Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór mieszkania bez pozwolenia na użytkowanie

areq90

Recommended Posts

Cześć

31.07.2019 - następuje zakończenie budowy mojego osiedla, właśnie dostałem powiadomienie od dewelopera, że po oficjalnym zakończeniu dostanę wezwanie do zapłaty ostatniej transzy i po wpłacie będę mógł protokolarnie odebrać mieszkanie celem zweryfikowania czy mieszkanie posiada usterki i udostępnienia mi go do wykończenia.

Problemem jest to, że pozwolenie na użytkowanie zostało wg. dewelopera ustalone na 30.12.2019 - a więc odbiór protokolarny przed tym terminem nie powinien się odbyć, aczkolwiek wyczytałem że często deweloperzy tak właśnie robią.

Pytanie do Was, czy odbierać takie mieszkanie? Czy taki odbiór ma moc prawną skoro został dokonany przed pozwoleniem i czy skoro prawnie będzie obowiązywać mnie(np. opłaty w postaci czynszu) to będzie też zmuszał dewelopera do usunięcia usterek w wyznaczonym terminie?

Mamy mętlik w głowie, ponieważ do lutego 2020 musimy się wyprowadzić z najmu, a jeśli byśmy musieli czekać z wykańczaniem aż do stycznia to nie wiem jak to wszystko pogodzić nie wspominając o terminach ustalonych z bankiem jeśli chodzi o transze itp.

Czy ktoś z Was dokonywał takiego odbioru? Możecie podzielić się opinią/doświadczeniem?