Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie plyt PIR do posadzki

Regius

Recommended Posts

Cześć,

Potrzebuję szybkiej porady w kwestii klejenia płyt PIR do posadzki / stropu nad garażem (taras nad garażem).

Chciałem przykleić płyty do posadzki, żeby przy wykonywaniu warstwy dociskowej ze zbrojonego jastrychu nie było problemów z wykonaniem warstwy spadkowej (chciałem wykorzystać listwy tynkarskie lub prowadnice do wylewek).

Wolałbym uniknąć stosowania kleju poliuretanowego w piance (boje się, że będzie mi wypychać płyty - wymiary płyt to około 1,2x3m).

Czy płyty PIR można kleić do podłoża przy pomocy zwykłego kleju cementowego do styropianu?

Dzięki @Cezary.

Żałuję, że nie przeczytałem Twojej odpowiedzi w piątek wieczorem, ponieważ w sobotę poukładałem płyty bez klejenia do posadzki (tylko wąskie przestrzenie między izolacją ścianek attykowych są uzupełnione pianą) i przez to jedna z płyt nie dolega ściśle do podłoża - musiała być jakaś nierówność (mam nadzieję, że warstwa dociskowa ją "dociśnie").

Jeśli chodzi o rodzaj, to jest to najprawdopodobniej płyta "AGRO" (taki opis był na paczce, ale musiałbym zweryfikować z jakimś kodem na samej płycie) - taka akurat była dostępna w II gatunku dla grubości, którą potrzebowałem (mankamentem są drobne pęcherze/zagięcia na laminacie z obu stron płyty).