Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trudno jest im coś zarzucić chociaż okno wygląda dość "kontrowersyjnie" ze stałym i ruchomym skrzydłem.

http://www.e-izolacje.pl/a/prawidlowe-docieplenie-okna-4892.html

Ale z tego artykułu ważne jest jedno zdanie

"Prawidłowy montaż okien i docieplenie ramy powodują nie tylko poprawę właściwości cieplnych takiego połączenia, czyli zmniejszenie mostka termicznego, ale przyczyniają się także do utrzymania niskiej wilgotności względnej na powierzchni połączenia"

Wg mnie masz podstawę do reklamacji. Okno jest źle wymierzone (zakładam że robił to sprzedawca), a Ty jako konsument masz prawo się na tym nie znać i oczekiwać że zrobi to dobrze.

Pisemnie zgłoś reklamację (za potwierdzeniem), pewnie odpowiedź będzie negatywna więc po tym idziesz do lokalnego rzecznika praw konsumenta i nie odpuszczasz.

Zapewne koledzy reprezentujący branże za chwilę napiszą że to bzdura itp, ale zrób jak piszę.

Co do której części swojej wypowiedzi masz obawy ? Mam w końcu chwilę przed komputerem, to mogę "wyrazić się" szerzej:

Proponujesz właściwą drogę prawną. Z tego samego tematu założonego na fb wiadomo jednak, że sprawa już jest w sądzie i rzeczoznawcy ze strony wykonawcy nie potwierdzili zdania Inwestorki. Tam też jej więcej zdjęć na których faktycznie widać fuszerkę (odwodnienia poniżej parapetu).

Natomiast co hasła "okno za duże do otworu":

1. Technicznie cała rama może być schowana i nie jest to wada, a zaleta (wyżej już wspomniano).

2. Okno mniejsze zapewne byłoby odebrane jako "za małe" w stosunku do luzów w środku.

3. To z kolei mogłoby rodzić obiekcje co do obróbki wewnątrz i wytykanie tzw. rozglifień i luzów pomiędzy parapetem a oknem.

4. Można tego uniknąć dają poszerzenia DOOKOŁA okna, ale to z kolei negatywnie wypłynie na szczelność (poszerzenia łączone pod kątem prostym nie są ok)

5. Błąd "na dole" zapewne polegał na pomiarze nieuwzględniającym wymiarów zewnętrznych, szczególnie parapetów z płytki, które w starym drewnianym oknie wchodziły wyżej, w wycięcie okna.

6. Można było zamówić nowy parapet wewnętrzny lub próbować przemontowywać stary (i podjąć ryzyko, że się rozpadnie). To są oczywiście dodatkowe prace za które montażyście należy się wynagrodzenie.

7. Podobnie jak bardziej fachowce obróbki wewnątrz w przypadku mniejszych okien. Realne do zrobienia przy jakimś dwukrotnie większym nakładzie pracy.

8. W końcu można w tej chwili wymienić parapety zewnętrzne montując je właściwie.

Całość to brak doświadczenia osoby wymiarującej i/lub doradzającej w salonie. Z tej roboty jak i "kompozycji" okien bije taniość.

Z tego samego tematu założonego na fb wiadomo jednak, że sprawa już jest w sądzie i rzeczoznawcy ze strony wykonawcy nie potwierdzili zdania Inwestorki.

Jedynym rzeczoznawca który może potwierdzę fachowość lub jej brak jest biegły powołany przez sąd. Z Twojego wpisu rozumiem że na razie mowa o rzeczoznawcy opłaconym przez wykonawcę (zerowa moc dowodowa).

Rozumiem argumenty o których piszesz, jednak zabrakło tu jednej rzeczy - ustaleń między stronami co do takiego a nie innego montażu (a raczej wariantów montazu/wymiarów okna). Gdyby wykonawca miał głowę i doświadczenie to odpowiednio by się zabezpieczył przed ewentualnymi roszczeniami klienta. Wg mnie konsument z dobrym prawnikiem powinien wygrać w sądzie.

Ze zdjęcia tu zamieszczonego widać że odwodnienia są dobrze powyżej parapetu.

Dla mnie okno jest za wysokie, bo na górze nie tylko rama jest zasłonięta ale i szyba.

W jednej z grup okiennych na portalu społecznościowym jest więcej fot.

Z tej perspektywy nie widać wyraźnie, ale myślę że "szyba" się licuje z ociepleniem. Gdyby tak nie było to zapewne wstawili by to okno poniżej parapetu, tak jak pozostałe.