mikas4 19.05.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Mam studnie głębinową wykopaną w marcu. Od tego czasu wypompowywałem z niej około 25m wody.Problem jest z nachodzeniem wody, bo jest jej 6l na minutę. Po wykopaniu studni i próbnym pompowaniu studniarz powiedział że wydajność studni to 20l/m ale powinno to się rozkręcić. Zresztą obok mam 5 sąsiadów którzy mają studnie na podobnej głębokości i mają pompy z wydajnością 50l/m i wody nigdy nie brakuje. Więc ja kupiłem taką samą. I jednak okazuje się że wody wyleci ze studni około 300l i jej brakuje. Jak poczekam z 10min i włączę pompę na maxymalny pobór to wyleci ze studni 20l wody. Jednak jak przykręcę ją zaworem i ustawie wylewanie na 6l na minutę (mam licznik wody) to tej wody nie brakuje i leci cały czas. Więc przy dużym ciśnieniu pompy która ma poboru 50l/m i 11 barów jak by coś przytykało studnie i wody nachodzi max 2l/m.Pompę powiesiłem dwa metry nad filtrami. Nawet na jakiś czas dałem ją niżej w filtry, 1m od dna i było jeszcze gorzej. Czy gdzieś robię błąd czy raczej nie ma szans na wodę.Dzwoniłem do studniarza i on się bardzo dziwił, był przekonany że tam było 20/l na minutę i kazał się pobawić z tą studnią jeszcze z miesiąc lub dwa.Dziwi mnie też fakt że nikt ze sąsiadów nie narzeka na brak wody.Woda też nie jest najlepszej jakości, jest cały czas biała, mętna i czuć ją metalem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247366-nowa-studnia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.05.2019 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Mam studnie głębinową wykopaną w marcu. Od tego czasu wypompowywałem z niej około 25m wody. Problem jest z nachodzeniem wody, bo jest jej 6l na minutę. Po wykopaniu studni i próbnym pompowaniu studniarz powiedział że wydajność studni to 20l/m ale powinno to się rozkręcić. Zresztą obok mam 5 sąsiadów którzy mają studnie na podobnej głębokości i mają pompy z wydajnością 50l/m i wody nigdy nie brakuje. Więc ja kupiłem taką samą. I jednak okazuje się że wody wyleci ze studni około 300l i jej brakuje. Jak poczekam z 10min i włączę pompę na maxymalny pobór to wyleci ze studni 20l wody. Jednak jak przykręcę ją zaworem i ustawie wylewanie na 6l na minutę (mam licznik wody) to tej wody nie brakuje i leci cały czas. Więc przy dużym ciśnieniu pompy która ma poboru 50l/m i 11 barów jak by coś przytykało studnie i wody nachodzi max 2l/m. Pompę powiesiłem dwa metry nad filtrami. Nawet na jakiś czas dałem ją niżej w filtry, 1m od dna i było jeszcze gorzej. Czy gdzieś robię błąd czy raczej nie ma szans na wodę. Dzwoniłem do studniarza i on się bardzo dziwił, był przekonany że tam było 20/l na minutę i kazał się pobawić z tą studnią jeszcze z miesiąc lub dwa. Dziwi mnie też fakt że nikt ze sąsiadów nie narzeka na brak wody. Woda też nie jest najlepszej jakości, jest cały czas biała, mętna i czuć ją metalem. A co Ci mial studniarz powiedziec: zle zrobilem panu studnie ale zapomnialem powiedziec? Poprawnie wykonana studnia dziala od dnia nastepnego i nie trzeba sie z nia bawic. Ewidentna fuszerka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247366-nowa-studnia/#findComment-7685269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.05.2019 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 A jakiej pojemności masz zbiornik hydroforowy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247366-nowa-studnia/#findComment-7685282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikas4 20.05.2019 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Na razie jadę bezpośrednio z pompy. Dziwi mnie tylko zachowanie tej studni, jak ustawie wolny pobór to idzie około 6l/m a przy max wydajności pompy 50l/m wydajność studni to max 2l/mOczywiście będę się domagał zwrotu pieniędzy, bo tak się umawialiśmy na początku że jak studnia będzie dobra to płacę całość, a jak nie to tylko część. I druga sprawa że dużo osób do około ma jednak wodę. Widać że ewidentnie nie trafili na warstwę wodonośną. Nawet dali 8m fitra Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247366-nowa-studnia/#findComment-7685431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts