lumnia 13.05.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Witam. Bardzo proszę o poradę co robić w poniższej sytuacji. Lata temu ojciec mojego męża miał działkę. Ta dzialke przy pomocy geodety podzielił na dwie i jedna z nich przepisal na brata męża. Jednak brat męża postawił płot około dwa metry na swoja niekorzyść zostawiając wjazd ojcu. Ostatnio chciałam posadzić pod plotem drzewka, ale brat się nie zgodził powołując sie na granice. W tej sytuacji maz poprosił brata aby zabrał wjazd i zagrodzil według granic, ale ten nie chce niczego zmieniac w związku z czym postanowiliśmy postawić płot we wlasnym zakresie. Szukaliśmy planów u ojca i okazuje sie że granica przebiega metr od naszego domu, a wiadomo ze powinna byc conajmniej 4 m od domu i teraz moje pytanie co teraz mamy zrobić? Czy można od nowa wyznaczyć granice? I co robic w takiej sytuacji, bo stoimy w miejscu, a ja nie mogę zalozyc ogrodu. Bardzo prosze o jakaś porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Zatrudnić geodetę i wytyczyć granicę wg stanu faktycznego. jeśli jest metr od domu to cóż dom stoi jest odebrany porozumienie dotyczące jego budowy były na zasadzie rodzinnej zgody(prawnie nie było przeciwwskazań , bo jeśli sąsiad wyraził zgodę gmina się nie sprzeciwiała).Wg nowych granic zagospodarować działkę i żyć jak dotąd w zgodzie z wujem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lumnia 13.05.2019 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Dodam jeszcze coś. Dom ojca to teraz nasz dom i stal tu zanim ojciec przepisał bratu część całej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booot 13.05.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Kiedys nie bylo takich limitow odleglosci od granic itp dlatego taki podział przeszedł przez urzad. POstawcie plot we wlasciwej granicy i koniec tematu. Oczywiscie jesli wiecie jak ona dokladnie przebiega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2019 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 To wszystko się zgadza, nie występujesz o pozwolenie, dobudowę czy rozbudowę domu - bo obecnie obowiązywałyby cię nowe przepisy. Obecnie"porządkujesz" sprawę granic - i tyle i aż tyle.Po jej ustaleniu wytyczyć słupki, co tam chcecie i tyle, granica zgodna nie ma się czego doczepić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.05.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 No nie dokońca tak. Żeby postawić płot w granicy zgodę musi wyrazić sąsiad. Ale 1cm za granica już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 (edytowane) Żarty się Ciebie trzymają. Odległość od granicy musi być taka aby można było, bez wchodzenia na teren sąsiada, konserwować swój płot. Kto Ci naopowiadał takich herezji? Podstawa prawna. https://muratordom.pl/porady-ekspertow/konserwacja-plotu-na-granicy-dzialki-aa-N9jm-qK7n-gPET.html Edytowane 13 Maja 2019 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts