pado 12.05.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Mam zamiar zamontować pompę cyrkulacyjną do CWU firmy Wilo. Pompa \Wilo ma zamontowany zawór zwrotny. Wersje Star-Z NOVA A i Star-Z NOVA C są po stronie tłocznej wyposażone w zabezpieczenie przed przepływem zwrotnym (1), a po stronie ssawnej - w zawór odcinający (2) . W domu mam piec gazowy Termet oraz zasobnik o pojemności 100 L. Rozmawiałem z pracownikami działu technicznego Wilo i dowiedziałem się że mam zamontować pompę tak aby woda była tłoczona z zasobnika na piętro czyli strzałka skierowana w górę (w kierunku pietra ), czyli jak mniemałem od początku ,że tak zrobię Dzisiaj oglądam schematy w internecie i wychodzi mi ,że kierunek przepływu powinien być odwrotny czyli strzałka na pompie powinna być skierowana w dół czyli w kierunku zasobnika z wodą znajdującego się pod piecem ? Proszę o pomoc bo jestem całkowicie wygłupiony i sam już nie wiem jak powinno być aby wszystko działało poprawnie . Zresztą tak na marginesie pompa zapakowana w kartoniku miała ustawiony przepływ w dół .( przekręcić kazali mi w firmie WILO na odwrót). Czy oni się nie znają na temacie . Pan z serwisu ustalał jak ma wyglądac ustawienie pompy przez około 5 minut. Zgroza. Proszę o pomoc i może poprawny schemat i jaki macie zastosowany sterownik do pompy cyrkulacyjnej CWU. Załączam zdjęcie jak to teraz wygląda : zawór kulowy na rurze zamyka pętlę cyrkulacji , na zasobniku kruciec jest zakręcony. Edytowane 12 Maja 2019 przez pado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.05.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Na korpusie mosiężnym jest strzałka i ma być skierowana do zbiornika. Edytowane 12 Maja 2019 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 12.05.2019 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Tak właśnie wynkało ze schematu a w Wilo źle mnie poinformowali . Zresztą nawet po wyjęciu z kartonika pompa była ustawiona strzałką w kierunku zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.05.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 nawet po wyjęciu z kartonika pompa była ustawiona strzałką w kierunku zbiornika. Czyli polozyles karton przy zbiorniku rozpakowales i akurat była skierowana strzałka do zbiornika a gdybyś obrócił karton o 180stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 12.05.2019 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Patrzyłem jak była pompa ustawiona względem zaworu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 12.05.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Pompa ma tłoczyć w kierunku zbiornika. Jeżeli będzie ustawiona w drugą stronę to schłodzoną wodę z rur wepchnie na górę zbiornika zaburzając jego rozkład temperatury, a przy odkręceniu kranu woda będzie płynęła również przez rurkę cyrkulacji napędzając wirnik pompy (bo zawór zwrotny jej nie zatrzyma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts