Gość 09.08.2002 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Wg. projektu belki drewniane na których opiera się dach znajdują się w sciankach działowych i z dwóch stron zostaną otynkowane (cem-wap)razem ze ścianami. Czy aby w tych miejscach tynk nie będzię pękał i jak temu zapobiec? Dziękuję z góry za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2002 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Wydaje mi się, że każde drzewo należy izolować od muru. Tynkowanie drewna ? Więcej uroku ma jego własna struktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 09.08.2002 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Drewno trzeba zabezpieczyć środkiem konserwującym,następnie siatka tzw.rapica(to chyba od nazwiska tak że z góry przepraszam tego pana)lub plastikowa i normalny tynk.Nie powinno pękać.Kiedyś dawano trzcinę zamiast siatki i trzyma to do dzisiaj,mam taki sufit w starym poniemieckim domu.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.09.2002 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 To nazwisko to chyba Rabitz. Ja osobiście myślę akurat takie ścianki obłożyć płytami G-K, żeby dostać jednolitą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszek 25.09.2002 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Poieram Frankai, ja mam zamiar zrobic tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 25.09.2002 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Mam takie same połączenie słupków drewnianych i ścianek działowych. U mnie tynki gipsowe. Poszedł impregnat do drewna, później siatka akrylowa, później chyba jeszcze jakiś papier - ale... Wykonawca od razu zastrzegł się, że nie gwarantuje, że nie bedzie pękać. Podał sensowne uzasadnienie i przekonał mnie. Każdy z tych elementów jest innym materiałem i inaczej się zachowuje - to pierwszy powód powstawania naprężeń i pęknięć. PO drugie, ścianka działowa nie pracuje tylko oddziela pomieszczenia, a słupki (przynajmniej u mnie) pracują utrzymując więźbę dachową - to drugi powód naprężeń. Wykonawca twierdził, że kiedyś na pewno pęknie. Radził obrobienie płytą g-k - wtedy na pewno nie będzie widać rys. Inaczej co kilka lat trzeba się liczyć z koniecznością pociągniecia pęknięcia np. cekolem. Ja jestem w stanie z tym żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.09.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Albo jak ktoś ma ochotę "wyrzucić" słupek ze ściany, to - tak jak sugeruje Hans_68 - taka drewniana konstrukcja ładnie wygląda w pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts