Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będzie to Kostrzewa eei pellets 21 kw. Serwis i monter pod ręką, same dobre opinie od użytkowników.

Hehe 6 stron doradzania i kolega poleciał po reklamie. Masz jednak dużo pieniędzy jeśli pakujesz się w serwis Kostrzewy, powodzenia.

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hehe 6 stron doradzania i kolega poleciał po reklamie. Masz jednak dużo pieniędzy jeśli pakujesz się w serwis Kostrzewy, powodzenia.

Już sam zgłupiałem, ludzie chwalą kostrzewę. W mojej wiosce są ze 4 kotły kostrzewy i nie słyszałem o problemach. Najbardziej pasuje mi Slimpel 5-25. Straciłbym dotację, ale w moim przypadku ta dotacja to same kłopoty. Tylko 15%, a jeszcze zabiorą 18% podatku, a później kontrole. Materiały, okna spełniające normy czystego powietrza kosztują krocie, więc to skórka za wyprawkę. Coraz pewniejszy jestem, że sobie to odpuszczę.

Tak, są 4 kotły i jakoś się pali co nie? Zobacz na forach co piszą ludzie o Kostrzewie i ich serwisie, płatnych przeglądach i płatnym wszystkim. Jeśli na prawdę już mierzysz w tą cenę i jakość, to idź w Kotłospaw Slimko. Taki standardzik, palnik Kipi i sterowanie Pluma, niestety poziomy wymiennik (Kostrzewa również) ale bezszwowy i generalnie kocioł od początku stworzony pod pellet. Serwis zajebisty, Kuba Wroński, szef serwisu i nie tylko pomoże wszędzie i każdemu.

Panowie, a coś takiego: https://sklep.jarbud.opole.pl/pl/p/KOCIOL-Z-PODAJNIKIEM-KOLTON-BIO-PELLMAX-25kW-5-klasa-/25570?

Lokalna firma montująca kotły bardzo ten poleca, Palnik kipi, półautomatyczne czyszczenie, turbulator spalin pełniący funkcję czyszczenia. Tylko ta cena.

Myslę, że nadszedł czas na podsumowanie. W tej chwili nie interesują mnie dopłaty z Programu Czyste Powietrze i biorąc pod uwagę kwestie finansowe, bezobsługowość i łatwość w ustawieniach sterownika, Zastanawiam się nad Slimpelem i Ferroli. Wybrałbym już na 100% z tych dwóch, gdyby nie strach przed odległym (Kolega Puławiak ma tyle na głowie) serwisem. Z polskich produktów biorę pod uwagę Biawar Pellux 100 - za nim przemawia bardzo dobra obsługa serwisowa, sterownik pluma i mechanizmy czyszczące pionowy wymiennik, palnik i płomieniówki.
Myslę, że nadszedł czas na podsumowanie. W tej chwili nie interesują mnie dopłaty z Programu Czyste Powietrze i biorąc pod uwagę kwestie finansowe, bezobsługowość i łatwość w ustawieniach sterownika, Zastanawiam się nad Slimpelem i Ferroli. Wybrałbym już na 100% z tych dwóch, gdyby nie strach przed odległym (Kolega Puławiak ma tyle na głowie) serwisem. Z polskich produktów biorę pod uwagę Biawar Pellux 100 - za nim przemawia bardzo dobra obsługa serwisowa, sterownik pluma i mechanizmy czyszczące pionowy wymiennik, palnik i płomieniówki.

Ciepło się zrobiło i ruszyła teraz fala. Gwałtownie wystartowały montaże i teraz wszyscy chcą na gwałt.

Jak wali Ci dzisiejszy czas to zapodaj sobie jakąś koze za pincet zł, pakuj tam jej co wlezie. Na pewno będziesz miał ciepło..

Przepraszam ale z racji posiadanej inteligencji Polska musi dzielic się na A i B :D

Przykro mi, że jesteś z tej części B. Czytasz i nic nie kumasz. W d..pie mam ich pieniądze, a nie powietrze bez smogu. Masz coś do zarzucenia.pod względem ekologii, tym 3 kotłom, które wytypowałem. Gdyby interesowało mnie palenie w kozie, to zostałbym przy obecnym piecu i co 3 godziny schodził do kotłowni, żeby go nakarmić, a pożera 0.7mp drewna.

Na koniec wakacji będę miał certyfikat Ecodesigne na Slimpele :)

Innym na pewno się przyda, ja rezygnuje z dotacji. Dostanę 15%, zabiorą mi od tego podatek 18%. Majster wystawiając fakturę doliczy 23% za każdą usługę. Robiąc ocieplenie, wymieniając okna za materiały spełniające normy projektu zapłacę 70% więcej. To się opłaca tym, którym przysługuje ponad 50% dotacji, ale nie wiem skąd biorą się ludzie prawie nie mający dochodu, a robiący termomodernizację.

• 3 months później...

Witam wszystkich.

Chciałbym podziękować kolegom za wszelkie wskazówki, opinie i rady. Mój wybór to Biawar Pellux 100 30kw Touch, wybrałem go spośród innych moich typów ze względu na dostęp do serwisantów i części Piec kupiony i czeka na montaż. Podzielę się z Wami spostrzeżeniami i doświadczeniami po pewnym czasie użytkowania. Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Ja się obawiam, że za mały. Dom to dworek poniemiecki. Jedno skrzydło dostawiane na początku lat 80-tych, remont po pożarze na przełomie lat 80/90. Wszystko robione z tego co było dostępne, a nie było niczego ściany z pustaka żużlowego roboinego własnoręcznie na stole wibracyjnym, okna "na gazety", instalacja CO z rur stalowych itp, itd. Prognozuję, że przez cały rok pójdzie mi jakieś 8 ton pelletu czyli 8x800=6400zł, dotychczas wydawałem na drzewo 5500zł nie licząc mojej pracy przy rąbaniu, układaniu, wnoszeniu do piwnicy, a schodzenie do kotłowni co 3 godziny, wstawanie w nocy przy mrozach, wynoszenie popiołu wiadrami. KOSZMAR. Edytowane przez inski
Ja się obawiam, że za mały. Dom to dworek poniemiecki. Jedno skrzydło dostawiane na początku lat 80-tych, remont po pożarze na przełomie lat 80/90. Wszystko robione z tego co było dostępne, a nie było niczego ściany z pustaka żużlowego roboinego własnoręcznie na stole wibracyjnym, okna "na gazety", instalacja CO z rur stalowych itp, itd. Prognozuję, że przez cały rok pójdzie mi jakieś 8 ton pelletu czyli 8x800=6400zł, dotychczas wydawałem na drzewo 5500zł nie licząc mojej pracy przy rąbaniu, układaniu, wnoszeniu do piwnicy, a schodzenie do kotłowni co 3 godziny, wstawanie w nocy przy mrozach, wynoszenie popiołu wiadrami. KOSZMAR.

Że co,że za mały będzie ? Teraz tożeś pojechał po bandzie :) Podaj no mi namiary do tego doradcy co Cię taką ciężarówką uszczęśliwił do rozwożenia mebli w mieście.Jeśli masz 10 styro na ścianie to w uproszczeniu będzie zapotrzebowanie 70w/m2 .Czyli jak spadnie temperatura do -20 i tak będzie trzymało z tydzień to w 3trzeciej dobie Twoja chata będzie potrzebować ok.24kW a zapotrzebowanie liczy się dla średniej która jest dużo niższa i co się z tym wiąże mniejsze zapotrzebowanie na ciepło.Kuknij na mapę Polska jest podzielona chyba na 3 albo 4 strefy a mieszkasz chyba w drugiej .Dwudziestka piec z palcem ogarnęła by to wszystko bez zająknięcia przy wysokiej sprawności bez zasyfiania kotła.Pamiętaj ,że jest to urządzenie na paliwo stałe i najwyższą sprawność osiąga na wysokich temperaturach.Ta sama zasada co w aucie.Dlatego jeśli jeździsz krótkie trasy i po mieście nie kupuj smoka z dużym motorem czy "dizlem" i tym samym nie zakupuj większego pieca.