Tedisan 19.05.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 (edytowane) Dzień dobry! Chciałbym znać Wasze zdanie na temat ocieplenia sufitu na poddaszu domu z dachem dwuspadowym, Biorę się za remont łazienki na piętrze wraz z wymianą warstwy ocieplenia w krokwiach i na suficie i mam pewne pytania: 1) Jeśli dach jest odeskowany (z papą), konieczna jest dylatacja między wewnętrzną stroną deskowania a wełną mineralną między krokwiami? Jeśli tak, czy sznurek w odległości ~3 cm wystarczy? Oraz czy nie powinna to być membrana dylatowana od deskowania? 2) Wysokość pomieszczenia, od podłogi do jętki wynosi 248 cm, nie chciałbym tego bardzo zmniejszać, myślałem nawet o odsłonięciu jętek i umieszczeniu izolacji ponad nimi,czy możecie podsunąć swoje pomysły na izolację tego? Ja rozważam dwie opcje: a) od góry- między jętkami- wypełnienie wełną mineralną - nakręcenie na jętki od dołu płyt PIR 40 mm - folia paroizolacyjna- profile CD 60 - płyta gk b) jętki pozostawione- nad nimi płyty PIR XX mm + wełna mineralna? między jętkami przykręcone pasy płyty (na pewnie drewniane dystanse) momalowane na biało, jętki wyszlifowane, zabejcowane Jak byście to rozwiązali przy obu opcjach- odcięcie płytą gk nie obniżając za bardzo pomieszczenia oraz pozostawienie jętek na wierzchu? I jeszcze jedna ważna uwaga, czy jak zaimpregunję jętki, nie zaszkodzi im obecność w toalecie? Pozdrawiam! Edytowane 19 Maja 2019 przez Tedisan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedisan 20.05.2019 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Podbijam <><><> Czy ktokolwiek pozostawił jętki w łazience? Jak to zrobiliście? Czy wilgoć ich nie zabije? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.05.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Dzień dobry! Chciałbym znać Wasze zdanie na temat ocieplenia sufitu na poddaszu domu z dachem dwuspadowym, Biorę się za remont łazienki na piętrze wraz z wymianą warstwy ocieplenia w krokwiach i na suficie i mam pewne pytania: 1) Jeśli dach jest odeskowany (z papą), konieczna jest dylatacja między wewnętrzną stroną deskowania a wełną mineralną między krokwiami? Jeśli tak, czy sznurek w odległości ~3 cm wystarczy? Oraz czy nie powinna to być membrana dylatowana od deskowania? 2) Wysokość pomieszczenia, od podłogi do jętki wynosi 248 cm, nie chciałbym tego bardzo zmniejszać, myślałem nawet o odsłonięciu jętek i umieszczeniu izolacji ponad nimi,czy możecie podsunąć swoje pomysły na izolację tego? Ja rozważam dwie opcje: a) od góry- między jętkami- wypełnienie wełną mineralną - nakręcenie na jętki od dołu płyt PIR 40 mm - folia paroizolacyjna- profile CD 60 - płyta gk b) jętki pozostawione- nad nimi płyty PIR XX mm + wełna mineralna? między jętkami przykręcone pasy płyty (na pewnie drewniane dystanse) momalowane na biało, jętki wyszlifowane, zabejcowane Jak byście to rozwiązali przy obu opcjach- odcięcie płytą gk nie obniżając za bardzo pomieszczenia oraz pozostawienie jętek na wierzchu? I jeszcze jedna ważna uwaga, czy jak zaimpregunję jętki, nie zaszkodzi im obecność w toalecie? Pozdrawiam! 1. Sznurek będzie wystarczający. Grubość szczeliny powinna być nie mniejsza niż 3-6cm . Nalezy też pamiętac o zapewnieniu otworów lotowych podbitce okapu i wylotowych w kalenicy lub kratki wentylacyjne w ścianach szczytowych 2. izolację możesz dac między jętkami i na jętki a od spodu przy zabudowie płyt gk w łazience folia paroziolacyjna. W ten sposób ochronisz jętki przed nadmiarem wilgoci a izolacja również spełni swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 22.05.2019 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 A ja o tych wszystkich izolacjach nie wiedziałem i w łazience zrobiłem tak, po kolei od dołu:1. Jętka2. Deska bez pióra i wpustu3. Płyta HDF brązowa4. Ekofiber 40 cm5. Krokwie6. Membrana paroprzepuszczalna7. Kontrłaty8. Łaty9. BlachaCo zauważyłem, to skapła mi kropla żywicy na brodzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedisan 23.05.2019 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 24.05.2019 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Chciałem tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz. U mnie ściana jest otwarta dyfuzyjnie. Jak zaświeci słońce to kondensat teoretycznie odparowuje bo ekofiber na to pozwala. Mając wełnę czy PUR dałbym paroizolację zgodnie ze sztuką budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts