Elber 14.05.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Witam serdecznie, kupiłem i remontuję "stary" ( z 1970 r.) dom i po skuciu starego "chudziaka" czyli wylewki na stropie (która nie była na całości tylko w pokojach i łazience - w kuchni i korytarzu były deski) okazuje się, że różnica poziomu podłogi na dole jak i na piętrze to około 8 cm - tyle niżej względem najwyższego punktu jest na drugim końcu domu .... i nie za bardzo wiem jak to teraz wyrównać. Finalnie na parterze i piętrze ma być ogrzewanie podłogowe, czyli styropian, rurki i wylewka (6-7cm?) dodam że dom jest w całości podpiwniczony. Co do wysokości pomieszczeń to sprawa wygląda następująco - gdybym w najwyższym aktualnie punkcie w domu położył na 3 cm styroduru (tak mi ktoś zalecił - że jeśli tak mało to styrodur będzie lepszy pod względem izolacji), a w najniższym 11cm styropianu, to tam gdzie położę 11 cm i przyjdzie na to wylewka to do sufitu będzie jakieś 245 cm - czyli dość nisko. Pytanie moje brzmi jak podjeść do tego tematu ? Najlepiej byłoby najpierw zrobić wylewkę wyrównującą, ale nie chce się*już*dźwigać*z poziomem bo z tego 245 zrobi się*zaraz 240cm ;/ Dodatkowo jak ułożyć taki styropian jeśli na 9.5 - 10 metrach jest spad 8cm na podłodze ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 14.05.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 styropian/keramzyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 14.05.2019 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Możesz częściowo wyrównać przez założenie odpowiednich listw w progach- do ok 1cm wysokości na każdym progu można zrobić. To pewnie pozwoli Ci zdjąć 2cm z różnicy.Jak masz nierówną podłogę, to użyj sypkiego materiału izolacyjnego- perlitu. Perlit to też świetny środek wygłuszający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elber 14.05.2019 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Czyli przed ułożeniem styropianu wyrównać po całości perlitem / karmazytem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 14.05.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Czyli przed ułożeniem styropianu wyrównać po całości perlitem / karmazytem ? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie/page104 Na ostatniej stronie tego wątku jest parę linków do youtuba. Obejrzyj jak pracuje się z perlitem i podobnymi produktami. Może to jakoś zainspiruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalen 14.05.2019 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Dzięki! przyda się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts