redbox 13.05.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Cześć, jako że mam lekki spadek na działce chciałbym zrobić coś takiego: Oczywiście nie tak wysoki bo mój ma miec 30-45 cm wysokości. Moje pytania: Czy trzeba zrobić jakiś fundamencik? Ewentualnie mam na zbyciu troche drutów fi10-12 jakbym je wbił w suchy ubity beton (który notabene będzie podkładem na ten murek) i ponawiercał te bloczki z dołu tak zeby siedzialy w tych pretach (pierwsza wartswa). Styarczy? Drugie pytanie, czym łaczyć taki murek z granitu / Kamienia, jaka zaprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 tak, wystarczy suchy beton - ok 15-20cm i na tym można układać np płaskie kamienie, granit,łupek - wtedy powstanie coś na wzór suchego muru i to bez zaprawy.Jeśli natomiast chcesz murować "jakiś" murek jak na foto wyżej to niestety musisz pokusić się o fundamencik nawet wykorzystując ten drut jako zbrojenie.Tutaj głębokość powyżej 40 cm i na to izolacja z foli fundamentowej, a potem bloczki betonowe o strukturze na zaprawę murarską. Aby ładnie wyglądało krzyżyki dystansowe w fudze i "fugówka" - estetyka robi podstawę do ładnego wyglądu i to niezależnie od wysokości murku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 13.05.2019 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 dzieki za rady, chodzi mi o murek grando z Polbruka(nie robie reklamy jak cos) wyglad tak, ma wymiary 15 cm wysokośc, 25 szerokosc i 60 długośc. dałbym 2-3 warstwy wiec 30-45 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 taki murek układa się na sucho - ala klocek na klocek i sobie stoi pod wpływem swojego ciężaru więc podbudowa to raczej suchy beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 14.05.2019 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 taki murek układa się na sucho - ala klocek na klocek i sobie stoi pod wpływem swojego ciężaru więc podbudowa to raczej suchy beton. dziekuję bardzo za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur___ 16.07.2019 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 W związku z tym, że to najaktualniejszy wątek o murkach oporowych, to pozwolę się podpiąć z moim pytaniem Przymierzam się do wykonania dwóch tarasów na gruncie i chciałbym aby były dookoła obmurowane bloczkami łupanymi tworzącymi murek oporowy. Tarasy będą podniesione względem gruntu od 30 do 45cm. Rozmiar jednego (niższy) to 5x6m, drugi (wyższy) 6,5x2,5m. Murek oporowy chciałbym zrobić z pustaków betonowych łupanych. Pierwotnie wybór padł na rozmiar pustaka 39x19x19 - ale jak tak sobie przeglądam i czytam to zaczął mi chodzić po głowie jeszcze pomysł odchudzenia murka i zbudowania go z cegieł łupanych 39x9x9. Uniknął bym dzięki temu obsypywania i ściągania ziemi wokół tarasów, no i do tego zostałoby parę złotych w kieszeni Czy to dobry pomysł, czy lepiej zostać przy grubszej konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.07.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Jeśli murek będzie tylko zasłaniał konstrukcje nośną tarasu...to oczywiście ze się będzie nadawał. Jeśli jednak będzie przenosił obciążenia to raczej trzeba coś solidniejszego bo cegły łupane to raczej jako elementy wykończenia, a nie samonośne. Da się oczywiście wykonać taki murek z cegły ale wiazania sią troszkę inne i częśc cegieł jak gdyby wystaje do wewnątrz takiego murka tworząc np po wsypaniu ziemi "mocowanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur___ 16.07.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 murek będzie wypełniony ziemią, też mi się wydawało, że to zbyt lekka konstrukcja, ale warto się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts