/kominek_z_cegly_14m.jpg Więc chyba w coś takiego będę celował, ale jest jeszcze trochę czasu może się zmienić. Teraz na dach czekam, a działówki potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 29.07.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Za fugę robi zaprawa którą murowałem. Kwestia ładnego dopracowania. Ściana jest już gotowa, ale muszę ją wypiaskować żeby osiągnąć to co zamierzałem. A kolor taki ciemniejszy, pod violet wpadający, to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa_od_zera 19.05.2020 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Podejrzewam, że już wybudowałeś z tej cegły. Ale przestrzegam innych, bo te białe kropki, które widzisz w cegle to jest margiel. Dlatego ta cegła jest taka tania. Margiel to najbardziej szkodliwa domieszka, bo rozsadza cegłę. Właśnie jestem po lekturze mnóstwa opracowań, bo chcę budować dom z cegły i jak tak dalej pójdzie to będę się doktoryzowała z ceramiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.05.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Zwykłą ścianę można obrzucić farbowanym tynkiem.Później palcem zrobić cegiełki, czy inne wzory.Poszukaj na YT.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts