Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domek narzędziowy- sprawdzenie założeń

chmieuzg

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar zbudować lekki domek narzędziowy o wymiarach 6,25m x 3,75m.

Konstrukcja:

12 słupów 10x10 wys. 200. Po między słupami po obrysie belka 10x10.

U góry belka typu murłata 10x10 łącząca słupy.

Krokwie 6x12 co 70cm opierające się na murłacie.

Podłoga z legarów 6x10 w formie kratownicy co 60cm. na to OSB3 22mm. Podłoga będzie przymocowana znajdującej się pomiędzy słupami i podparta dodatkowo na środku w 4 miejscach na bloczkach leżących na ziemi.

Słupy będą opierały się na słupkach betonowych 30x30x80 i będą zamocowane w zabetonowanych kotwach.

Dach:

Na krokwiach kontrłaty 2,5x5 i łaty 4x5. Na to blacha trapezowa. Kąt dachu to 30%. Z jednej strony będzie przewieszony o 40 cm z drugiej o 100 cm. Z tej strony co będzie 100 dwa skrajne legary będą dodatkowo połączone ze slupami pod katem 30 st

Elewacja:

Pomiędzy słupami dodatkowe słupki co 60cm o wymiarach 4x10 a do nich od zewnątrz boazeria 20mm.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Proszę o weryfikację czy grubości, rozstaw drewna jest ok. Chcę aby konstrukcja była trwała ale jednocześnie nie chcę z czymś przesadzić.

Wymiar jest dobrany jakbym kiedyś chciał w środku dodać OSB.

• 2 weeks później...

Konstruktorem nie jestem i nie chcę wypowiadać się, że na 100% wszystko będzie dobrze. Widziałem w necie nie jeden podobny temat i tam używali podobnych grubości materiałów. Nie widziałem odzewu, że komuś coś się zawaliło więc pewnie będzie OK. Ja z doświadczenia powiem Ci o konieczności dawania porządnych śrub. Ja robiłem u siebie drewutnię według tego projektu:

https://www.houseloves.com/blog/2017/8/9/jak-zbudowac-drewutnie

Śruby i grubości materiału użyłem takie same. Z poszyciem dachu trochę zmieniałem, bo oni robili dach z podbitki płaski i dopiero później dawali spadek i dachówkę. Ja od razu zrobiłem spadek z podbitki i na to gont. Przeżyło zimę i wiatry mocne więc jest chyba OK.