Snowdwarf 04.11.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Mycie klinkier mnie nie dziwi, wręcz się dziwie z czego wy się dziwicie, będąc pare razy w USA, miałem okazje przyjrzeć się budowie nowych i remontom starych domów i mycie klinkieru jest tam często spotykane. Widziałem jak meksykanie myli, chyba jakimś kwasem (?) elewację klinkierowo i wyglądała super. Nie widzę powodu dlaczego raz na 10 lat nie wynająć ekipy aby nam odświerzyła klinkier. cóz - chciałbym widzieć jak ekipa meksykanów lata po twoim dachu i go kwasem szoruje...ale każdy się bawi jak potrafi - niektórzy myją dachy a niektórzy nie. ja nie mam zamiar. --- "...ja już Snowdwarf poczytałem Twoich opinii, na temat mycia szczoteczką kół, to mi wystarczy, nie ma o czym dyskutować, wybrałeś dachówkę jaka Ci pasuje, Twoja sprawa..." oczywiscie kolego wybrałem taką dachówkę jaka mi pasuje - i nie kierowałem się przy wyborze tym czy za parę lat będę musiał dach myć bo będzie zielony (szczerze mówiąc żaden z dachów w mojej okolicy nie jest zielony - nawet te nie wymienione na nowe)' a moja uwaga dotycząca szczoteczki do zębów była reakcją na to co tu przeczytałem... mycie dachu jest dla mnie dużą przesadą - i jestem pewien że nie tylko dla mnie... --- a swoją drogą jeśli będziesz miał sąsiada który będzie miał kocioł na paliwo stałe i będzie palił węglem, a wietrzyk elegancko rozsieje ci sadzę po twoim czyściutkim daszku to co oskarżysz go o śmiecenie? weź se trochę luzu daj a zaoszczędzoną wodę w kwiatki wlewaj a nie na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 04.11.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Było już trochę postów na ten temat, ale ja trochę inaczej Przy okazji kwestii wyboru dachówki: chciałbym zwrócić Waszą uwagę na fakt, że ta sama fachówka może diametralnie różnie wyglądac w różnym świetle. Mam Robena - coś w typie pokazanym na 3-cim zdjęciu. W pochmurne dni jest niemal wiśniowo-brązowa, w słoneczne - niemal ceglasta. I dom wygląda przez to naprawdę różnie w różne dni. Czy technologia wykonania dachówki ma jakiś wpływ na taką "skłonność" do zmiany koloru w zależności od oświetlenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vg-m 04.11.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 up...podnoszę bo bardzo interesujacy temacik mdzelewscy popieram Twoje watpliwości -przeciez dach nie kosztuje 2.000zł -a patrzeć na ta zielenine-fuj,fuj-i to w warunkach nie zalesionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRYŚ 04.11.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Jak dachówka porośnie czymś zielonym, to należy wziąć opryskiwacz, kupić małą buteleczkę Roundupu (nieselektywny środek na chwasty) i spryskać, po kilku dniach po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 04.11.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Mozna tez użyc cos takiego: http://www.moj-dom.com.pl/images/max112.jpg Cena 15 zł za 20 litrów, wydajność - 1 litr / ok. 5 m2 powierzchni (w zależności od porowatości podłoża) Mozna o tym poczytac TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej - Chrząstawa 05.11.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Wczoraj porównałem Braas grecka brazowa sprzed roku i obecnie produkowaną - jest wyraźna różnica w powierzchni. Nowa powierzchnia jest wyraźnie bardziej błyszcząca, głądka, jakby pomalowana olejną.Po zmoczeniu starsza dachówka jest cała mokra, a nowa ma pojedyncze kropelki na sobie. Kolor w zasadzie ten sam, może deczko ceplejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 05.11.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Brysiu,Proponuję jednak używać chemikaliów zgodnie z ich przeznaczeniem. Roundup przeznaczony jest do zwalczania chwastów i tyle. Poza tym stymuluje korozję metalu. Uwaga na rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 06.11.2004 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-marek 08.11.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Mamy IBF bronz jest cudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 08.11.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 vardo Zdradź sekret co takiego budujesz? Bo przecież chyba to nie jest dom mieszkalny...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 08.11.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Witam, Przed polozeniem dachowki zastanawialem sie nad problemem porastania dachu mchem i glonami. Na forum znalazlem taka informacje i poszedlem dalej tym tropem. Dalej tzn wykorzystalem blache miedziana grubosci 0,6 mm. A w szczegolach wyglada to tak. Zwiazki cynku i miedzi maja wlasciwosci grzybo i roslinobojcze. Zatem kupilem arkusz blachy (ok 2 m2, ok 200 zl) miedzianej, pocialem go na paski szerokosci 3cm i dlugosci ok 15 cm. Przy montazu gasiorow na kalenicach dekarze przybijali te paski do laty kalenicowej w ten sposob ze paski leza w dolinie dachowki i wystaja ok 3 cm spod wlosia szczotki kalenicowej. Z dolu paskow nie widac. Padajacy deszcz tworzy i wymywa z blachy zwiazki miedzi ktore slywajac w dol osadzaja sie na powierzchni dachowki i opozniaja lub hamuja rozwoj glonow i mchu. Dotyczy to wprawdzie dolin i dolnych krawedzi dachowek, ale tam tez najbardziej gromadzi sie wilgoc i nastepuje wieksze porastanie. Paski miedzi zostaly ulozone na wszystkich polaciach dachu. Teraz po wykonaniu dach zmodyfikowalbym troche to rozwiazanie dajac od strony polnocnej i wschodniej nie tylko paski blachy miedzianej ale takze cynkowej. Pytania. Czy to zadziala? Zobaczymy za lat kilka. Inne pytanie. Czy dach w dolinach nie pokryje sie zielenia patyny miedzi?, Raczej nie ale zobaczymy za lat kilka. Natomiast jesli jest taka obawa to moza wykorzystac blache cynkowa zamiast miedzianej (poza tym bkacha ta jest tansza). Ale nawet jak dach sie zazieleni nie zamierzam sie zbytnio tym przejmowac. Dachowka: Braas, ceglasta, Celtycka, Lumino. PS. Zrodlem informacji o rozwiazaniu wz wykorzystaniem blachy cynkowej jest Vardo - patrz dwa posty wyzej . Informacja zatoczyla kolo i wrocila do zrodel . Ale VARDO szuka srodka na zielenienie dachu. Ot przewrotnosc ludzkiej natury Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 08.11.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 08.11.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 08.11.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 vardo To nie da się ukryć, że budujesz jeden z ciekawszych projektów jakie widziałem. Jak już będzie po, to chyba będziesz musiał kupić gatarrrę i śpiewać serenady Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 08.11.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Wychodze z zalozenia skoro ludzie pytaja o cos bo nie wiedza to ja doradzam bo wiem.Dziwi mnie jednak ze taki rodzaj postepowania czyli dzielenia sie tym co wiemy jest nazywane przewrotnoscia ludzkiej natury Witam ponownie, Co do "przewrotnosci" to bylo w formie zartobliwej. Jezeli urazilem to przepraszam. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 08.11.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 28.11.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 28.11.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 Vardo, a ile to cudo kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 28.11.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 08.01.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Zrobiłem poniżej fotki dachówek: - pierwsza po lewej jest „nowej generacji” dachówka betonowa, jak pocieramy ręką jest śliska (bardziej niż ceramika anagobowana), błyszczy się, to taka glazurowana w wersji betonowej dla ubogich, dokładnie jest to nowy Brass (podobno nigdzie jej nie ma, a ja ją mam w domku) Hej Mdzalewscy - wyciagam Twoj stary wątek bo mnie ciekawi czy i co juz wybrałeś. Poza tym czy to o czym piszesz powyżej to ma jakąś nazwę? Lumino? Lumino2? Będę wdzięczny za wskazówki. Pozdrawiam - KaiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts