Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszacz podtynkowy prysznicowy

Matii199

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jestem na etapie wybrania mieszacza podtynkowego. Do prysznica który bd obsługiwać deszczownice oraz słuchawkę.

Szukam opinii który wybrać.

Może wy jesteście w stanie coś polecić.

Zastanawiam się między

Hansgrohe IBOX

GROHE RAPIDO SMARTBOX uniwersalny

Grohe Rapido T Element Termostatyczny

Proszę o pomoc

ja mam Hansgrohe IBOX i jestem zadowolony. To jest tylko element podtynkowy bez niczego, żadnego zaworu, głowicy itp. Do tego musisz dokupić element zewnętrzny który jest tak naprawdę wszystkim, zaworem, głowicą termostatyczną itp. Minusem tego jest to, ze pasują tylko elementy Hansgrohe, zaden inny producent. Plusem, ze masz sporo do wyboru, i takie proste za 500zł i takie wypasione za 5000.

PitjsaD7V0H3NL-m_SHSvkDr93TXdp-UUD0J8TfwHkb_wIg8X4q-uIPb0Lt64WA-uQUYdLxIzmhU1ik447tXhPIpyB_2nhzbj01YTt7l264ZMOkRK_s9yDs-6HUwjQ9YF8IStuAzPU_wR101DfZ0jVghIdvGpP4h125qRB9xeBSA30xioTeLNaMY7zV4yeveIXtmBGD1cBdL77ne5luUjr3OA7bpCh3FyTLWPq8jc6RgmqH6oCb0JSpO6xbYDRKMze3-0yX5p5dDGV4br3fQ3T4pxQkTytVTs0yQ6PaBKhrMwXVHU9v2rcHWoQr0M7vk63wgsGEbxxWMtY52r06mG0-guJ3JciEW99fTv6J80DpJkiMNttD4jFPYkrRA1egpthg_r-H54nsKWdjlEn5iEGZ3zyRXPnzcFa8xkEAyxPvcQ83ywA1ys7zs_Aa-9reZbndShkyIP0zcOZaMFMUxT8Sh7fPD6gGVHB7GHz4L49-msAO2PINkltTibXLSIC4OGTLOPFx2KOByT4qoDjaaNh44ngu4twldRP09HnYw3OXV6jVyCuGFwIfsiEp2Ozn0GGHJm-U054VxVqgNHDoYV6gg8jUwjRB_BulWUQ_EDtMfCwGF0_q-cT5vVWrxzENeGb4aRNF7YZ6W1JQlqYn-o5BLJAm5Mt0=w645-h860-no

GROHE RAPIDO SMARTBOX to jest to samo co IBOX, ale firmy Grohe, i to samo co napisałem odnośnie IBOX'a, czyli w tym przypadku jesteś skazany na firmę Grohe.

Grohe Rapido T Element Termostatyczny , a to już jest kompletny zestaw z zaworem i głowicą, tylko musisz dokupić osłonę i pokrętła. Oczywiście tez jesteś skazany na firmę Grohe. Wybierajac ten element juz na etapie kupowania musisz zdecydować o tym, jaka głowicę i funkcjonalność chcesz. Jestes uwiacany do końca z tym elementem, nie masz mozliwości zmiany gdyby Ci nie pasowało.

Wybór należy do Ciebie :)

gdybyś się zdecydował na IBOX'a, to polecam montaż w ścianie głębiej, czyli bliżej max oznaczonego na elemencie(kupisz, będziesz wiedział o co chodzi), wtedy elementy zewnętrzne ładniej się komponują(mniej wystają pokrętła)

A słuchawka, deszczownica, ramie deszczownicy, przyłącze kątowe do węża słuchawki, to kupujesz jakie Ci pasują, dowolnej firmy.

Edytowane przez Slawko123

Dzięki slawko123,trochę mi rozjasniles, bo myślałem że tylko kupię

Hansgrohe IBOX, hydraulik podłączy wszystko jak trzeba a mi potem tylko zostanie zamontować deszczownice i, słuchawkę oraz baterie.

Ale widzę że potrzebuję jeszcze.

Ten zawór głowica to jest bateria??

Czy coś innego bo jak czytałem to nic nie wyczytałem o tych Glowicach itd.

Mógłbyś powiedzieć co dokładnie muszę zakupić,

Jakbym się zdecydował na

Hansgrohe IBOX

Wiadomo bateria plus deszczownica oraz słuchawka.

Ale co jeszcze bd mi tu potrzebne abym wzystko dobrze skompletować :)

Z góry dziękuję

Mógłbyś powiedzieć co dokładnie muszę zakupić,

Jakbym się zdecydował na

Hansgrohe IBOX

1. IBOX - na wstępie podczas montażu hydrauliki, tynkowania układania glazury az do takiego momentu o_4KfrTF5DFmpydS68fTwFR4RIq1Qgbn3NbQB3jBz6MmwrpJuXc7HXwDf8YE9Ot8nZT_1zkNVKnsVTzLrwBKjd5VwmnXxlSpCw-ZIVPIZp9wlkGHDnjwbnHDlY22n6oh1RsGxAf7NNKynrkxaQKV1us926klx4ivN2VhRyil1r60KXU6I7iLfi3UXOBCilrWjz7BLTiRpuhKXC4PRNy4ZWiQWVA3AKCN4CfJGV7YrirpKfyiv8dqZ4beVUHRgC6Bzfgpk4rYjZt9wrT8skgo81r-AHU1Al3SvZ6IUaMOYwQKDdSb5q2_M4Ej8TLBJFpCrD_nA_BYF2w33PwLaOpM9dA3sP7kUz-oTveh_la3vedH3LqWVI5y4r_NWg17GyOOBIbwkMesWigE4brouvBoHzM2U92F-HI1HQF45xbGew7S7l5vHnp5AbYzbRnejjSDnCBJ8JjVsvFnZq9d4ehY58jYg6BXiFU803fkIneMMXA8dYvqoP8RVsfpLHgq9aWqSV6YbFOc-5c0gbqyfQLYGzSxfq0kP51jOZaOpXLJNYdCDlYBGL1prpP8uZM0XrWWiRmJO7-C1_wpfqOnMW3ClUsxi0NZlyysD7YrBywxQE4J3gwe8CPPykikzPOPOIXTa-zvhGI9ftN7FwEexf8iMq1hc2H0UDY=w645-h860-no
  2. teraz cos z tego https://www.hansgrohe.pl/lazienka/produkty/termostat?page=1 (patrz na produkty w formie kwadratu i koła) czyli bateria termostatyczna lub cos z tego https://www.hansgrohe.pl/lazienka/produkty/baterie (tez kwadratowe i okrągłe - wannowe i prysznicowe)
  3. teraz cokolwiek nie patrzac na firmę, czyli ramie deszczownicy, deszczownica, przyłącze kątowe do weża słuchawki i sama słuchawka.

to wszystko.

Aha, możesz zakupić cały komplet np taki za ok 2000zł 27294000.jpg

lub taki za ok 1200zł in-000p806-hansgrohe-logis-bateria-zestaw-prysznicowy-podtynkowy-deszczownica-slim-30cm-26691400-71405000-01800180-slim-r30-766540-o1.jpg

W zestawie wychodzi taniej np pojedyńczo, 1-szy zestaw, ibox ok 300, bateria ok 1000, deszczownica ok 1400, przyłącze kątowe ok 70, no i słuchawka z wężem i uchwytem ok 400.

Edytowane przez Slawko123

tak, bateria grohe, reszta dowolniej firmy.

Patrz tez na ceny, aby nie okazało się, że teraz wydasz 200-300zł, a póxniej 3000 na baterie :) zakładam, że nie chcesz takiej kasy wydawać :)

ja kupiłem ibox'a i baterie hansgrohe, ale nie będę doradzał. Mi się to podobało i cenowo było w miarę przystępne

tak, bateria grohe, reszta dowolniej firmy.

Patrz tez na ceny, aby nie okazało się, że teraz wydasz 200-300zł, a póxniej 3000 na baterie :) zakładam, że nie chcesz takiej kasy wydawać :)

ja kupiłem ibox'a i baterie hansgrohe, ale nie będę doradzał. Mi się to podobało i cenowo było w miarę przystępne

OK czyli jeżeli wezmę

IBOX hansgrohe uniwersalny

Do tego

https://allegro.pl/oferta/hansgrohe-logis-71405-bateria-wannowa-podtynkowa-5553742499?fromVariant=5191450946

Bo widzę że jest napisane bateria wannowa? Prysznicowa

Czy musi być tylko i wyłącznie prysznicowa??

, i mogę sobie dobrac resztę z jakiej chce firmy??

Typu deszczownice i słuchawka,

Sorry za zawracanie gitary ale, szukam najlepszego możliwego wyjścia hehe.

I chyba już zdecydowałem ale mam jescze pytanie.

Wybieram

Grohe Rapido T Element Termostatyczny

https://allegro.pl/oferta/grohe-grohtherm-cube-bateria-wannowa-podtynkowa-7424825029

I czy do tego mogę sobie wziąć

Innej firmy deszczownice i słuchawkę??

Czy konieczne muszę wziąć wzystko tej samej firmy?? To już ostatnie pytanie hehe