Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja - dom 90m2

Recommended Posts

Założę oddzielny temat, żeby nie przekopywać przez 10 innych wątków w temacie zbiorczym.

Zleciłem nowy projekt po tym jak poprzedni został skrytykowany.

projekt instalacji_10.jpg

projekt instalacji_11.jpg

Wstępnie reku ma być na nieogrzewanym poddaszu, ale zabrałem się za wiercenie otworów w stropie i stwierdziłem ze nie idzie to źle i nie ma z tym większego problemu, wiec może przerzucić całość do pomieszczenia poniżej; od biedy znalazło by się tam miejsce.

Myślę ze była by większa wygoda jak i mniejsze obawy że mi zamarznie w czasie zimy.

Rury o przekroju 50 mają być od góry przykryte 20cm wełny(w stropie jest juz 16cm).

Do tego szukam jakiegoś nieskomplikowanego reku.

Dobrze zebym nie musiał tam grzebać co drugi dzień i wzywać serwisantów(coś tam poczytałem, ale może ktoś podzieli się jakaś nowa porcją informacji).

Tak do 5k znalazłoby się coś?

Jak to widziecie?

• 3 weeks później...

Witam,

Sprawdzone rekuperatory posiada w swojej ofercie marka Junkers-Bosch. Nasz rekuperator Bosch Vent 5000 C cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90%. Pozwala to na oszczędności kosztów ogrzewania oraz przez cały czas dostarcza świeże powietrze do budynku. Dzięki wbudowanemu obejściu (By-pass) mamy możliwość nawiewania chłodniejszego powietrza wieczorami w sezonie letnim w celu ochłodzenia pomieszczenia. Rekuperator może być sterowany za pomocą bezprzewodowego pilota RCV. Regulację rekuperatora i modyfikacje własnego programu pracy sytemu wentylacyjnego można wykonać przy pomocy komputera, na którym zainstalowany jest program „Configuration Tool”. Urządzenie dostępne jest w trzech rozmiarach odpowiadających nominalnemu przepływowi: 140 m³/h, 230 m³/h oraz 350 m³/h. Więcej informacji o centrali wentylacyjnej Bosch Vent 5000 C można znaleźć na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/bosch-vent-5000-c.html. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810.

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch