darek2009 13.05.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Jeżeli to temat nie na ten dział to z góry przepraszam. Taka sytuacja. Jedyna niezabudowana działka na ulicy bardzo blisko centrum miasta, wszystkie media. Na mapach granica działki nachodzi na drogę i zajmuje część drogi. Wszystkie inne działki mają cofnięte ogrodzenia. Według sprzedającego małżeństwa według miejscowego planu zagospodarowania miasto zabiera pas działki na media. Dlatego ogrodzenia na tej ulicy są cofnięte w stosunku do granic działek na mapkach. Według miejscowego planu nieprzekraczalna linia zabudowy to 5m od obecnie istniejących ogrodzeń na tej ulicy. Sprzedający twierdzą, że miasto po zabraniu pasa z działki płaci odszkodowanie. Oczywiście według stawek niższych niż rynkowe. Sprzedający twierdzą , że jeszcze nic takiego nie załatwiali i nie dostali żadnych pieniędzy od miasta. Czy spotkaliście się z czymś takim? Jak to się załatwia i kiedy? Czy jak będzie składany wniosek o pozwolenie na budowę, trzeba będzie wystąpić do miasta o uregulowanie tych spraw? Czy wcześnie? Czy to poważny problem z działką? Pewnie i tak muszę przejść się do urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 13.05.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Pod media to nie słyszałem. Co do linii zabudowy to mam trawnik po drugiej stronie płotu. Mój trawnik. Jeżeli natomiast w planie zagospodarowania przestrzennego przewidziano drogę, to podczas podziału nieruchomości dochodzi do wywłaszczenia tej części nieruchomości. Dostałem odszkodowanie, faktycznie niskie - teraz żałuję, że nie walczyłem o więcej. Do poczytania: https://www.polzlaw.pl/pl/odszkodowanie-za-dzialki-wydzielone-na-drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 13.05.2019 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Dzięki za linka. Podobno pod media. Tak słyszałem od sprzedających. Na tej ulicy jest też tak, że po drugiej stronie płotu ludzie porobili trawniki, piękne nasadzenia, donice z roślinami, drewniane i plastikowe obrzeża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts