raxal 09.08.2002 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Jak długo trzeba polewać strop przy obecnej pogodzie tzn.20-23stponie C. Ile dni i ile razy dziennie, jeśli nie będzie padać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2002 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Ja podlewałem wieczorem bardzo obficie ( tak że przeciekał ) przez 8 dni. Potem były przelotne opady. Podobno są magicy którzy twierdzą, że można kontynuowac budowę po trzech dniach nie obciążając zbytnio stropu materiałem. Ja jednak nie zdecydowałem się na taką próbę i ekipa weszła po trzech tygodniach. ( podobno B 25 wiąże w 100 % po 28 dniach ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 09.08.2002 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Pielęgnacja betonu nie musi polegać na polewaniu go zimną wodą, bo to niestety może mu zaszkodzić. Albo warto polewać ciepłą (ale skąd ją wziąć) albo po stwardnieniu zlać go mocno i nakryć materiałem trzymającym wilgoć. Może być folia albo maty jutowe - i patrz czy nie wysycha. Najważniejsze są pierwsze 72 godziny od wylania, ale nie zaszkodzi utrzymywać wilgoć przez 7 dni. Po 28 dniach beton winien osiągnąć wytrzymałośc normową, ale prawdą jest, że po 3 dniach osiąga 50 % wytrzymałości normowej. Wtedy możesz go obciążać, bo z góry go nie uszkodzisz, a od dołu podpierają stemple. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 09.08.2002 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 dlaczego zimna woda może zaszkodzić a ciepła nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 09.08.2002 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 przy tak cienkiej płytce jaką jest płytka stropowa jest tak mała bezwładność cieplna,że nie powinno to mieć znaczenia-jeżeli to jest powodem.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts