meniu 20.05.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Dzień dobry.Mam mały dylemat. Szukam i czytam, ale nigdzie nie znalazłem konkretnych odpowiedzi (po za teoretycznymi wyliczeniami, spekulacjami). Pytanie brzmi: C.W.U. latem - grzać kotłem na pellet czy małą pompą ciepła? Już piszę i wyjaśniam dlaczego pytam.W tej chwili mam stary kocioł na węgiel. Grzeje on zimą dom i c.w.u. Latem kocioł jest wyłączony, za to c.w.u. mam z pompy ciepła ze zintegrowanym zbiornikiem 270l (ma wężownicę, więc zimą współpracuje z kotłem węglowym, ale elektronika pompy jest wyłączona). Wiem, że latem ciepła woda kosztuje mnie miesięcznie około 35 do 40zł (tyle prądu zużywa pompa ciepła). Przymierzam się teraz do wymiany starego kotła na kocioł na pellet. Wiem, że lepiej dla niego by było, jak by pracował cały rok (zimą c.o. i c.w.u., a latem tylko c.w.u.). Przynajmniej tak mówią producenci.No i teraz właśnie pytanie: wstawić nowy kocioł i używać go tylko zimą, a latem dalej c.w.u. z pompy ciepła, czy sprzedać pompę, kupić sam zbiornik i lecieć cały rok na pellecie?Ile wychodzi Wam sama c.w.u. latem z kotłów na pellet? (Prąd + opał). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 20.05.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Wielu w okresie letnim przechodzi na grzałkę w taniej taryfie np.G12W. Natomiast mając pompę do CWU i rachunek maks 40 pln na miesiąc to nie ma się nad czym zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.05.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Wielu w okresie letnim przechodzi na grzałkę w taniej taryfie np.G12W. Natomiast mając pompę do CWU i rachunek maks 40 pln na miesiąc to nie ma się nad czym zastanawiać. ?? Przecież 40zł przy PC to jakaś tragedia. za 40zł to mam prawie 150kWh w taniej czyli potrzeby byłby zaspokojone gdybym grzał tylko prądem z sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 21.05.2019 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 To proponujesz.żeby zrezygnował z tej PC do CWU bo Tobie wychodzi zużycie 150kwh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.05.2019 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Niech zostanie przy PC bo nic lepszego niema ale zużycie prądu jest duże jak na PC latem.Proponuję zastanowić się nad zużyciem CWU bo można na tym trochę szarpnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 21.05.2019 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Ja bym leciał na pelecie , kociołek nie zardzewieje a koszty też będą niskie ,pompę sprzedać , tania taryfa to dla szkotów bo jak mi sie zechce opluskać w drogiej taryfie to mam zimną wodę dla innych to takie katowanie się bez sensu ,ciepła woda ma być dostępna całą dobę ale każdy robi jak uważa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 21.05.2019 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 @meniu Taką używaną pompę ciepła sprzedaż co najwyżej "za grosze"... Sam demontaż też coś kosztuje. Jeśli jest miejsce w kotłowni, to niech lepiej pozostanie do czasu aż się rozleci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meniu 21.05.2019 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Dzięki za wszystkie sugestie i odpowiedzi. Sprawa wygląda tak, że jak jest lato, to nie chcę ograniczać dzieciom korzystania z prysznica i liczyć każdego litra (nie raz i trzy razy dziennie trzeba się opłukać w upały). Może i dużo wychodzi za prąd do c.w.u. ale właśnie zerkam w zapiski z lata 2018 (połowa maja - końcówka września) i pompa "pożarła" 270kWh (cały rok mam taryfę G11). Druga sprawa - o czym wspomniał kryzys - to co z kotłem na pellet latem. Nie będzie rdzewiał nie używany? Zawsze mam dwa razy w roku ten sam problem albo pompki od kotła nie chcą ruszyć jesienią i wszystko muszę rozbierać, albo muszę rozbierać pompę ciepła po zimie bo wszystko zastane, zakurzone i pół roku nie używane Może trzeba zostawiać wszystkie urządzenia na czuwaniu (podobno same się budzą co kilkanaście dni, żeby nie zastygnąć , a w trybie czuwania chyba nie biorą prądu tyle, żeby puścić mnie z torbami. Trzecia sprawa to właśnie sprzedaż pompy ciepła. Teraz jest jej czwarty letni sezon. To pompa Junkers- kosztowała ponad 7 tys wtedy. Jak mam oddać za grosze - jak piszecie - to chyba faktycznie szkoda. Miejsce w kotłowni jest, może stać (chociaż sam zbiornik na c.w.u. już bym powiesił na ścianie). Cholerka, nie wiem co myśleć Myślicie, że kocioł na pellet tylko do grzania wody latem zmieści się w tych 40zł miesięcznie (prąd+pellet)? Pewnie wyjdzie więcej, bo sam pellet chyba tyle będzie kosztował :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 24.05.2019 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Mając już PC pewnie próbowałbym połączyć pelaciaka z tą pompą.Zmieniłbym taryfę na G12W i pompę bym puścił w taniej taryfie.Kocioł by pracował w harmonogramie do wygrzewania bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.05.2019 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Druga sprawa - o czym wspomniał kryzys - to co z kotłem na pellet latem. Nie będzie rdzewiał nie używany? :| Jak jest zimny to wolniej koroduje niż jak jest ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.05.2019 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Jak jest zimny to wolniej koroduje niż jak jest ciepły odwrotnie. Latem przy dużej wilgotności na wymienniku potrafi wkraplać się woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.05.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Jeszcze inaczej... Stale warunki są korzystniejsze niż ciągłe przechodzenie przez punkt rosy , dla kotła to około 40/45°C . Więc albo powinien być utrzymywany zimny( co też nie jest do końca dobre) , albo non stop ciepły. Jak będzie przechodził przez punkt rosy to może zacząć się oklejać smołą. Ja grzałem co drugi dzień 500L , do dobrych 70° , kocioł wyłączałem jak miał 85° i wystarczało na dwa dni by nie zszedł po iżej 40° , ale....mam go obłożonego dodatkową warstwą 5cm wełny . Na zbiorniku mam +10cmwełny z boku i +20 cm od góry. U mnie peletu na CWU przez 5/6 miesięcy poza okresem grzewczym schodziło średnio 400kg (300zł) przy zużyciu 9m³ +/-1, na miesiąc , wody o temp 45°C na wyjściu ze zbiornika ( na kranie wiadomo wedle upodobań) dane z podlicznika przy zbiorniku. 5 osób.W zeszłym roku zamontowałem Pv i grzałkę 4,5kW by nie odpalać kotła latem. Słaby to przelicznik grzanie 1:1 , ale jest wygodniejsze i nie czuć zapachu z komina przy lampie na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.06.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Witam, Do podgrzanie ciepłej wody użytkowej warto zastanowić się nad zastosowaniem pompy ciepła typu powietrze-powietrze. Sprawdzone Pompy tego typu z rodziny Logather WPT posiada w swojej ofercie marka Buderus. Pompa może współpracować z innymi źródłami ciepła np. kotłem lub instalacją solarną poprzez wężownicę o dużej powierzchni wymiany ciepła znajdującej się w urządzeniu. Urządzenie cechuje się ciekawym wyglądem. Dzięki wykorzystaniu energii powietrza otoczenia urządzenie osiąga sprawność nawet do 430%. Do wyboru są cztery modele, z których trzy o pojemnościach 200 i 250 litrów pracują do temperatury powietrza 5°C, a czwarty model 270 nawet do -10°C. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronie internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/do-cieplej-wody/logatherm-wpt.html Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts