Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zamiar zamontować pompę cyrkulacyjną do CWU firmy Wilo. Pompa \Wilo ma zamontowany zawór zwrotny.

Wersje Star-Z NOVA A i Star-Z NOVA C są po

stronie tłocznej wyposażone w zabezpieczenie

przed przepływem zwrotnym (1), a po stronie

ssawnej - w zawór odcinający (2)

. W domu mam piec gazowy Termet oraz zasobnik o pojemności 100 L.

Rozmawiałem z pracownikami działu technicznego Wilo i dowiedziałem się że mam zamontować pompę tak aby woda była tłoczona z zasobnika na piętro czyli strzałka skierowana w górę (w kierunku pietra ), czyli jak mniemałem od początku ,że tak zrobię Dzisiaj oglądam schematy w internecie i wychodzi mi ,że kierunek przepływu powinien być odwrotny czyli strzałka na pompie powinna być skierowana w dół czyli w kierunku zasobnika z wodą znajdującego się pod piecem ?

Proszę o pomoc bo jestem całkowicie wygłupiony i sam już nie wiem jak powinno być aby wszystko działało poprawnie .

Zresztą tak na marginesie pompa zapakowana w kartoniku miała ustawiony przepływ w dół .( przekręcić kazali mi w firmie WILO na odwrót).

Czy oni się nie znają na temacie . Pan z serwisu ustalał jak ma wyglądac ustawienie pompy przez około 5 minut. Zgroza.

Proszę o pomoc i może poprawny schemat i jaki macie zastosowany sterownik do pompy cyrkulacyjnej CWU.

Załączam zdjęcie jak to teraz wygląda : zawór kulowy na rurze zamyka pętlę cyrkulacji , na zasobniku kruciec jest zakręcony.

Pompa.jpg

Edytowane przez pado
https://forum.murator.pl/topic/247234-cyrkulacja-monta%C5%BC-pompy-wilo-star-nowa-a/

nawet po wyjęciu z kartonika pompa była ustawiona strzałką w kierunku zbiornika.

Czyli polozyles karton przy zbiorniku rozpakowales i akurat była skierowana strzałka do zbiornika a gdybyś obrócił karton o 180stopni.

https://forum.murator.pl/topic/247234-cyrkulacja-monta%C5%BC-pompy-wilo-star-nowa-a/#findComment-7683152

Pompa ma tłoczyć w kierunku zbiornika. Jeżeli będzie ustawiona w drugą stronę to schłodzoną wodę z rur wepchnie na górę zbiornika zaburzając jego rozkład temperatury, a przy odkręceniu kranu woda będzie płynęła również przez rurkę cyrkulacji napędzając wirnik pompy (bo zawór zwrotny jej nie zatrzyma).
https://forum.murator.pl/topic/247234-cyrkulacja-monta%C5%BC-pompy-wilo-star-nowa-a/#findComment-7683187