Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dorobić zejście zewnętrzne do piwnicy?

dedert

Recommended Posts

Buduję sobie dom podpiwniczony, obecnie stoją mury i kilka dni temu wylaliśmy pierwszy strop. Chcę teraz zrobić zejście do piwnicy z zewnątrz. Widziałem na youtube pomysł żeby dolać płytę fundamentowa, zrobić obmurówkę w kształcie C, w narożnikach dać dwa słupy żelbetowe i zalać oczywiście wpierw zrobić (bądź zostawić miejsce) izolację termiczną. Czy tak się to robi i czy zejście może być osobną, niepołączoną z budynkiem konstrukcją?

Obecnie wygląda to tak:

225f4d407e55c24bgen.jpg

Wylanie płyty fundamentowej (czy kotwić z ławą?):

95859f7b07f346b0gen.jpg

Obmurówka:

b40e9eee745cf22fgen.jpg

Wylanie słupów żelbetowych (oczywiście po ociepleniu, tylko czy tak można?):

745e04e19fec5078gen.jpg

64a905350a5a534dgen.jpg

Ewentualnie dolać wieniec (czy to ma sens?):

57403ee3fcb4d1e7gen.jpg

Oczywiście już nie wspomnę o drenażu opaskowym, który chcę zrobić wokół ław ale jak zrobię płytę fundamentową to w tym miejscu będę musiał albo obejść drenażem dookoła, albo zrobić ławę i w niej przepust z PCV na całej długości zejścia??

Ja mam zejście jako osobna konstrukcja, wykonane dopiero po zaizolowaniu styropianem ściany do której przylegają.

schody Lane z betonu, nasypali taką skarpę, dali zbojenie , szalunek i wylali. Z jednej strony murek oporowy z bloczków betonowych.ssww.jpg

Edytowane przez Janekk1234

co to za styropian jest i jakiej grubości? Ściany izolowałeś papą czy masą jakąś? Murek jest w kształcie litery C czy tylko L? Czy robiłeś jakąś kratkę ściekową w razie deszczu? Robisz jakiś daszek? Wydawało mi się że murek powinien być nieco wyżej ale w sumie to by zasłaniał okno które u mnie jest podobnych wymiarów jak u Ciebie. Edytowane przez dedert

co to za styropian jest i jakiej grubości? Ściany izolowałeś papą czy masą jakąś? Murek jest w kształcie litery C czy tylko L? Czy robiłeś jakąś kratkę ściekową w razie deszczu? Robisz jakiś daszek? Wydawało mi się że murek powinien być nieco wyżej ale w sumie to by zasłaniał okno które u mnie jest podobnych wymiarów jak u Ciebie.

Styropian swisspor lambda 031 hydro. Gruby 10cm.murek w kształcie litery L. A ściany piwnicy pod styropianem pokryte masą typu kmb izoplast. Dachu nie robię ale przed drzwiami zrobię jakiś nawiert i osadze kratkę ściekową.

• 2 months później...

A w ameryce mają domy z kartonu.

Czy na glinie polecacie zrobić zejście na ławie czy płycie betonowej?

Ja przygotowuje się do robienia zejścia, wolałbym płytę i obmurówkę w "C". Ale teraz widzę że grunt pod płytą jest bardzo nierówny. A to dla tego że na poczatku kazałem koparkowemu kopać na równi z ławami, a później po przemyśleniu przypomniałem sobie że przecież ława zejścia nie musi być tak gruba i zszedł z głębokością do 20 cm od poziomu ław.

I teraz mam problem czym wyrównać głębsze strefy. Bo gdybym miał na glinie i tylko 20 cm to mógłbym od razu lać ławę. Ale w niektórych miejscach mam też 40 cm, ponadto w pasie dookoła ław piwnicy jest pas podsypki piaskowej, która dobrze przepuszcza wodę. I jeśli na tym by się opierała płyta to zaprosi wodę pod siebie.

A chciałem lać na glinie żeby uniknąć wykonywania drenów wokół zejścia. Jeśli ława zejścia stała by a glinie to w tym miejscu chroni piwnicę przed migracją wody. No ale jest ten pas podsykpki piaskowej pod ławami piwnicy, która wodę może łatwo przeprowadzić. Co byście proponowali?

No chyba że najpierw wylać chudziaka, ale byłby on bardzo nierówny, w jednym miejscu bardzo cienki, w innym na 20 cm.

Tak wygląda wykop:

0a82eec9f3ccd5b0gen.jpg

I widok z drugiej strony:

ff36f21245c9e759gen.jpg