Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknący monolit - szpary w kształtkach wieńcowych

Recommended Posts

Witam. Jestem tydzień po zalaniu monolitu nad piwnicą. Po ulewach przychodzę na działkę, zaglądam do piwnicy i co widzę? Mokre ściany w narożnikach, czasami na samym środku place wilgoci.

1.jpg

2.jpg

Wpierw ogarnął mnie strach, jak to się stało że monolit cieknie? Źle zagęszczony, raki? Ale zacząłem dochodzić i okazało się że to raczej przez kształtki wieńcowe, które nie mają fug pionowych. Zaprawa dawana była tylko poziomo, nie wiem czy dla wygody majstra, czy tak się robi. Także dolne łączenia są na tyle wąskie że nie zapełniły się betonem z gruszki. Można wsadzić tam spokojnie drut. I teraz pytanie. Czy to jest powód do obaw, czy uszczelnić to czymś przed izolacją termiczną żeby nie było mostków, nie wiało? Pianka, zaprawa cementowa, silikon?? Czy nie przejmować się tym?

3.jpg

4.jpg

5.jpg

To normalne, że cieknie monolit, gdyby nie ciekł to nikt nie stosowalby już warstwy przeciwodnej na dachu. Ja mam stropodach z betonu W8 B25 i zanim, położona została papą, to po deszczach i tak ciekło w kilku miejscach.

Mam nadzieję, że nie będzie mi ciekło już po polozonej papie, jak nadejdą spore ulewy ;)

Wyluzuj bo na zawał zjedziesz zanim to wybudujesz. Jak przez strop się przeleje tez tragedii nie ma - tak na przyszłość.

Wiesz jaką mam ekipę i jakiego kierownika wiec moje obawy mogą być zasadne ;)

Czy te dziury nie będą mostkami termicznymi? Staram się robić szczelna piwnicę, dobrze odizolowaną a się okazuje że mam takie szpary. Równie dobrze mógłbym mieć te szpary przy oknach czy w spoinach bloczków i liczyć na to że po ociepleniu znikną. Myślę że od strony zewnętrznej to się zafuguje, bo i tak muszą poprawić fugi w murze.

Czy te dziury nie będą mostkami termicznymi? Staram się robić szczelna piwnicę, dobrze odizolowaną a się okazuje że mam takie szpary. Równie dobrze mógłbym mieć te szpary przy oknach czy w spoinach bloczków i liczyć na to że po ociepleniu znikną. Myślę że od strony zewnętrznej to się zafuguje, bo i tak muszą poprawić fugi w murze.

Nie chce Cie martwić, ale materiał z którego masz piwnice to jeden wielki mostek termiczny :D Szczelność piwnicy zapewni izolacja przeciwwodna, a szczelność termiczną styropian.

Naprawdę trochę wyluzuj bo się wykonczysz. Wiem co mówię.

• 4 weeks później...

Czy w takim razie jakbym chciał zamontować rolety zewnętrzne w oknach piwnicznych to jest sens robić to w ciepły sposób, skoro wszędzie i tak beton jest?

W przypadku rolet na parterze (parter z bloczka komórkowego) mam zamiar zamontować okna z poszerzonymi ramami na górze, do których będzie mocowana skrzynka rolety. Jest to ponoć jedno z najlepszych rozwiązań. Nadproża chciałbym dać z betonu komórkowego.