Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plyta fundamentowa samorobka. Ile to trwa? :)

topek2000

Recommended Posts

Witajcie,

Probowalem sie przekopac przez monster-watek o plycie fundametowej. 700 podstron! :)

Ale chcialbym zapytac tych ktorzy sami, z rodzina, robili plyte fundamentowa.

Ile to trwa gdy pracuja 2-3 osoby?

Tydzien, dwa trzy? Ile czasu wam to zajelo?

Powiedzmy plyta o wymiarach 10x10m pod dom dwupietrowy.#

Pozdrawiam

topek

Zalezy ile godzin dziennie zamierzasz/mozesz pracowac. Ja z zona robie plyte 8.34x11.64. Ruszylismy 13.04 pracujemy cale weekendy i w tygodniu po pracy po 3 godziny w tym czasie mielismy 2 dni urlopu i 1 i 3 maja cale dni. Na dzien dzisiejszy mamy plyte wylozona folia wrzucone wience dookola i prety dolnej siatki wrzucone dodam ze ostatni tydzien nie robilismy po pracy przez deszcze . Moim zdaniem jezeli robicie to pierwszy raz i po pracy to przynajmiej te poltora miesiaca trzeba liczyc .

Pozdrawiam

A to bardzo zależy. Mi płytka 8x5 to tak ze 3 dni gdyby policzyć do kupy. Ale np. z instalacji to tylko kanalizacja bo reszta jest z budynku obok. Grunt nośny, czyli mniejsze wykopy. Zbrojenie zamówiłem już przygotowane (strzemiona, bo belki zrobiliśmy na miejscu). Samo układanie styroduru, zbrojenie, szalowanie i zalanie w 10 godzin ale byłem przygotowany na to, że nie będzie perfekcyjnie. Kolega wpadł na 1 dzień i to ten na który była zamówione grucha na 16. Gdyby nie jego pomoc to tę samą robotę robiłbym ze 3 dni albo i więcej.

Teraz robiłbym dłużej bo np. zrobiłbym chudziaka bo mimo starań XPS klawiszował no i jest miejsce na uziom.

Właśnie, uziom. Elektryk ma być pierwszym fachowcem na budowie.

• 5 years później...
Chylę czoła przed tobą. Formowanie i układanie betonu to ciężka praca, pomnożona x10, gdy wiele z tych czynności próbujesz wykonać samodzielnie. Jestem teraz na emeryturze i nie mogłem znaleźć pomocy (stara załoga też jest na emeryturze), której potrzebowałem w pracy domowej. Planowałem zamienić odsłonięte patio z kruszywa na takie samo, ale skończyło się na tym, że musiałem zrobić ładne patio z kostki brukowej, aby zrobić to bez pomocy i we własnym tempie. lol To było kilka lat temu mobdro . Edytowane przez mothanka