Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Granica działek

Recommended Posts

Witam. Bardzo proszę o poradę co robić w poniższej sytuacji. Lata temu ojciec mojego męża miał działkę. Ta dzialke przy pomocy geodety podzielił na dwie i jedna z nich przepisal na brata męża. Jednak brat męża postawił płot około dwa metry na swoja niekorzyść zostawiając wjazd ojcu. Ostatnio chciałam posadzić pod plotem drzewka, ale brat się nie zgodził powołując sie na granice. W tej sytuacji maz poprosił brata aby zabrał wjazd i zagrodzil według granic, ale ten nie chce niczego zmieniac w związku z czym postanowiliśmy postawić płot we wlasnym zakresie.

Szukaliśmy planów u ojca i okazuje sie że granica przebiega metr od naszego domu, a wiadomo ze powinna byc conajmniej 4 m od domu i teraz moje pytanie co teraz mamy zrobić? Czy można od nowa wyznaczyć granice? I co robic w takiej sytuacji, bo stoimy w miejscu, a ja nie mogę zalozyc ogrodu. Bardzo prosze o jakaś porade.

Zatrudnić geodetę i wytyczyć granicę wg stanu faktycznego. jeśli jest metr od domu to cóż dom stoi jest odebrany porozumienie dotyczące jego budowy były na zasadzie rodzinnej zgody(prawnie nie było przeciwwskazań , bo jeśli sąsiad wyraził zgodę gmina się nie sprzeciwiała).

Wg nowych granic zagospodarować działkę i żyć jak dotąd w zgodzie z wujem.

Pozdrawiam

To wszystko się zgadza, nie występujesz o pozwolenie, dobudowę czy rozbudowę domu - bo obecnie obowiązywałyby cię nowe przepisy. Obecnie"porządkujesz" sprawę granic - i tyle i aż tyle.

Po jej ustaleniu wytyczyć słupki, co tam chcecie i tyle, granica zgodna nie ma się czego doczepić.

Pozdrawiam

Żarty się Ciebie trzymają.

Odległość od granicy musi być taka aby można było, bez wchodzenia na teren sąsiada, konserwować swój płot.

Kto Ci naopowiadał takich herezji? Podstawa prawna.

https://muratordom.pl/porady-ekspertow/konserwacja-plotu-na-granicy-dzialki-aa-N9jm-qK7n-gPET.html

Edytowane przez CityMatic