Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie wody latem - co oszczędniejsze w piecu olejowym

hubart88

Recommended Posts

Witam,

Niedawno, przeprowadziłem się do domku wolnostojącego, w którym jest ogrzewanie na olej opałowy, który ma dwie opcje: zima / lato. Niestety, piec nie ma opcji podgrzewania przepływowego (nawet nie wiem czy w takich piecach coś takiego istnieje). Opcja lato, grzeje tylko wodę do bojlera (prysznic itp), opcja zima grzeje w grzejnikach z priorytetem na wodę w bojlerze. W związku z tym, że zbliża się lato. Zastanawiam się, co jest bardziej oszczędniejsze, jeżeli chodzi o konsumpcje oleju i jego koszta:

1. Piec pracuje cały czas w trybie lato i cały czas mam ciepłą wodę, ponieważ kiedy temp. wody spadnie w bojlerze to piec ją podgrzeje.(Piec pracuje tylko wtedy, gdy jego temp. spadnie poniżej ustawionego prze zemnie limitu, ustawiona temp to 65 stopni sam też nie wiem jaka jest najlepsza temperatura)

2. Włączanie i wyłączanie pieca, gdy ciepła woda jest potrzebna - np. uruchomię piec, wieczorem przed prysznicem, piec wodę w bojlerze podgrzeje, wezmę prysznic i piec zostanie wyłączony.

Szczerze powiedziawszy ciepłej wody potrzebuję tylko do prysznica, w kuchni zamontowana zmywarka.

Która opcja lepiej się opłaca 1 czy 2 ?

Edytowane przez hubart88

Elektryczny to o dużych mocach.

Np. 21 kW

Ilość stopni regulacji mocy (ręczna/automatyczna) 4

Wydajność ciepłej wody 12°C -> 38°C 11,60 l/min

Wydajność ciepłej wody 12°C -> 60°C 6,30 l/min

Maksymalny przepływ (l/min) 11,60 l/min

Przepływ załączający urządzenie (l/min) 4,50 l/min

Przepływ załączający urządzenie przy max. mocy 5,80 l/min

Temperatura wody dopływowej min.-max. 4 - 20 GC °C

Nie chodzi o to, że nie chcę grzać wody piecem olejowym. Zastanawiam się tylko, która opcja jest oszczędniejsza, chwilowe podgrzanie wody i wyłączenie pieca, czy może ciągła praca pieca.

Gdy piec pracuje cały czas utrzymuje temperaturę ciągle na ustawionych Celsjuszach wtedy mam wodę ciepłą non stop. Zastanawiam się co jest bardziej oszczędne jeżeli chodzi o ilość spalanego oleju.

Ciągła praca wiąże się z dogrzaniem tylko do ustawionego limitu, praca przerywana z trochę dłuższa praca na wyższych obrotach.

Tak na zdrowy rozum ciągle grana a w zasadzie utrzymywana temperatura powinna być zdecydowanie oszczędniejsza , to tak samo jak ktoś używa bojlera i załącza go tylko do kapania a potem wyłacza i na drugi dzień cały bojler trzeba od nowa grzać a docieplenie bojlera jest jakie to każdy wie , ja mam kocioł na ekogroszek i on chodzi cały rok a latem na CWU schodzi ok 2,5 kg ekogroszku na dobę , nie chcę grzać grzałką bojlera bo podobno latem kocioł potrafi rdzewieć w piwnicy tak twierdzą inni i ja ich popieram .

Rodzice kiedys grzali cwu olejem bo został im po dobrych czasach dla tego paliwa i najoszczędniej wychodziło grzanie wtedy gdy jest potrzeba i wyłączanie. U siebie przy gazowym ustawione mam podgrzewanie wody między 19 a 20. Wcześniej nikt z wody nie korzysta a jeśli juz trzeba skorzystać to i tak jest ciepła z poprzedniego dnia. Wydaje mi się, że to rozwiązanie jest bardziej ekonomiczne niż ciągłe załączanie kotła bo temperatura spadła o kilka stopni.

Witam,

Szczerze powiedziawszy ciepłej wody potrzebuję tylko do prysznica, w kuchni zamontowana zmywarka.

Jeżeli masz bojler z możliwością dołożenia grzałki elektrycznej zrób to i latem grzej prądem. Uwierz rachunki Cie nie zjedzą. Przerabiałem to jak miałem kocioł na ekogroszek. Zimą grzałem groszkiem a latem grzałką. Cztery osoby, koszt grzania c.w.u. prądem ~ 120-150 zł miesiąc.