pro602 20.05.2019 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Witam. Mam 26lat ,Mieszkam w starym domu z lat 60/70 (murowany cegła +dachowka cementowa,dwuspadowy),nieocieplony,podpiwniczony. Poddasze nieuzytkowe 85m2 ,więźba płatwiowo-kleszczowa. W domu mieszkam z rodzicami i z bratem, właściciele to ja i brat. Posiadam narazię odłożone 120tys i Pytanie jest następujące ,czy warto nadbudować ten dom i dobudować osobne wejście,osobne media? Po prostu doprowadzić poddasze to twz. stanu surowego ( dobudowa klatki schodowej, wymiana konstrukcji dachowej z pokryciem,poprawienie fajer murów, wstawienie okien ,postawienie nowych kominów 2 plus jeden do osobnej kotłowni , legary plus osb na gorze bo na 1/3 to podsufitka drewniana.)Albo stawiać nowe obok np.projekt Z71eg( mały, zgrabny,prosta konstrukcja) bardzo mi sie podoba i mieści sie w warunkach.Chodzi mi o porównanie kosztów doprowadzenia tych dwóch wariantów do stanu surowego zamkniętego bo wiadomo koszt wykończenia będzie taki sam bo trzeba wszystko zrobić tu i tu(instalacje , tynki itd.) . Domyślam się że nadbudowa poddasza do stanu surowego zamkniętego wyjdzie taniej ale czy aż tak tanio niż budowa systemem gospodarczym nowego małego domu z71eg do stanu surowego zamkniętego (bo papiery i wykończenie koszt ten sam mniej więcej tu i tu). Chciałbym mieć poprostu w przyszłości swój własny mały prywatny kąt możliwie tanim sposobem nie budując 10lat.Ile może mnie wyjsc około taka nadbudowa a budowa? wiadomo urzędy ,papierologia i tu i tu. czy tak dużo zaoszczędze na nadbudowie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 20.05.2019 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Wg mnie lepiej nowy od poczatku. Po pierwsze dokładnie bedziesz wiedzisl co i jak, bez niespodzianek i nieprzewidzisnych kosztow. Po drugie i najwazniejsze to bedzie Twoj i tylko Twoj dom. Moze tersz jest wszystko spoko ale wiesz, jak przychodzi co do czego i w gre wchodzi kasa to pozniej wszystko jest mozliwe, wiem co mowie Co do kosztow to musisz sam policzyc materialy mniej wiecej i porownac, nikt niestety tego za Ciebie nie zrobi. Pamietaj tez ze rozbierajac caly dach i mieszkajac nizej musisz to robic szybko, sprawnie i w dobra pogode. To tez zajmie czas, a w tym czasie moze sie okazac ze zrobilbys fundamenty. Kolejna rzecz to wg mnie dwie nieruchomosci, niezaleznie w jakim stanie jest ten stary dom beda wiecej warte niz jedna wyremontowana. Ostatnia sprawa jaka przychodzi mi jeszcze do glowy to to ze nadbudowujac gore i remontujac dach polepszasz sytuacje mieszkaniowa reszty rodziny. Smialo sprobuj porownac koszty obydwu tematow tutaj na forum, zawsze ktos Ci podpowie ze to za tanio to za drogo, tego jeszcze brakuje. Na teraz nikt Ci nie powie co ostatecznie bedzie tansze. Ja swoje powiedzialem co wg mnie bedzie korzystniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miror 20.05.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Z71 Mieści się w warunkach twoich czy warunkach zabudowy? Bo musisz zorientować się czy i jakie dostaniesz warunki zabudowy i pozwolenie. Projekt jest mały więc wiele miejsca nie potrzebuje. Na budowę nowego domu bedziesz chwilę czekał w sensie papierologii. Dodatkowo policzyć trzeba przyłącza.Gdybyś zlecal większe roboty ekipom a mniejsze np. Wykonczeniowke robił sam to policz sobie max 2 tys za m2 podłogi do stanu deweloperskiego. Stan surowy ok. 80 tys strzelam dla tego projektu.A co do szczegółów to przemyśl ogrzewanie np. Pompą ciepła, ktora była by idealna dla tego domku zaoszczedzisz cenną powierzchnie z kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pro602 20.05.2019 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 (edytowane) Do nadbudowy tez trzeba czekać na pozwolenie,jeszcze inwentaryzacja,ocena stanu,indywidualny projekt....Z71 eg spełnia warunki planu zagospodarowania, w sumie zawsze można na początek parter wykończyć i zamieszkać. Coraz bardziej skłaniam ku nowemu:) lepiej może poczekać,dołożyć ,mieć spokój. Z czego teraz najtaniej ściany zewnętrzne? Edytowane 20 Maja 2019 przez pro602 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.05.2019 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Najtaniej chyba nieszlifowany pustak ceramiczny, ale lepiej buduj z betonu komórkowego, samorobnie to jest najwygodniej i najszybciej. Jeszcze lepsze będzie jak zbudujesz dom szkieletowy, szybko, lekko i sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miror 21.05.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Wszystkie materiały wychodzą podobnie silka najdrozej, a cena samych scian do jest z 5% kosztów domu. Jak bedziesz sam murować to BK, najprosciej najszybciej, jeśli zlecasz ekipie to w zależności od regionu u mnie na podkarpaciu najtaniej z pustska max albo u220 i najprosciej ekipę znaleźć, do BK ciężko malo która ekipa z tego muruje a jeszcze mniej z tego potrafi prawidlowo coś postawić.Z tym że BK polecam w odmianie 600 i najlepiej ytong i najdrozej. Ja mam robione z termobetu 500 i odradzam, strasznie kruchy dużo pustaków obskubanych, fakt że wymiary trzyma ale drugi raz bym nie brał tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 21.05.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 czy samemu czy ekipami tylko nowe ! jak wyżej Sebcio pisał. Nie pchaj się w generalny remont z wymianą wszystkiego. Wiem co mówie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 21.05.2019 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 A jak w przypadku nadbudowy zadziała program "czyste powietrze" i ulga termomodernizacyna? Jęzeli to by było potraktowane jak remont starego domu, to możliwe, że można by wziąc dotację na dużo więcej rzeczy niż przy budowie nowego domu i / lub skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej. Wtedy może róznica w cenie byłaby więszka na korzyść rozbudowy. Niemniej pomijając ten aspekt, uważam, że zdecydowanie nowy i własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.05.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Wszystkie materiały wychodzą podobnie silka najdrozej, a cena samych scian do jest z 5% kosztów domu. Jak bedziesz sam murować to BK, najprosciej najszybciej, jeśli zlecasz ekipie to w zależności od regionu u mnie na podkarpaciu najtaniej z pustska max albo u220 i najprosciej ekipę znaleźć, do BK ciężko malo która ekipa z tego muruje a jeszcze mniej z tego potrafi prawidlowo coś postawić. Z tym że BK polecam w odmianie 600 i najlepiej ytong i najdrozej. Ja mam robione z termobetu 500 i odradzam, strasznie kruchy dużo pustaków obskubanych, fakt że wymiary trzyma ale drugi raz bym nie brał tego. NIe lubiłem i nie lubie jak ktoś na podstawie tego co widzi za oknem pisze co się dziej w województwie czy Polsce..... Też mieszkam na Podkarpaciu i nigdy nie słyszałem żeby ktoś miał problem ze znalezieniem ekipy do bk. I żaden ytong...... każdy lokalny beton komórkowy. U nas Solbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miror 21.05.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Wszystko zależy od regionu, nie wiem dlaczego tak jest ale to fakt są regiony gdzie przeważa ceramika a gdzie indziej BK. Jest to chyba związane z lokalnymi producentami materiałów czy jest tam dużo cegielni czy producentów BK czy silikatow. Akurat na Podkarpaciu występują i cegielnie i Solbet i Silka więc specyfika jest jeszcze ciekawsza. Faktem jest że w rejonie Mielca nie wszyscy chcą murować z BK tylko ceramika, choć w klobuszowej jest Solbet sam orientowalem się odnosnie ekip i jest to fakt. Tak samo z wycenami nikt taniej nie wycenia murowania z BK w porownaniu do ceramiki też nie wiem dlaczego. I dlatego piszę że najtaniej mur wychodził u mnie z pustaka z lokalnej cegielni bo cena murowania m2 była taka sama dla pustaka i BK. Nie zmienia to faktu że jak sam bedzue murować to BK jest najlepszy. Jeśli z ceramiki samemu to może dryfix, ale trzeba mieć zaufanie do piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miror 21.05.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 A co do murowania to pisałem że ciężko znaleźć kogoś kto dobrze wymuruje z BK. Wystarczy zapytać czym będą poziomowali pierwszą warstwę, czy mają grzebien do nakladania kleju, jak wyglada przemurowanie scianek nosnych zewnętrznej z wewnętrzną, albo na czym oprą belki w stropie gęstożebrowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.05.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 A co do murowania to pisałem że ciężko znaleźć kogoś kto dobrze wymuruje z BK. Wystarczy zapytać czym będą poziomowali pierwszą warstwę, czy mają grzebien do nakladania kleju, jak wyglada przemurowanie scianek nosnych zewnętrznej z wewnętrzną, albo na czym oprą belki w stropie gęstożebrowym... pytanie o grzebień do kleju dyskwalifikuje ekipę? dobre. Jak się wykonuje strop decyduje projekt a nie ekipa. Na ceramice również nie opiera się bez poduszki belek więc nie widzę związku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.05.2019 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Filozof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miror 23.05.2019 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 Tylko że widzialem już dziesiątki stropów teriva na ceramice bez poduszki bez żadnych negatywnych skutków, w przypadku BK balbym się a zapewniam cię że dużo januszowych ekip albo o tym nie słyszała albo jak im tego nie powiesz to zrobią po swojemu czyli bez poduchy.Chodzi mi o to że jednak są delikatne różnice między murowaniem z BK a ceramiki i ekipa powinna mieć taką wiedzę i doświadczenie ot cała filozofia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts