Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowany garaż 35m2 z czego ściany?

Recommended Posts

Witajcie! Już od długiego czasu zbierałem się z myślą budowy garażu murowanego w miejsce blaszaka i wreszcie znalazły się fundusze.

Założenia: Garaż 35m2, 2 bramy wjazdowe + boczne drzwi wejściowe, brak poddasza (tylko ściany i od razu dach, jedynie pod dachem zrobię półkę (ok 1m szerokości do przechowywania kół na wymianę czy jakichś rupci), dach dwuspadowy 45st.

Z czego najlepiej (czyt. najtaniej), będzie postawić ściany? Jaka grubość? Dodam iż w przyszłości planuję zarzucić 5cm styropianu na ściany i dać jakieś ogrzewanie w garażu które będzie używane podczas zimowego dłubania.

Myślałem o zastosowaniu bloczków 18cm z betonu komórkowego.

Lub pustaków ceramicznych również 18cm.

Edytowane przez Kurtz1992

Jesli powierzchnia zabudowy nie ma dla ciebie znaczenia to BC. Ja bede budowal garaz okolo 40-42m2 (35m2 zabudowy to tylko 30m2 w srodku a to za malo na dwa auta) i zalezy mi na kazdym cm w srodku wiec zastanawiam sie nad sylikantami (mozna spokojnie postawić z 15cm bloczkow). Drugą opcją jest konstrukcja szkieletowa ktora bedzie miala jeszcze ciensze sciany. Domu z drewna bym nie chciał ale garaż to już sie poważnie zastanawiam. Postawią mi to w kilka dni plus kilka dni na obicie plytami z zewnatrz i na zewnątrz. Duzo kasy to pojdzie na dach jesli nie chce sie byle jakiej papy czy gontu.

Ja nie chcę się bawić w budowę +35m2 bo to już duże koszty (tu tylko zgłaszam, ojciec w roli murarza, instalacja el, powietrze sam sobie ogarnę). Dotychczas mam blaszaka podwójnego z dwiema bramami i słupkiem w środku (ok 30m2 mam do dyspozycji) i śmiało mieścimy się volvo s80 i roverem 75 (sporych gabarytów sedany). (Już ni wspominam że teraz mam bramy skrzydłowe a montowałbym już segmentową). Tak więc jeśli chodzi o samo parkowanie taki gabaryt jest cacy, a odnośnie braku miejsca przy jakimkolwiek dłubaniu to mam ochotę na jedną bramę 5m i wtedy jeśli będzie ochota dłubnąć przy aucie po prostu drugim wyjadę a to postawię na środku. Szkieletowego nie mam ochoty bo jednak trzeba całe hajsy od razu wywalić prawie. A tu planowałem w tym roku wznieść mury i zrobić dach, a elewację, wylewkę i pewnie bramę przesunąć na przyszły rok.

Ja zastanawiam się jeszcze nad ceramiką bo mam opcję w rodzinie kupić za grosze ponad połowę potrzebnych pustaków 18cm które zostały z budowy.

Edytowane przez Kurtz1992

No chyba że chcesz tylko miejsce do parkowania to 30m2 starczy, uwazajac zeby nie obijac drzwi :) Dla mnie garaż to miejsce na regały, rowery, kosiarke itp Skoro juz buduje to chce miec dwa wygodne stanowiska. Godze sie z tym że bedzie z 3 tys wiecej bo projekt, geodeta, KB i dwie wizyty wiecej w urzędzie. Edytowane przez booot

Na regały kosiarki i inne rupiecie to ja mam jeszcze budynki gospodarcze i tzw. "warsztat" (gdzie mam wiertła, wiertarki, spawarki, szlifierki, etc.). A tutaj tylko do parkowania i wykonywania drobnych napraw (oczywiście swoich samochodów:P) dla zabicia czasu w zimie. A jeśli chodzi o obijanie drzwi to już to przerabiałem w blaszaku i najprostsze rozwiązanie jakie mogłem zrobiłem to kupiłem sobie panele akustyczne (takie miękkie gąbkowe) i przykleiłem na wysokości drzwi i było cymesik. Gdyby to było moje jedyne pomieszczenie na tego typu rzeczy to pewno też bym zrobił większy, ale jak pisałem czas, koszt i w moim przypadku jeszcze rozmiar działki mocno ogranicza. Edytowane przez Kurtz1992

• 3 weeks później...
Moim zdaniem oba rozwiązania (beton komórkowy 18, ceramika porotherm 18) będą OK. W Twoim przypadku jakichś szczególnych korzyści z zastosowania jednej albo drugiej technologii nie będzie. Z betonem będzie trochę mniej roboty, bo można na klej... Ale Porotherm z kolei można na system Profi albo Dryfix - kwestia moim zdaniem jaka technologia będzie tańsza w Twojej okolicy