Franka16 17.05.2019 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 (edytowane) Mam dylemat. Tak się złożyło, że buduję na raty. Pierwszą część wybudowałam dwa lata temu, teraz jest burzona stara część przylegająca do nowej i będzie budowana nowa na jej miejsce. Posadzka w nowej części ma izolację 12 cm styropianu + przygotowanie pod ogrzewanie podłogowe (rury są już położone i zalane). Dopiero teraz dotarło do mnie, że 12 cm to jest mało ale nie zmienię tego co zostało już zrobione. Pytanie jest, czy w nowej części jest sens kłaść grubszą warstwę styropianu (teraz kładłabym ze 24 cm) czy nic to nie da.Obie części mają po tyle samo - po ok. 50 m, obie są na parterze (dom parterowy, bez użytkowego poddasza). Może ktoś mądry mi coś podpowie. Edytowane 17 Maja 2019 przez Franka16 literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franka16 19.05.2019 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Tak się przypomnę z rana, może ktoś zabierze głos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 19.05.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Zawsze możesz zrobić więcej na drugiej części lepiej, a tą pierwszą zostawić tak jak jest i odżałować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franka16 19.05.2019 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Jasne, że mogę, pytanie czy ma to sens.Więcej styropianu kosztuje a nie wiem co da ta grubsza warstwa tylko w jednej części. Woda w rurach ogrzewania podłogowego będzie musiała zostać podgrzana do temperatury odpowiedniej do ogrzania części zimniejszej, z cieńszą warstwą styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 26.05.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 Przeliczysz straty z obu części i potrzebną moc ogrzewania. Jak na nowej części moc wyjdzie ci mniejsza, to rozmieścisz nieco rzadziej rurki ogrzewania podłogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.05.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 Pytanie jest, czy w nowej części jest sens kłaść grubszą warstwę styropianu (teraz kładłabym ze 24 cm) czy nic to nie da.kładź i sie nie zastanawiaj, oczywiście, ze da. w tej części będziesz miał mniejsze straty ciepła do podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts