Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników.

To pierwszy mój post na tym forum, szukałem podobnych tematów, ale jak wiadomo każdy dom i instalacja co jest inna. Dom 350 m2, koniec lat 80-tych, ściana pustak żużlobetonowy 30 cm i 12 cm styropianu grafitowego 0032, dach wełna 15 cm, sufity wełna 25 cm, strop nad piwnicą 12 cm grafitu, okna 2 szybowe Drutex . Podane grubości ocieplenia elewacji, stropu styropianem i dachu wełną będę robił na jeień 2019 r. Teraz palę śmieciuchem tekli 48 kw. Stara instalacja rury stalowe, 21 grzejników płytowych typu purmo. Zbiornik cwu 500 l (działalność agroturystyczna latem wynajmuję 4 pokoje. 4 osoby w rodzinie plus latem trzeba przyjąć średnio 10 osób w pokojach). Obecnie zużywam ok 40 mp drewna bukowego. W obliczeniach na „ciepło właściwe” wyszedł mi kocioł 30 – 34 kw. Szukam kotła na pellet plus zawór 4-drogowy z siłownikiem, czujnik pogodowy, pompa kotłowa na powrocie, do grzejników zamontuję termostaty grzejnikowe

Na chwilę obecną w grę wchodzą takie kotły:

Tekla DRACO D BIO 30 kw – podobno pali każdy pellet

Slimko 30 kW – bardzo chwalony na forach

GALMET GENESIS PLUS KPP 34 kW – pali każdy pellet, najtańszy ze wszystkich

Kostrzewa EEI Pellets 32kW – palnik ze zmienną geometrią pali wszystko najdroższy

Dziękuję za każdą radę, nie mam doświadczenia w tych sprawach, a chce wybrać dobrze, żebym mógł cieszyć się nowym kotłem i bezawaryjnym działaniem przez lata.

Pozdrawiam wszystkich.

https://forum.murator.pl/topic/247367-pomoc-w-doborze-kot%C5%82a-na-pellet-dom-350-m2-koniec-lat-80/

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te wyliczenia to przed ociepleniem czy po?Bo wg. tego co podajesz to wygląda ,że ponad 100w na metr a takie mają budynki bez ocieplenia.Kostrzewa może i zmieli wszystko ale w tanim pelecie jest więcej popiołu a tam w minibio wymiennik poziomy w drugim modelu ciulowe czyszczenie :( i zmienna geometria tutaj nic nie pomoże :) A pomyślałeś o PP kanałowej latem schłodzi zimą ogrzeje cenowo podobnie i też z dofinansowaniem . Wciskasz guzik ustawiasz temp.i pracuje bez twojej ingerencji oraz zaangażowania:) jak chcesz to programujesz wg. tego kiedy chcesz.
Kolego Barliniak, te wyliczenia to po dociepleniu, doradca z Kotłospawa twierdzi, że 25 kw spokojnie wyda, ale w obliczeniach wychodzi min 30. A czy mogę prosić o wyjaśnienie co to PP kanałowe? Edytowane przez inski
Ten Galmet wydaje się spoko. Dobra cena, sprawność 97%, podobno sterownik skonstruowany specjalnie dla niego. Waham się między nim, a Kotłospawem. Serwisant z Galmeta tłumaczył mi, że jak się używa czujnika pogodowego, to panel pkojowy jest zbędny, gdyż piec reaguje bezpośrednio na zmiany temperatur na zewnątrz i zbędne są nastawy wewnątrz, zwłaszcza jak się ma termostaty przy grzejnikach. Odradzał również sondę lambda, bo poprawnie działa tylko przez kilka, kilkanaście godzin, później ulega zakopceniu i przekłamuje odczyty.
A Ile masz tego popiołu w pelecie nawet tym najtańszym ,że trzeba go często czyścić?

Mtadeusz nie miałem na myśli ,że wyrzucasz ten popiół łopatami :) bo jest słabszy tylko ,że przy wymienniku poziomym zaraz spaliny idą do góry z temperaturą a co za tym idzie w komin zamiast w obieg grzewczy i przez to 2-3 razy częściej trzeba czyścić aby utrzymać "porządek" w piecu.No chyba ,że ci nie zależy na spalaniu i masz to gdzieś.Mam porównanie po 3 sezonach także jest różnica ,ale dostawca mnie uprzedzał przed zakupem ,że jest większa ilość popiołu. Wziąłem na próbę 3t i przy moim piecu średnio się to sprawdza dla mnie gra nie warta świeczki.Nie będę się kłócił o 300 stówki na sezon więcej wolę mniej zaglądać do pieca :)

Ten Galmet wydaje się spoko. Dobra cena, sprawność 97%, podobno sterownik skonstruowany specjalnie dla niego. Waham się między nim, a Kotłospawem. Serwisant z Galmeta tłumaczył mi, że jak się używa czujnika pogodowego, to panel pkojowy jest zbędny, gdyż piec reaguje bezpośrednio na zmiany temperatur na zewnątrz i zbędne są nastawy wewnątrz, zwłaszcza jak się ma termostaty przy grzejnikach. Odradzał również sondę lambda, bo poprawnie działa tylko przez kilka, kilkanaście godzin, później ulega zakopceniu i przekłamuje odczyty.

No tylko ten serwisant zapomniał Ci dodać ,że pogodówka spradza się najlepiej przy ogrzewaniu podłogowym.Co za tłuki :) aby tylko sprzedać i niech klient się martwi przecież nie odda klocka który waży 300kg;) Sprawność 97% tylko przy pierwszym odpale jak nowy na badaniu później licz 90-80 lub mniej to zależy jak go będziesz utrzymywał w czystości.Pod względem czyszczenia średnio ten galmet wypada.Zobacz na przekrój kociołka i wyobraź sobie czyszczenie to może przejrzysz na oczy bo sprzedawcy bazują na niewiedzy klientów.Co do PP to powietrzna pompa zwana klimatyzacją chodziło mi tu o kanałówkę ,ale bez wizytacji i rekonesansu u Ciebie w domu się nie obędzie.Doradztwo jest darmowe i nie zobowiązuje do zakupu.Także poszukaj kogoś w okolicy u siebie. Możesz przecież to rozłożyć na etapy instalując czy to kasety na pokój czy też jedna kaseta na dwa pokoje lub kanałowa klima z rozprowadzeniem na każde pomieszczenie.Takie rozwiązanie masz w sklepach np. w Lidlu :) PS. u mnie 10 kW nie ma co robić z 70 a jest przewidziany na 140 czyli połowę tego co Ty masz :) także ten gość z Kotłospawu celuje dobrze.

Edytowane przez Barliniak
Wychodzi tak duża moc, bo jest duże przewymiarowanie na cwu. Policz jeszcze raz dla wariantu tylko 4 osoby (bo tak jest zimą). Kociło powyżej 25kW to duży problem. I formalny (wyższe wymagania na pomieszczenie) i cenowy.
Korekta wyliczeń w ciepło właściwe. Źle wpisałem powierzchnię budynku 350 m2 z poddaszem liczyło mi ponad 450 m2 teraz mierzone po obrysie wyszło 351 m2 razem z poddaszem, Przy 4 osobach do cwu wychodzi moc kotła 22-24 kw. Jakieś sprawdzone modele w tej mocy?

Jeszcze takie cudo wpadło w oko: SAS BIO EFEKT 23 kW. Miał ktoś dosiadczenia z tym produktem?

Tak naprawdę chodzi tylko o 3 cechy w jednym kotle:

1. Łatwość czyszczenia

2. Trwały i wydajny palnik

3. Sterowanie potrafiące wycisnąć z palnika wszystko co najlepsze

Całe życie paliłem śmieciuchem, nie znam się na kotłach peletowych, nie mam czasu studiować literatury na ten temat (jeżeli takowa istnieje). Proszę więc o podzielenie się Waszym doświadczeniem w tym temacie.

Czy istnieje kocioł spełniający chociaż w 70-80% powyższe kryteria, cena w tym przypadku niech pozostanie w drugim planie i tak muszę brać kredyt...