Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie a szczelny montaz

Recommended Posts

Witam, nie wiem czy temat tutaj czy do działu tynkowania. Mam zamontowane okna na pianę wraz z taśmami, plus cieply parapet.Tynkarz będąc na pomiarach powiedział że wnęki wokol okien na grubosci pianki/tasmy (czyli jakieś 2cm z kazdej strony plus gora) mam przykleić styropian i zaciągnąć siatką z klejem. Twierdzi ze tynk nie będzie sie trzymał tasmy I nie daje gwarancji na robotę. Tynk to diamant Knauf. Pytanie czy tynkarz tak twierdzi bo po prostu pójdzie tam więcej tynku i więcej roboty, czy ma rację i obrobic te okna wg jego zaleceń?

Generalnie widziałem robotę tynkarzy i robia wg mnie bardzo dobrze. Niestety zmiana raczej nie wchodzi w grę bo tynki mam mieć w robione pod koniec maja i na bank nikogo rozsądnego nie znajdę z terminem. Hmm nie wiem co o tym myśleć. Może chodzi też o grubosc tynku? Tak jak mówiłem piany jest na 2 cm, więc tynku pójdzie pewnie koło 3. Może tego sie obawia, albo po prostu kombinuje jak się nie narobić i zaoszczędzić?

Patrząc od okna to tasmy zachodza na pianke(grubosc pianki roznie w granicach 1,5-2,5) dalej przyklejone do muru. Teraz nie zmierzę ale patrząc po zdjęciach moze to być jakieś do 4cm tasmy na ścianie. Przed przyklejaniem taśm, monterzy dawaj cos ala klej w sprayu i trzyma się ta tasma dobrze. Jeśli potrzebne zdjęcie to wrzucę.

Wygląda na to że chcą zaoszczędzić na tynku i robocie. Rozmawialem z kierbudem i majstrem od murów, wszyscy zgodnie ze bedzie sie trzymać i niczym nie podklejac. Panowie jak zawsze na Wasz dział można liczyć. Pomijając ten temat dzieki wielkie oknohouse,jareko, finlandia i jeszcze kilku o których zapomnialem za to że bezinteresownie dzielicie sie swoją wiedzą i dzięki Wam laik oknowy wiedział za co płacić, a co odpuścić.
  • Like 1

Hmmm no od dolu nie ma taśm zamontowanych. A ciepły parapet jak powinien być zamontowany? Jest chwycony z tego co kojarzę na jakieś kotwy plus ta piana.

Dość często widzę "nietaśmowane" doły. Taki montaż powinien być o 25 % tańszy (a może i więcej, bo na dole zwykle potrzebne są większe/lepsze folie, a już szczególnie od zewnątrz by zabezpieczyć dół przed wodą (to jest oczywiste, że jest jej tam najwięcej).

Każdy parapet powinien mieć swoją instrukcję. Jest wielu producentów i to oni znają swój produkt. Najbardziej uznana na rynku forma Klinar ma to szczegółowo opisane:

http://www.klinar.pl/pdf/Instrukcja-montazu-Klinar-2017.pdf

W skrócie jest dwa sposoby:

1. Robimy idealnie wypoziomowaną wylewkę i przyklejamy parapet na klej do styropianu

2. Parapet kleimy i poziomujemy na mokrą zaprawę (jak płytki).

W praktyce najczęściej widzę opcję - parapet na pianie i podkładkach, czyli z założenia producenta niedopuszczalne, bo podkładki dają nacisk punktowy i wbiją się w XPS, a piana z założenia ma nie przenosić takich obciążeń. W praktyce - pewnie to jakoś działa. Nie wiem jak długo - nie próbowałem.