karolkak 11.05.2019 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Wielu z Was napewno to robiło i moze mi pomóc. Umówiliśmy się z firmą która zrobi nam odgromówkę na dachu ze bednarkę zakopiemy sami przy okazji innych robót ziemnych.Ale teraz mam wątpliwości czy sobie poradzimy.Czy rozwijanie i układanie płaskownika 25x4 bez prosciarki jest do zrobienia ? Macie jakieś patenty zeby się nie rolowala w wykopie, nie łamała itp ?Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 11.05.2019 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Nie panikuj Przy dłuższych elementach, jesteś w stanie nawet pręty powyżej fi 30 wyginać bez żadnych problemów, zachowują się jak makaron. Tym bardziej bednarkę, która jest płaska. Problemem może być tylko zrobienie ucha, ale przecież nie trzeba, są obejmy skręcane. Wyginasz bez problemu, choćby odwracasz i stajesz nogą, ona jest sztywna po tym, więc się dobrze układa i nie zwija, a nie musi być idealnie prosta. Nie łamie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.05.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Spokojnie dasz radę bez prościarki, bednarka nie musi być super prosta w wykopie (mniemam że w fundamencie) bo to tylko kwestia estetyki i kilku metrów bieżących zużycia więcej. Rozwijać trzeba tylko tak żeby się nie skręciła bo inaczej sobie nie poradzisz. Rozwijasz ją z krążka prostując co jakiś czas, ja używałem klucza do pokręteł zaworów typu F uspawanego z pręta żebrówki (16) i z rozstawem wąsów dobranym do grubości taśmy, szło dość szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 12.05.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Możesz użyć drutu nierdzewnego 10mm, jest trochę łatwiej. Tak bednarkę jak i drut rozwijasz tocząc po prostu krążek po ziemi. prostuje się samo. Otok umieszczamy poniżej głębokości przemarzania, 1m poza krawędzią dachu. Wąsy do instalacji odgromowej według projektu, tam też połączenia ze zbrojeniem fundamentów plus połączenie do głównej szyny wyrównawczej (przejścia przez beton powinny być uszczelnione krążkami gumowymi lub bentonitowymi). Uziemienie instalacji odgromowej jest jednocześnie uziemieniem instalacji elektrycznej i musi być sprawdzone przez elektryka, który zrobi pomiary. Być może sam otok nie wystarczy i będą też potrzebne szpilki.Przypominam, że instalacja odgromowa wymusza zastosowanie ochrony przeciwprzepięciowej w budynku. Proszę skonsultować to ze swoim elektrykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 12.05.2019 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Dziękuję Zabieramy się do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts