Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zraszacz do wąskich odcinków.

Recommended Posts

Hej. Poszukuję zraszacza na wąskie odcinki. Najlepiej wahadłowego, z standardowym podłączeniem pod zwykły wąż ogrodowy. Przed ogrodzeniem mam pas trawy ok 1,5 m szerokości i chce ustawiać jakiś zraszacz do podlewania. A jednocześnie nie chce podlewać całej ulicy. Widziałem że Gardena ma OS 90, ale to system micro drip. To by było super rozwiązanie ale gdy można by to normalnie podłączyć pod wąż ogrodowy. Możecie coś polecić ?

Hej. Poszukuję zraszacza na wąskie odcinki. Najlepiej wahadłowego, z standardowym podłączeniem pod zwykły wąż ogrodowy. Przed ogrodzeniem mam pas trawy ok 1,5 m szerokości i chce ustawiać jakiś zraszacz do podlewania. A jednocześnie nie chce podlewać całej ulicy. Widziałem że Gardena ma OS 90, ale to system micro drip. To by było super rozwiązanie ale gdy można by to normalnie podłączyć pod wąż ogrodowy. Możecie coś polecić ?

OS 90 opiera się na rurze 13mm(1/2") spokojnie przejdziesz na zwykłe szybkozłącze do węża 1/2".Potrzebujesz tylko odpowiedni odcinek rury 13mm a na nią założysz złączkę lub reparator na wąż ogrodowy,w komplecie masz korek,aby zaślepić przelot w zraszaczu.Rura montażowa pełna 16 mm też podpasuje do złączki Gardeny jak i to szybkozłączek na wąż ogrodowy...Sprawdzałem...

Ja mogę tylko napisać, że w nawadnianiu stosuje coś takiego - obszar po regulacji jest dość wąski i szeroki.

[ATTACH=CONFIG]430627[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]430629[/ATTACH]

Ja ma taki pasek 1,4 metra długości ok 30 metrów tylko że idzie dookoła domu po łuku. Jak sobie z takim czymś poradzić jeśli chodzi o nawodnienie?

Ja mogę tylko napisać, że w nawadnianiu stosuje coś takiego - obszar po regulacji jest dość wąski i szeroki.

[ATTACH=CONFIG]430627[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]430629[/ATTACH]

orientujesz się może czy przy tych zraszaczach obowiązuje jak przy statycznych, zasada, że jeden zraszacz powinien dolewać do następnego?

orientujesz się może czy przy tych zraszaczach obowiązuje jak przy statycznych, zasada, że jeden zraszacz powinien dolewać do następnego?

Tak powinny się "zazębiać" 3% osobno(łącznie to będzie 6%) ok 30-50cm dla 5 metrów zakresu. Bierze się przede wszystkim spadek ciśnienia wody zasilającej podczas pracy zraszacza.

• Like 1

Ja ma taki pasek 1,4 metra długości ok 30 metrów tylko że idzie dookoła domu po łuku. Jak sobie z takim czymś poradzić jeśli chodzi o nawodnienie?

Zagęszczenie zraszaczy o jak największym polu pokryciu i nachodzenie na siebie poszczególnych zraszaczy. (jeden podlewa pole nad i pod polem wcześniejszego pomimo, że jest w jego zakresie zasięgu)

Projekt i wszystko się da :p

Tak liczyłem, wyszło 22 zraszacze i trochę przerażają mnie koszty.

Powtórzę raz jeszcze średnio liczy się 1000zł/ar działki z nawadnianiem (wszystkie elementy) Więc koszty można sobie policzyć, zawsze pisano i mówiono, że nawadnianie jest drogie i chyba nic się jak dotąd nie zmieniło.

Pozdrawiam