grv 20.05.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Cześć,Mam pytanie odnoście funkcji antilegionella. W trakcie dezynfekcji zbiornika piec grzeje wodę z temp. 89st.C. W tym czasie działa pompa cyrkulacji, więc gorąca woda ze zbiornika trafia do obiegu.Całość procesu trwa bardzo długo (kilka godzin), bo woda jest cały czas pompowana ze zbiornika.Mam obawy, czy taki sposób dezynfekcji jest poprawny i czy gorąca woda nie wpłynie na instalację zbudowaną z rur PP.Czy pompa cyrkulacji powinna działać w trakcie dezynfekcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.05.2019 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Pompa cyrkulacyjna powinna działać cały czas.temperatura chyba nie musi być aż taka wysoka ale chyba podajesz temperaturę grzania a nie temperaturę wody w zbiorniku i w obiegu.https://blue-fifty.com/pl/woda-bifipro-dezynfekcja-termiczna-wody/http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id480,legionella-w-instalacjach-cwu?print=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 20.05.2019 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Dzięki za odpowiedź!Tak - podaję temp. grzania, ale temp. wody wprowadzanej do obiegu jest też wysoka (pobierana z góry zasobnika).Termometr w górnej części zbiornika pokazuje ok. 85 st., a czujnik NTC poniżej połowy zbiornika ok. 60 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.05.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2015 r. poz. 1422 i z 2017 r. poz. 2285) § 120. 1. W budynkach, z wyjątkiem jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, w instalacji ciepłej wody powinien być zapewniony stały obieg wody,także na odcinkach przewodów o objętości wewnątrz przewodu powyżej 3 dm3 prowadzących do punktów czerpalnych.2. Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać uzyskanie w punktach czerpalnych wody o temperaturze nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C.2a. Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać przeprowadzanie ciągłej lub okresowej dezynfekcji metodą chemiczną lub fizyczną (w tym okresowe stosowanie metody dezynfekcji cieplnej), bez obniżania trwałości instalacji i zastosowanych w niej wyrobów. Dla przeprowadzenia dezynfekcji cieplnej niezbędne jest zapewnienie uzyskania w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 70C i nie wyższej niż 80C. Jeżeli w zasobniku następuje duże rozwarstwienie to należy ograniczyć temperaturę wody na wężownicy.Ja widać powyżej polskie przepisy nie narzucają konieczności robienia dezynfekcji termicznej. I przy instalacji "plastikowej" powoduje ona przyspieszone "starzenie" się rur. Należy też obowiązkowo przestrzegać max temperatury pracy w/w rur gdyż bardzo często podawana jest max temp dopuszczalna a ta zgodnie z PN może być tylko chwilowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 22.05.2019 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Jeżeli w zasobniku następuje duże rozwarstwienie to należy ograniczyć temperaturę wody na wężownicy. Wydaje mi się, że program dezynfekcji grzeje z maksymalną temperaturą i nie można jej ograniczyć na kotle. Grzanie CWU mam ustawione na 65st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts