Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze kotła na pellet dom 350 m2 koniec lat 80

inski

Recommended Posts

W tym roku 15%. W 2020 30% -: trochę mniejsze zarobki będą na picie. Muszę jeszcze wyremontować dach, ocieplić elewację, wymienić z 10 okien, ocieplić pianką pur skosy dachowe na poddaszu użytkowym itp itd. Jak zacznę "szaleć" to na bank nie styknie kredytu. Biorę z BOŚ-u na 2,5% maksymalny kredyt dla beneficjentów "czystego powietrza". Tak to wygląda.

Z tą pianą różnie bywa też miałem pianować ,ale jak zobaczyłem,że potrafi pęknąć między krokwiami to z czasem mi przeszła ochota na pianę i mam ją tylko w kufelku :)

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mtdeusz
Bo w obecnym stanie na "ciepło właściwe" wychodzi mi kocioł 35-40 kw. Pellet kosztowałby mnie 10000-12000 PLN rocznie.

Ciepłem właściwym to się możesz podetrzeć co ty 1000m2 ogrzewasz?

he he he Ja też czasami nie odbieram - fajnie się mówi ale to ciezki kawałek chleba i czasem też trzeba mieć odrobinę czasu dla siebie - serwisanci kotłów też mają rodziny domy i różne inne zajęcia a już nie raz bywało że moi klienci nie mogli się do mnie dodzwonić to dzwonili do enecomu i odwrotnie coż zrobić takie życie. A czasami też jesteśmy w takich miejscach gdzie np nie ma zasięgu. A wszyscy by chcieli natychmiast. Czesto też montując urządzenia zostawiam np telefon w samochodzie bo inaczej nie byłbym w stanie pracować nic bym nie zrobił tylko wisiał na telefonie.

Daj mi certyfikat Lidii.

Tak o nich piszą:

"Wymiennik kotła ma wysoki uzysk cieplny który przekłada się na sprawność dochodzącą do 93%. Dzięki temu kocioł spełnia najnowsze normy klasy V i ecodesign-kwalifikują one urządzenie do lokalnych programów dofinansowań."

Nie jestem przedstawicielem Kozlusana. W praktyce mam w d. te certyfikaty, chodzi mi o dofinansowanie. Jak mam kocioł zgodny z programem, to mogę remontować chałupę i odzyskać parę klocków. Bez kotła z certyfikatami robię wszystko za swoję. Pytanie brzmi: czy Lidia to dobry kocioł?

Zamiast tej Lidii wolałbym Ferroli Biopellet. I tu certyfikat jest na pewno.

Cena kusi ,ale nic za friko nie ma.Gorsze czyszczenie i wyższy załadunek przy dodatkowym zbiorniku a nie zapomnij ,że autor tematu trochę pelletu przez sezon przewali.Inski zapytaj u źródła czy Lidka nadaje się na ekododatki.

Ale przy ferroli można również dodatkowy silos uzupełniający umieścić z boku tak jak to jest w lidi.

No szkoda ,że tylko ta opcja jest przy potworach 29/39kW przy 18/24 masz górne nadstawki.Zresztą system przedmuchu palnika jak by był taki dobry to inni producenci nie zawracali by sobie tyłka systemami mechanicznymi typu palec zgarniający,gilotyna, zapadka czy przedmuch kompresorem.

No szkoda ,że tylko ta opcja jest przy potworach 29/39kW przy 18/24 masz górne nadstawki.Zresztą system przedmuchu palnika jak by był taki dobry to inni producenci nie zawracali by sobie tyłka systemami mechanicznymi typu palec zgarniający,gilotyna, zapadka czy przedmuch kompresorem.

Taką opcję mozna zastosować praktycznie przy wszystkich modelach. Co do czyszczenia wydmuchem to się nawet spoko sprawdza taki zwykły wydmuch jest np przy redize i sobie świetnie radzi. W Lidli też jest zwykły wydmuch no "mechaniczne" też można to tak nazwać trzeba pójść i ręcznie odsunąć dno paleniska.

Edytowane przez Puławiak