Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaski, jednospadowy czy dwuspadowy? Koszty

blitzkrieg

Recommended Posts

Cześć,

Projekt Marcin D23

Mam zamiar zbudować mały jednorodzinny budynek z betonu komórkowego - jak niżej - z tym, że sypialnia nr 5 powiększy salon. Powierzchnia zabudowy zaledwie 64,86 m2. Więcej miejsca, nie wchodząc w szczegóły, nie potrzebuję. Będzie "ciepła" płyta fundamentowa, rekuperator, ogrzewanie gazowe. I teraz pytanie. Jaki rodzaj dachu dałby mi w budowie najwięcej oszczędności? I mniej więcej jakie to mogą być pieniądze? Dwuspadowy w projekcie mierzy 113,63m2. Czytałem na KB, żeby liczyć się z ceną około 40 tysięcy za dwuspadowy. Co doradzicie? Czy na płaskim lub jednospadowym, ale dobrze ocieplonym, jestem w stanie zejść coś z ceny?

resize$860-860-1,f$bw.jpg

Edytowane przez blitzkrieg

To zależy między innymi jakie chcesz zastosować pokrycie dachu ponieważ ceny za 1 m2 pokrycia są bardzo różne.

Np. jeśli na dachu ze spadkiem zastosujesz dachówkę ceramiczną to będzie to cena dużo większa niż np taniej papy lub gontu bitumicznego.

Generalnie dach płaski z papą powinien być tańszy od dwuspadowego z dachówką.

Ale też nie jest to reguła bo można kupić bardzo dobrą i drogą papę na dach płaski a także tanią blachę na dach dwuspadowy.

Usługa dekarska pokrycia dachu dwuspadowego będzie zawsze dużo droższa od usługi pokrycia dachu płaskiego papą.

My tu mówimy o płaskim drewnianym czy?

drewniany plaski.jpg

Na stronie Mipikon znalazłem coś takiego:

"Dach płaski, tani dom 50 m2 (8,5 x 6,0 m) – konstrukcja drewniana

pokrycie blacha trapezowa Plannja t20 poliester mat 25,39 zł/m2, razem 1’294,89 zł

obróbki blacharskie 15 m2, 6 arkuszy po 83,03 zł/arkusz, razem 498,18 zł

rynny, rury spustowe i dodatki (plastikowe): 307,56 zł

łaty 23,5 x 50 mm 1,70 zł/mb, razem: 183,6 zł

kontrłaty 23,5 x 50mm 1,70zł/mb, razem: 185,64 zł

folia paroprzepuszczalna (membrana dachowa) 3,99 zł/m2, razem: 263,34 zł

konstrukcja:

– belki drewniane z drewna litego konstrukcyjnego suszonego i struganego C24,

26 sztuk długości 4,2 m, przekrój 45×120 mm, ułożone co 50 cm, 9,89 zł/mb, razem: 1079,99 zł

– płyta osb3 wymiary 1,25 x 2,5 m gr 22 mm, razem: 1’158,04 zł

izolacja z wełny mineralnej 25 cm l=0,035 W/mK, 35,38 zł/m2, razem: 1’812,87 zł

folia paroizolacyjna gr 0,2 mm 1,1 zł/m2, razem: 110 zł

taśmy klejące dwustronne oraz srebrne: ok. 200,00 zł

profile do kartongipsu (profile, wieszaki, wkręty), razem: 529,57 zł

płyta kartonowo-gipsowa zielona (impregnowana) wymiary 1,2×2,6m, 17 sztuk po 24,44 zł/szt, razem: 415,48 zł

Całkowity koszt materiałów na dach: 8’039,16 zł

Do tej kwoty należy doliczyć robociznę w kwocie około 80-100%, czyli całkowity koszt dachu taniego domu powinien zamknąć się w granicach 16 tys. złotych."

http://www.mipikon.com/pl/jak-zbudowac-tani-dach/

Tylko pojęcia nie mam z którego roku są to wyliczenia.

To ma ręce i nogi? :)